За да се приготви вкусно и ароматно кафе, е необходимо да се спазват няколко прости правила:

  • Съдът, в който се приготвя кафето, трябва да е добре измит, защото етеричните масла се натрупват по стените, бързо се разлагат и могат да придадат неприятен мирис. Този съд не бива да се използва за други цели.
  • Водата, с която се приготвя кафето, по възможност трябва да бъде мека, т.е. да не е варовита.
  • Желателно е кафето да е прясно опечено и смляно непосредствено преди употребата му. За да не губи аромата си, смляното кафе трябва да се съхранява в плътно затварящи се метални или стъклени съдове на сухо място и далеч от подправки.
  • Готовото кафе се поднася или горещо, или ледено студено, но никога хладко.

Турско кафе

При този начин на приготвяне кафето трябва да е смляно много фино. Използва се специален кафеник – джезве, най-често медно. Обикновено на една чашка вода се слагат 1 пълна чаена лъжичка кафе и захар на вкус. Напитката се поднася в малки порцеланови чашки заедно с чаша студена вода. Варенето става по два начина:

  1. Водата се загрява почти до кипване и в нея се слагат кафето и захарта. Изчаква се сместа да заври и се отстранява за малко от огъня. След това се слага отново да кипне и тази процедура се повтаря най-често три пъти.
  2. Кафето и захарта се смесват в кафеника, заливат се със студена вода и се оставят да престоят няколко минути. След това кафеникът се слага на слаб огън. Така кафето завира бавно и се образува каймак. След първото кипване кафето се отдръпва от огъня и отново се слага да заври.

Еспресо

При този начин напитката се приготвя в специална кафеварка, където чрез пара под налягане се извличат ароматните и вкусовите вещества на кафето. За еспресо кафето трябва да е смляно малко по-едро, отколкото за турско. Обичайната доза е 1 чаена лъжичка кафе на 1 чашка вода. Захар се добавя по желание при сервирането. За да се получи истинско еспресо, е препоръчително да се комбинират арабика и робуста в съотношение 2 към 1. Захар се добавя по желание при сервирането. Трябва да се пие бързо, тъй като ароматът му е най-силен в първите 3-4 минути от неговото приготвяне.

Шварц

Шварц кафето обикновено е по-леко от еспресото. Наричат го още черно кафе. За приготвянето му се използва по-едро смляно кафе. То се залива с вряща вода и се оставя да престои 5-10 минути, след което се прецежда през филтърна хартия. Захарта се поднася отделно и се добавя по желание. За 1 чашка от 100 мл. е необходима 1 чаена лъжичка смляно кафе. Получената по този начин напитка е по-слаба, тъй като екстракцията на веществата от кафето е непълна.

Нескафе

Нескафето се произвежда фабрично чрез сложна технология. В чашата се слагат 1 равна чаена лъжичка нескафе, добавя се захар според вкуса и се наливат 100-150 мл. гореща вода. Ако искаме да се образува каймак, сместа от нескафе и захар първо се навлажнява с малко топла вода и се разбива с лъжичка няколко минути, докато се изглади. След това се залива с гореща вода.