Овесени ядки
Холестеролът и кръвното налягане могат да бъдат намалени, благодарение на овесените ядки. Те съдържат бета-глюкан, който е вид разтворими фибри. Една чаша (250 мл.) на ден от варени овесени трици, 1 ½ чаши (375 мл.) от варени овесени ядки или 3 пакетчета овесена каша съдържат напълно достатъчно количество бета-глюкан, което да понижи холестерола в кръвта с около 5% и риска от инфаркт с около 10%.
По колко да ядете?
Приемайте поне по 10 грама разтворими фибри всеки ден. Варени овесени ядки съдържат едва 2-3 грама на порция.
Съвет: Купете си от този вид овесени ядки, които харесвате. Няма значение дали са преработени, или обикновени овесени ядки.
Ленено масло
Една супена лъжица ленено семе, поръсена върху зърнени култури или кисело мляко, осигурява 2-3 грама фибри, често повече от това, което се съдържа в самите зърнени култури. Лененото семе действа като естроген в организма, блокира естрогенните рецептори на клетките и помага да се намали рискът от появата на ракови заболявания, свързани с хормоните, като рак на гърдата. Анти-възпалителното действие на лененото масло предотвратява появата на акне и намалява симптомите при астма.
По колко да ядете?
Прибавяйте по 1-2 супени лъжици (15-25 мл.) ленено семе в ежедневното си меню.
Съвет: Уверете се, че лененото масло, което ще консумирате, е органично. В противен случай няма да можете да се възползвате от здравословните ползи за организма от приема на лененето масло.
Канела
Канелата е една от най-мощните лечебни подправки. Тя става известна с умението да подобрява захарта и кръвното налягане при хората, които страдат от диабет. Тази подправка, която се използва най-често при сладкиши с ябълки, може да предотврати появата на кръвни съсиреци. Канелата има антибактериално и противовъзпалително действие. Доказано е, че канелата може да пребори бактерията Е.коли и други видове бактерии.
По колко да ядете?
Само ¼ до ½ чаена лъжичка (1-2 мл.) на ден канела може да намали общия холестерол и триглицеридите с 12 до 30%.
Съвет: Поръсете канела върху сутрешното си кафе, за да се възползвате максимално от предимствата на тази супер-подправка.
Чай
Чаят е един от най-мощните източници на антиоксиданти в природата – по-мощен е дори и от плодовете и зеленчуците. Почти всеки чай има антиоксидантно действие и може да Ви предложи защита от сърдечно-съдови заболявания като инсулт и рак. Чаят също така може да разгражда "лошия" LDL холестерол, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и подобрява функцията на кръвоносните съдове. Хората, които пият чаша или две чай на ден, имат 46% по-нисък риск от развитие на стеснени артерии.
По колко да пиете?
Консумирайте от 2 до 5 чаши дневно.
Съвет: Пийте повечето чайове между храненията, защото танините пречат на усвояването на желязо от храната.
Боб
Фасулът е всъщност много полезен за сърцето Ви, до голяма степен благодарение на бобовите култури дължим разтворимите фибри, които намаляват холестерола и помагат на тялото само да се освободи от него. Проучванията показват, че една диета с високо съдържание на разтворими фибри може да намали общия холестерол с 10 до 15%. Едно скорошно проучване доказва, че бобът и фасулът се класират сред първите храни с най-голямо антиоксидантно действие.
По колко да ядете?
¾ чаша (175 мл.) на зърна се равнява на една порция месо и др. Алтернативна храна.
Съвет: Бобовите култури съдържат повече протеини, отколкото всяка друга растителна храна. Яжте зърно като ориз по всяко време на деня, за да "завършат" на протеина.