Ако сте от хората, които ядат яйца само за специални поводи, може би ще искате да преразгледате своите възгледи. Яйцата са перфектен избор, ако целта Ви е да намалите теглото си.
Диетолози и бодибилдъри споделят, че яйцата са един от най-евтините начини да поддържате добра здравословна форма. Жълтъкът на яйцето съдържа над 90% калций и желязо, а белтъкът е изключително богат на протеини. Колкото до витамините, едно малко яйце съдържа:
- B2 (рибофлавин) – помага на тялото да разгради храната до енергия;
- B12 (кобаламин) – има важна роля за производството на червени кръвни клетки;
- ретинол – подобрява зрението;
- Витамин E (токоферол), който се бори със свободните радикали, причиняващи тъканно и клетъчно увреждане, което пък може да доведе до рак;
- Витамини А и В2 – важни за растежа.
Защо яйцата са най-добрата храна за отслабване?
1. Доказано е, че работят. Изследване от 2008 г. установи, че затлъстелите участници, които ядат за закуска две яйца, губят от теглото си и намаляват драстично обиколката на талията повече, отколкото тези, които закусват с кифлички и тестени изделия. И двете групи са били подложени на нискокалорична диета, като и двете закуски съдържали еднакъв брой калории.
2. Те са богати на протеин. Закуската Ви трябва да е богата на протеини, за да Ви държи сити до обяд. Някои експерти казват, че закуската трябва да съдържа не повече от 20 гр. протеин! Но преди да решите, че това е твърде много, трябва да знаете, че едно яйце съдържа около 6 гр. протеин.
3. Един по-здравословен и удобен избор. Твърдо сварените яйца са чудесен избор, ако се чувствате малко гладни и Ви трябва нещо лесно и набързо приготвено. Едно твърдо сварено яйце (78 калории) и една ябълка (80 калории) ще допринесат много за Вашата здравословна закуска, богата на протеини и фибри.