Необходими продукти:

  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 кафена чаша олио или зехтин
  • 2 филии престоял хляб
  • 1 голяма маруля
  • 1 яйце
  • 1/2 лимон
  • 3-4 филета солена аншоа или 10 солени хамсии
  • 60 гр. кашкавал или пармезан
  • 10 почистени маслини
  • черен пипер
  • сол

​Класическа салата Цезар – начин на приготвяне:

При класическата салата Цезар започваме с чесъна. Счукваме го или го пресоваме, за да стане на пюре. След това добре го разбъркваме със зехтина и ако имате търпение, оставяте го за 1-2 часа да усвоят взаимните си аромати. След това загряваме 2 с. л. в тиган от "чесновото олио" и добавяме нарязаните на кубчета филии стар хляб. Бъркаме ги непрекъснато, докато станат хрупкави и кафеникави. От марулята отделяме най-външните листа и ги оставяме за подложка. Останалата част можем да нарежем, а по-добре е да я накъсаме на хапки, както се прави по света при приготвяне на салата Цезар. В купа изсипваме парчетата, добавяме сол и задължително смлян черен пипер, както и останалото "чесново олио". Разбъркваме внимателно, докато омазним всичко добре. Яйцето трябва да се вари в кипяща вода около 1 минута. Вътрешността – рохка и мека. Прибавяме и него при марулята, сока на 1/2 лимон, добре изчистената аншоа, която, след като са махнати глави, перки и средна кост, е нарязана на малки парченца. Идва ред на обезкостените и наситнени маслини. Като финал – настърганият кашкавал. И най-накрая – крутоните, за да останат хрупкави. За пиниз можете да сервирате салатата Цезар върху големите външни листа на марулята.