Крушите – "дар от боговете“, които трябва да консумирате повече
Омир нарича крушите "дар от боговете", а много диетолози ги определят като извор на енергия и богат източник на хранителни вещества. За съжаление, ползите от крушите са доста подценени в наши дни. Ако следващия път се чудите дали да изберете ябълка или круша за закуска, опитайте с второто – една сладка и сочна круша може да Ви засити повече от една ябълка. Освен това осигурява енергия и много хранителни вещества на организма. В състава на крушите влизат основни хранителни вещества, фибри и мощни антиоксиданти, които помагат в борбата с рака, стимулират имунната Ви система, както и укрепват здравето Ви като цяло.
Крушите подпомагат функцията на сърцето
Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртност в САЩ и много изследвания твърдят, че до 2020 г. те ще бъдат основната причина за смърт в световен мащаб. Вярвате или не, една круша на ден може да Ви предпази от инфаркти и инсулти. Работата е там, че крушите са богати на диетични фибри, които допринасят за правилното функциониране на сърдечната Ви система. Различни изследвания посочват, че крушите могат да намалят риска от инсулт или инфаркт с до 50 на 100, ако изяждате по една круша на ден. Крушите също така Ви помагат да намалите кръвното налягане и нивата на лошия холестерол.
Крушите са добри за очите Ви
Крушите заемат челно място сред най-добрите храни, които подхранват и предпазват очите Ви и всичко това благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и витамини. Проучванията показват, че яденето на круши всеки ден може да намали риска от заболявания на очите, свързани с възрастта, като дегенерация на макулата. Това ми звучи като една доста сериозна причина да похапвате по 1-2 круши всеки ден.
Крушите подобряват умствена енергия и осигуряват повече енергия
Една средна по големина круша съдържа 15% от препоръчителния дневен прием на мед и минерали, която Ви помага да запазите Вашата нервна система здрава и да увеличите умствена енергия. Ако се чувствате мудни през деня, една круша може да повиши нивата на енергия и ще Ви помогне да изпълните задачите си по-бързо. Крушите са отличен източник на фруктоза и глюкоза, които допринасят за повече енергия през целия ден. Прибавете круши към шейковете си и ще допринесете за повече енергия през целия ден.
Крушите помагат да се предпазите от рак
Поради високото съдържание на фибри крушите също така могат да Ви помогнат за предотвратяване на различни видове рак, включително рак на дебелото черво и рак на гърдата след менопауза. Нещо повече, крушите са богати на мощни антиоксиданти под формата на витамин С, който предпазва клетките от свободните радикали. Една средна круша съдържа около 11% от препоръчителната доза витамин C. Като допълнителен бонус крушите съдържат хидроксиканелена киселина, която помага за предотвратяване рак на белия дроб и рак на стомаха. Тъй като в кожата на крушата се открива по-голямата част от антиоксидантите, затова се препоръчва да не си белите крушите, когато ги похапвате.
Не знам защо, но днес всеки втори подценява крушата като полезен плод. Искрено ще се радвам, ако тази статия промени мисленето Ви. Без значение как ще ядете крушите – дали печени или сурови – те могат да бъдат много полезни. Споменахме само малка част от ползите на този изключителен плод. Навярно сте чували дори и от бабите Ви, че крушите могат да подобрят храносмилането, предотвратяват запек, поддържат здравословни нива на холестерола, намаляват възпалението, могат да облекчат треска и, не на последно място, подобряват здравето на костите и много други. Избягвайте консервирани круши, приготвени с добавена захар.
Източник: amerikanki.com