Кои плодове и зеленчуци са богати на витамин С през пролетта?

Всички ние знаем колко важeн е Витамин C за нашата имунна система и за цялостното здраве. Витамин С също така е необходим за нормалния растеж и за по-бързото възстановяване. Най-добрият начин да получите достатъчно витамин C е чрез храни като плодове, горски плодове и зеленчуци. За щастие, има много храни, богати на витамин С, които могат да се консумират всеки ден, за да сте здрави тази пролет. Хората най-често страдат от недостиг на витамин С през пролетта. Ако консумирате всеки ден някои от следните храни, със сигурност няма имате дефицит на витамин С в организма си:

Череши

Богати на витамин C, черешите са чудесен природен лечител. Консумирането на череши помага за подобряване на имунитета, предотвратява възпалението и дори може да Ви помогне да спите по-добре. Хапвайте черешите сурови или ги добавяйте към Вашите шейкове, направете си сладолед със сурови или замразени череши и банани в блендера. Вкусно, нали!

Краставици

Друг отличен източник на витамин C са краставиците. Можете да си правите шейкове, сокове или да ги ядете сурови за една здравословна закуска. Краставиците са 95% вода, богата на калий, и са страхотни, ако имате възпаления на стомаха. Много хора добавят няколко резена краставица в чиста вода, защото така се подобрява питейната вода.

Червени чушки

Червените чушки са любима храна на всички и много богати на витамин C, те са идеални за лека закуска. Имат ниско съдържание на захар и са естествено сладки. Една червена чушка съдържа повече от дневните нужди Витамин C. Можете да ги използвате в салати, супи, ястия или сурови. И все пак, сурови запазват най-много количество витамин С и са най-полезни.

Портокали

Повечето от Вас сигурно са очаквали да видят портокалите на първо място в този списък. Е, ето ги и тях – все така вкусни и богати на витамин С. Те са може би най-известният източник на витамин C. Портокалите съдържат и 60% от дневната доза калций, която ни е необходима. Сред любимите ми са червените портокали, тъй като те са естествено сладки и имат невероятен вкус. Добавете портокали към шейкове, салати или сурови за закуска. Избягвайте да купувате портокалов сок, защото липсват витамини и освен това е с високо съдържание на захар и може да доведе до промени в кръвната захар и да се стигне до увеличаване на теглото.

Моркови

Морковите са отличен източник на бета-каротин, фибри, магнезий и витамин С. Консумирането на моркови може да помогне да се стимулира имунната система, поддържа очите Ви здрави и балансира нивата на глюкоза в кръвта. Консумирайте морковите варени или сурови и знайте, че ако ги включвате всеки ден в менюто си, ще получите възможно най-добрите ползи от този зеленчук.

Домати

Кой не обича домати? Вярвам, всеки обича тази вкусна вегетарианска храна. Консумирането на домати всекидневно е чудесно за Вас. Доматът е богат на витамин С, както и на антиоксиданта ликопен. Докато печене домати във фурната, увеличавате съдържанието на ликопен, но намалява тяхното съдържание на витамин C. През пролетта ги похапвайте сурови и стойте далеч от консервираните домати, за да се избегнат металните токсини. Не забравяйте, че тялото Ви се нуждае само от здравословни хранителни вещества.

Ананас

Ананасът, освен че е много вкусен, и е изключително богат на витамин С. Ананасът съдържа ензими, които намаляват подуването на корема и подпомагат храносмилането. Той също така съдържа вода, която ще Ви помогне да останете хидратирани. Ако имате ниски нива на кръвната захар, похапвайте ананас в минимални количества, тъй като този тропически плод съдържа захар.

Маруля

Важен източник на витамин C е марулята, която осигурява много повече витамин С от препоръчителната дневна доза. Марулята също така има високо съдържание на витамини A и K, омега-3 мастни киселини. Можете да я добавяте към Вашите шейкове, салати или пък просто да си направите сандвич за обяд с маруля. Опитайте да си направите и сок от маруля, колкото и странно да звучи.

Ряпа

Друг много добър и вкусен източник на витамин С за през пролетта определено е ряпата. Тя има много здравословни ползи за здравето. Можете да я печете или да я добавяте към Вашата пролетна салата. Ряпата е с ниско съдържание на въглехидрати, но пък е известна с антивирусните си свойства.

Горски плодове

Да, не е лъжа, че всички горски плодове са невероятен източник на витамин C и те са с ниско съдържание на захар. Някои от любимите ми плодове през пролетта и през цялата година са ягоди, боровинки, малини, къпини. Всички те са богати на витамин C. Можете също така да консумирате годжи бери, каму-каму, акай бери или маки бери, които са с високо съдържание на витамин С и съдържат повече антиоксиданти. Тези плодчета са чудесни за имунната Ви система, сърцето, мозъка и черния Ви дроб.

Разбира се, има и други фантастични храни, богати на витамин C. Тук споменахме тези, които се срещат по-чесо през пролетта. Но това не означава, че не можете да допълните своя списък от любими храни, богати на витамин С.