Минералите тонизират организма в летните дни
В разгара на летните горещини наблягаме повече на ползата от витамините в пресните плодове и зеленчуци, а минералите остават на заден план. Тялото ни е съставено от органични и неорганични молекули – витамини, ферменти и белтъчини, както и минералите, които се срещат не само в човешкото тяло, но и в неживата природа. Те, от своя страна, не са по-маловажни за живота. Веществата, необходими в голямо количество, са калий, калций, натрий, фосфор, магнезий и сяра. Тялото ни сигнализира при недостиг на всеки един от тях с характерни симптоми и затова спазването на балансиран хранителен режим е задължително.
Калий – минерал за сърцето
Калият е ключов елемент за дейността на нервните клетки, мускулите и отделителните функции. При дефицит на калий се появява раздразнителност, невъзможност за съсредоточаване, нарушения в сърдечната дейност. Денонощната потребност от калий е 2-3 грама.
Храни със съдържание на калий: картофи, домати, броколи, грах, лешници, гъби и кайсии.
Магнезий – естествен антидепресант
Магнезият е онзи елемент, който енергизира всяка клетка от нашия организъм. Препоръчителната дневна доза при мъжете е 330 мг., а при жените 280 мг. Много от симптомите при недостиг на магнезий включват косопад, рушене на ноктите, поява на кариеси, свръхчувствителност към промените във времето, разсеяност, главоболие, повишено кръвно налягане и депресивни състояния. Недостигът на магнезий е свързан и с повишен риск от ракови заболявания.
Храни със съдържание на магнезий: магданоз, ленено семе, семена от чия, зърнени или брашнени варива, зелени салати.
Калций – безспорният минерал №1
Калцият може да се свърже с голям кръг от протеини, променяйки тяхната биологична активност. За да имате здрави кости, да не се забавя растежът на косата, както и да не се появяват бели петна върху ноктите Ви, трябва да приемате калций. Дневната норма за възрастен човек е 400 мг., а за тези, които са над 50 години, за бременните и кърмещите, както и за подрастващите – 1000 -1500 мг.
Храни със съдържание на калций: мляко, сирене, ядки, канела и зеле.