Спазването на диета, богата на плодове и зеленчуци, е жизненоважно за поддържане на здравето през целия живот, но бременността е етап на специални грижи в това отношение, тъй като правилното развитие на бебето зависи от приеманите хранителни вещества и витамини.

Когато сте бременна, количеството и видът на витамините и минералите, от които тялото Ви се нуждае, се променят. Ето защо витамините за бременност се различават от мултивитамините за възрастни. Витамините за бременност съдържат повече желязо и фолиева киселина, които са важни за бременните жени. Те понякога включват повече омега-3 мастни киселини и също могат да осигурят калций и витамин D.

Кои витамини и минерали трябва да приемате по време на бременност?

По време на бременността се случват много промени в организма на жената и фактът, че в нея расте ново същество, налага да се контролира приемът на витамини и минерали.

Много е важно да имате здравословна и разнообразна диета, за да се опитате да осигурите количеството хранителни вещества, което тази специална ситуация като бременността изисква. От друга страна, приемът на витаминни добавки преди и по време на бременност винаги трябва да се контролира от лекар. Излишъкът от тези добавки може да навреди на правилното развитие на бебето.

По-долу разглеждаме основните витамини и минерали, които трябва да се приемат по време на бременност:

Кои са на-важните витамини?

Фолиева киселина

Връзката между ниските нива на фолиева киселина и дефектите на невралната тръба е широко проучена. Тези дефекти се дължат на промяна в сливането на невралната тръба по време на ембрионалното развитие. Тази промяна може да доведе до раждането на бебе със спина бифида, чийто гръбначен стълб и гръбначен мозък не са се оформили правилно.

Въпреки това много дефекти на невралната тръба могат да бъдат предотвратени с адекватен прием на фолат. Поради тази причина обикновено се препоръчва да се допълва с фолиева киселина дори преди бременността, когато жената прави опити за забременяване. Освен това препоръчителната доза фолиева киселина ще бъде по-висока, ако жената има анамнеза, свързана с дефекти на невралната тръба.

Източници на фолиева киселина

Въпреки споменатото по-горе, диетата също играе основна роля и се препоръчва да се ядат храни, богати на фолиева киселина, като:

  • Зеленолистни зеленчуци и плодове;
  • Бобови растения;
  • Черен дроб;
  • Зърнени храни;
  • Сушени плодове.

От друга страна е много важно лекарят да контролира дозата и периода от време, през който жената трябва да приема добавки с фолиева киселина.

Желязо

Желязото е от съществено значение за правилния транспорт на кислород до всички наши органи, тъй като е част от хемоглобина на червените кръвни клетки. Ако има дефицит на желязо, което е възможно по време на бременност, тъй като нуждите са по-големи, може да се появи желязодефицитна анемия.

Освен това ниските концентрации на хемоглобин са свързани с ниско тегло при раждане, преждевременно раждане и дори перинатална смъртност. Ето защо специалистът може да прецени, че е необходимо да предпише на бременната жена препарати, съдържащи желязо, особено когато е достигната средата на бременността.

Източници на желязо

Що се отнася до диетата, някои храни, богати на желязо, са:

  • Миди и ракообразни;
  • Червено месо и органични меса (консултирайте се със специалист относно консумацията на последните);
  • Бобови растения;
  • Сушени плодове.

От друга страна, важно е да споменем, че добавките с желязо трябва да се приемат на празен стомах или с достатъчно време между храненията. Освен това трябва да избягвате приема на този вид добавки с мляко, тъй като това затруднява усвояването му.

Калций

Доставянето на калций от майката към плода също е от съществено значение за правилното развитие на костите и зъбите. Освен това ниските нива на този минерал са свързани с прееклампсия при бременни жени. Въпреки това необходимото количество калций обикновено се получава от храната. Поради това не е обичайно бременните жени да прибягват до добавки. В този смисъл храните, богати на калций, са следните:

  • Млечни продукти;
  • Сардини;
  • Зеле;
  • Сусамово семе и бадеми;
  • Нахут.

Въпреки това има определени случаи, в които може да се наложи добавяне на калций. Например при жени, които не приемат достатъчно калций, специалистът може да предпише приема му чрез добавки.

Витамин А

Вярно е, че витамин А е необходим по време на бременност, тъй като може да предотврати някои усложнения. Въпреки това високите дози от този витамин могат да имат неблагоприятни ефекти върху плода, като например малформации.

Ето защо диетата трябва да осигури нуждите от витамин А на бременната жена чрез прием на храни като:

  • Жълтък;
  • Масло и млечни продукти;
  • Морски дарове и риба;
  • Зеленчуци, зеленчуци и плодове.

По този начин нуждите от витамин А могат да бъдат постигнати чрез диета, като по този начин се избягва ненужната добавка. Освен това ще бъде по-добре, ако бременната жена получава този витамин от растителни храни.

Йод

Йодът е част от хормоните на щитовидната жлеза и е основен елемент за развитието на мозъка. Въпреки това приемът на този минерал чрез диетата обикновено не покрива нуждите на бременните жени, така че може да се наложи осигуряването на йод чрез добавки.

Този принос на йод може да бъде удобен още преди бременността и да се поддържа по време на кърменето, тъй като развитието на мозъка на бебето продължава в детството. Въпреки това трябва да се внимава с излишъка от този минерал, тъй като той се свързва с проблеми с щитовидната жлеза.

Витамин D

Този витамин, заедно с калция, насърчава развитието на костите и зъбите на Вашето бебе, но е важен и за Вас, тъй като дефицитът на витамин D е често срещан при бременните жени.

Известно е, че витамин D е свързан с метаболизма на костите и калция. Въпреки това наличието на рецептори за този витамин в яйчника, матката и плацентата го поставя в светлината на прожекторите във връзка с плодовитостта и бременността.

Дефицитът на витамин D при жени в репродуктивна възраст е доста често срещан. Серумните нива на витамин D над 30 мл се считат за достатъчни според референтните стойности. Ако нивата на витамин D са между 21 и 29 мл, говорим за недостатъчност, а ако са под 20 мл е дефицит.

Витамин B6

  • Може да помогне за облекчаване на гаденето по време на бременност;
  • Той стимулира производството на хемоглобин, протеинът, който транспортира кислород от белите дробове до тъканите;
  • Подпомага развитието на мозъка и нервната система на Вашето бебе;
  • Насърчава протеиновия метаболизъм;
  • Стимулира производството на червени кръвни клетки, хормони и антитела.

За борба с гаденето през първия триместър лекарите препоръчват 25 мг витамин B6 на всеки 8 часа, докато през третия триместър тялото Ви се нуждае от 1,9 мг на ден, за да се справи с увеличените нужди от протеини. Кърмещите жени трябва да продължат да приемат 2,0 мг витамин B6 всеки ден.

Източници на В6:

  • Кафяв ориз;
  • Пшенични трици и пшеничен зародиш;
  • Соя;
  • Сьомга;
  • Пилешко, агнешко, телешко, черен дроб;
  • Домати;
  • Бисквити/хляб, приготвени с меласа.

Витамин B12

  • Той е от съществено значение за образуването на червени и бели кръвни клетки;
  • Помага на тялото да използва мастни киселини и някои аминокиселини;
  • Важен е за здрава нервна система;
  • Той е основна част от много химикали в тялото.

Лекарите препоръчват бременните жени да приемат 2,6 микрограма калий на ден. Кърмещите жени трябва да консумират 2,8 микрограма витамин B12 на ден.

Източници на В12:

  • Месо;
  • Риба;
  • Птици;
  • Сирене.

Витамин С

  • Помага за производството на колаген, който развива кожата, венците, кръвоносните съдове и мускулната тъкан на бебето;
  • Стимулира имунната система;
  • Насърчава възстановяването след раждане, като подпомага възстановяването на тъканите и усвояването на желязото;
  • Подпомага здравословното развитие на клетките и заздравяването на рани;
  • Стимулира усвояването на желязо;
  • Действа като антиоксидант за предотвратяване на увреждане на клетките.

Препоръчителната дневна доза за бременни жени е 80 до 85 мг витамин С на ден. Кърмещите майки се нуждаят от между 115 и 120 мг на ден.

Източници на витамини С:

  • Зелени и червени чушки;
  • Домати;
  • Зеленолистни зеленчуци;
  • Броколи;
  • Ягоди;
  • Киви;
  • Цитруси;
  • Пъпеш.

Други хранителни вещества

Препоръчително е да се консумират омега-3 мастни киселини чрез приема на мазна риба, тъй като намалява риска от някои усложнения като преждевременно раждане. Освен това тези мастни киселини са от съществено значение за развитието на нервната система. Въпреки това някои специалисти може да считат добавките на омега-3 мастни киселини за необходими при бременни жени.

Често задавани въпроси

Какви последствия имат ниските нива на витамин D по време на бременност?

Нивата на витамин D са от жизненоважно значение по време на бременност, тъй като дефицитът на този витамин може да доведе до повишен риск от прееклампсия, гестационен диабет, нарушена имунна система и ниско тегло при раждане на бебето.

Витамин D развива множество и жизненоважни физиологични функции като регулиране на метаболизма, поддържане на костите и зъбите, участие в правилното функциониране на имунната система и участва в процеса на секреция на инсулин.

Добавянето на витамин D намалява риска от прееклампсия, гестационен диабет и ниско тегло при раждане и може да намали риска от сериозен следродилен кръвоизлив. Не е добре известно дали може да има влияние върху риска от преждевременно раждане на по-малко от 37 гестационна седмица.

Имат ли витамините странични ефекти за бременността?

Някои бременни жени може да почувстват гадене след прием на витамини. За да избегнете това, приемайте витамините си с малко храна или точно преди лягане. Понякога желязото може да причини запек. Ето няколко начина да го избегнете:

  • Пийте много течности;
  • Добавете повече фибри към Вашата диета;
  • Правете упражнения, стига Вашият лекар да Ви разреши;
  • Говорете с Вашия лекар за други възможности, като например приемане на слабително.

Ако продължавате да имате проблеми с нежеланите реакции, говорете с Вашия лекар за алтернативи. Той може да препоръча друга марка или да Ви даде добавки с фолиева киселина, желязо или калций с витамини.

Здравословна диетаМога ли да си набавя нужните витамини чрез диета, докато съм бременна?

Диетата е от съществено значение за бременните жени, но понякога не е достатъчна, за да осигури количеството допълнителни хранителни вещества, които бременността изисква.

Например обичайно е да се осигурява фолиева киселина чрез добавки при бременни жени (и дори когато бременността се планира). Нейният дефицит има много важни последици за плода, тъй като е свързан с дефекти на невралната тръба, а диетата понякога не доставя необходимите количества.

Кои са най-добрите витамини за бременни?

Всяка бременна жена може да има специфични изисквания, така че няма витамини, които са по-добри от другите, а витамини, които се адаптират по-добре или по-зле към индивидуалната ситуация на всяка жена. Ето защо е изключително важно приемът на витаминни добавки при бременни жени винаги да се предписва и контролира от специалист.

Какво се случва, ако имам проблеми с преглъщането на витаминни хапчета за бременност?

Понякога витамините за бременност са твърде големи и преглъщането им може да бъде трудно. Алтернатива е да опитате дъвчащи витамини за бременност.

Получаването на всички необходими хранителни вещества е важно за Вашето здраве и това на Вашето бебе. Поддържането на здравословна диета е добър начин за естествено получаване на витамините и минералите, от които се нуждаете, но витамините за бременност могат да помогнат да дадете на бебето възможно най-добрия старт в живота.