Ако търсите фибри, калий и мед, то без съмнение фурмите са вашият най-добър изборОтглеждането на фурмите, плодът на финикова палма, започва преди повече от 5000 години в региона на Арабския полуостров, Близкия изток и Северна Африка. Фурмите са възхвалявани за многобройните си ползи за здравето още от древността както в религиозните текстове, така и в народната медицина. Съществуват около 20 вида фурми, макар само за 4 от тях да са известни с огромните ползи за здравето.

Хранителен състав и калории на фурмите

Ако търсите фибри, калий и мед, то без съмнение фурмите са Вашият най-добър избор. Малки са по размер и трябва да си хапнете повечко, за да си набавите достатъчно количество от жизненоважните хранителни вещества, на които са богати.

Ето и някои от най-важните хранителни вещества, съдържащи се в 100 грама фурми:

  • Фибри – 6.7 грама (27% от препоръчителната дневна доза)
  • Калий – 696 милиграма (20% от препоръчителната дневна доза)
  • Мед – 0.4 милиграма (18% от препоръчителната дневна доза)
  • Манган – 0.4 милиграма (15% от препоръчителната дневна доза)
  • Магнезий – 54 милиграма (14% от препоръчителната дневна доза)
  • Витамин B6 – 0.2 милиграма (12% от препоръчителната дневна доза)

Фурмите са изключително богати на въглехидрати и захари(основно глюкоза и фруктоза).

Фурмите са изключително богати на въглехидрати и захари(основно глюкоза и фруктоза). Интересното е, че въпреки високото съдържание на захар в тях (80% от теглото) изглежда, че всеки може спокойно да си хапва до три фурми на ден, без да се притеснява за повишаване на нивата на кръвната му захар. Като цяло се смята, че фурмите са храна с нисък гликемичен индекс (ГИ). Гликемичният индекс е показател, измерващ колко бързо отделните храни повишават нивата на кръвната захар. Ниският ГИ на фурмите се дължи на високото им съдържание на фибри.

Ползи за здравето от фурмите:

  • Помагат за храносмилането. Неразтворимите и разтворимите фибри във фурмите помагат за ичистване на стомашно-чревната система, намаляват рисковете от колит, рак на дебелото черво и хемороиди.
  • Противовъзпалителни свойства. Фурмите са богати на магнезий, минерал, познат със своите противовъзпалителни свойства, благодарение на който значително се намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, артрит и Алцхаймер.
  • Понижаване на кръвното налягане. Фурмите съдържат и голямо количество калий, който заедно с магнезия изпълнява функции в тялото, помагащи за правилното функциониране на сърцето и за намаляване на кръвното налягане.
  • Намаляване на риска от инсулт. След оценяване на 7 проучвания, публикувани през 14 годишен период от време, учените установили, че рискът от инсулт се намалява с 9% за всеки 100 милиграма магнезий, които човек консумира на ден.
  • Помагат за здравето на мозъка. Едно от проучванията на JAMA Internal Medicine доказва, че приемът на достатъчно количество от витамин B6 помага за подобряването на ефективността на мозъка и води до по-добри резултати при решаване на тестове и задачи.
  • Фурмите са полезни за бременни жени. В тях има вещества, укрепващи мускулите на матката, и е добре към края на своята бременност жените по-често да си хапват от тях. Това може да ускори нейното свиване и възстановяване след раждането.
    Неразтворимите и разтворимите фибри във фурмите помагат за ичистване на стомашно-чревната система, намаляват рисковете от колит, рак на дебелото черво и хемороиди.

За какво да внимавате, когато купувате фурми?

  • Когато купувате фурми, трябва да внимавате опаковката да бъде добре затворена. Ако са прекалено сухи, това е индикатор, че плодовете са съхранявани неправилно или не са сушени при добри условия. Ако имат винен привкус, то най-вероятно не са качествено обработени.
  • Поради съдържанието на големи количества захар в тях трябва да внимавате да не прекалявате с прекомерната им консумация. Това важи най-вече, ако целта Ви е да отслабнете. Въпреки това, ако не можете без сладко, фурмите определено са по-качественият избор от сладкишите, съдържащи рафинирана захар.