"Храната е лекарство и лекарството" – храна е казал Хипократ още преди 2000 години.

Причината за това твърдение са основно плодовете и зеленчуците – истинската храна, която е важна за организма – богата на витамини и минерали, на белтъчини и въглехидрати.
Един от най-обсъжданите въпроси е този за храненето и той си остава и най-важен за здравето. Много от Вас сигурно смятат, че месото е най-важната храна, а всичко друго е излишно. Това не е съвсем вярно, тъй като отдавна е доказано, че плодовете и зеленчуците са едни от най-полезните храни и те трябва да присъстват редовно в менюто на всеки. В тази статия ще обърнем по-специално внимание на листните зеленчуци. Те са богати на хлорофил, минерални соли и всички витамини, укрепващи здравето и развитието на човешкия организъм.

Спанак

На първо място сред най-полезните зеленчуци се нарежда спанакът – изключителен източник на желязо, калций и други алкални минерални соли. Листата на спанака съдържат и каротин, които, попадайки в организма, се синтезира във витамин А. По съдържание на витамин А спанакът е на второ място след рибеното масло. Този листен зеленчук съдържа още витамин Д и В и освен това не отстъпва на цитрусовите плодове по съдържание на витамин С.

А най-хубавото е, че един килограм спанак съдържа 100 мг. лесно усвоима форма на желязо. По съдържание на белтъчини – около 3%, се нарежда след фасула и граха. В спанака се откриват още много минерали като калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод и сяра. Ако смесите малко спанак с картофи, става подходяща храна за кърмачета и малки деца. Тъй като този зеленчук съдържа пурати, не трябва да го консумират хора, болни от подагра, понеже може да влоши протичането на заболяването.

Маруля

Марулята – един от предпочитаните зеленчуци за салата, има необикновени алкализиращи свойства. Тя съдържа 1,2% белтъчини, 1,8% въглехидрати, големи количества от витамините А, В и С. Важна роля в марулите играе съдържанието на калциеви соли и ако трябва да я сравним, се нарежда редом до млякото по състав на калций. Само за сведение – в 100 гр. хляб има около 30-80 милиграма калциеви соли, в месото – между 10 и 20, а в млякото и марулята – средно 200-280 милиграма. Благодарение на тях се подобрява обменът на фосфора, помага за по-голямата разтворимост на пикочната киселина и освобождава организма от токсините, натрупани вследствие употребата на месна храна. Този листен зеленчук е особено богат на желязо и магнезий. На магнезия не се обръща много внимание, но той е много важен, защото има спазмолитичен, успокоителен и следователно противостресов ефект. В състава на марулите влизат още силиций и флуор, които подобряват състоянието на кожата, косата, зъбите и подпомагат по-бързото зарастване на костите при счупване. Не на последно място по важност в марулята се съдържа и лецитин – вещество, необходимо за изграждане на мозъчната тъкан, което се съдържа също в жълтъка на яйцето, соята и др. За информация – 100 грама маруля съдържа 490 милиграма лецитин, 1 яйце – 1800, 100 гр. леща – 320, 100 гр. фасул – 680, а 100 гр. соя – 1430 милиграма. Ако имате понижена киселинност на стомаха, опитайте със сок от маруля. Също така може да се добавя към кашите на кърмачетата или да им се дава вместо портокалов сок. Една салата, изядена вечер преди лягане, в много случаи може да замени приспивателното.

Коприва

За копривата казват, че е сред най-често срещаните билки у нас, но тя също спада към семейството на зеленчуците. Копривата е богата на белтъчини, също толкова, колкото и бобовите култури. Листата на това растение изобилстват от витамин С, витамин А, както и витамин К, който е отговорен за кръвоспиращите й свойства. Копривата има противоалергично, антианемично и противоревматично свойство. Билката може да помогне при лечението на бъбречни камъни и кожни заболявания. Освен всички други ползи копривата има и противосклеротичен ефект. Прочетете повече за Копривата като лекарство.

Магданоз

Oще през 1849 г. от семената на магданоза е извлечен сок, наречен "аниол". Представлява кехлибарено-жълта маслоподобна течност, която е именно активното вещество в магданоза. Благодарение на него се намаляват неприятните симптоми при менструация, помага при заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Корените и листата на магданоза имат свойството да възбуждат апетита и също така действат като диуретик. Магданозът е богат източник на витамин А. При ухапване от пчела или комар можете да натриете с магданоз и така възпалителната реакция бързо ще отмине. За да се предпазвате от мухи, също можете да използвате магданоз.

Киселец

Още от преди много години киселецът се е използвал против дизентерия, при намален апетит и обилна менструация. Листата на киселеца се използват в не малко комбинирани лекарства, тъй като той съдържа много желязо. Освен това този листен зеленчук е богат и на силиций и калций, които участват в състава на костите. Киселецът спомага за по-бързото ограничаване на туберкулозното огнище при хора, страдащи от туберкулоза. Киселецът е полезен с високото съдържание на витамини. Подобрява обмяната на веществата и тонизира като цяло организма. В този зеленчук се съдържат още органични киселини, те разтварят отлаганията на урати в организма, алкализират кръвта, а това води до подобряване протичането на жизнените процеси. При склонност към образуване на оксалатни камъни този зеленчук трябва да се използва внимателно.