06 дек
Всеки знае, че трябва да яде риба. Знаете, но не го правите, нали?
Ще се опитаме да Ви убедим колко полезна е рибата с няколко факта:
- Японците си хапват ежедневно по около 400 грама риба. Статистиката показва, че те значително по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания по отношение на европейското население.
- Редовната консумация на риба намалява с 60% опасността от Алцхаймер.
- В рибното месо се съдържат витамините А, D, Е, В1, В2, В6 и В12. Особено полезни в това отношение са мазните риби – лакерда, скумрия, сьомга, паламуд, риба тон, херинга, сардина и др.
- В рибата се съдържат незаменимите мастни киселини – Омегa-3 и Омега-6, които възпрепятстват натрупването на лош холестерол. С най-високо съдържание на Омега-3 са: скумрията, сьомгата, херингата, леферът, риба-меч и розовата пъстърва.
- Сьомгата е най-богата на протеини. Само 120-150 гр. сьомга осигурява нужната дневна доза протеини за човека. Храненето със сьомга подпомага ускоряването на метаболизма. А знаете ли, че това е единствената риба с оранжев цвят?
Някои хитрини за приготвяне на риба:
- Рибата, печена на скара, е най-диетична. За скара са най-подходящи по-тлъстите риби: скумрия, сьомга и риба тон. Толстолобът е тлъста риба и филе на скара от нея е полезно за всеки спортист, но забелязали ли сте, че тази риба мирише особено – за да отстраните миризмата, първо трябва да отстраните една костица в основата на главата и началото на гръбначния стълб. Така миризмата след измиване на рибата изчезва.
- По-постните риби са по-вкусни, ако се задушават или пекат във фолио или някакъв сос.
- Ако приготвяте рибата на пара, слагайте любимите си подправки във врящата вода. Рибата ще поеме ароматите им.
- Ако ще приготвяте костур, първо го одерете. Месото му е вкусно и полезно, но кожата не става за ядене.
- Хайверът на моруната, чигата и есетрата е много по-ценен по състав от самото им месо.
И последно, няколко интересни факта за рибата:
- Рибите са една от шестте основни групи животни и са приспособени към живот изцяло във водата. Те са първите гръбначни, чиито крайници са перки.
- За пръв път при рибите се среща двукамерно сърце.
- Рибите са студенокръвни животни – телесната им температура е същата, както на заобикалящата ги среда.
- Дишането им се осъществява чрез хриле.
- Някои видове мигрират от соленоводни към сладководни басейни и обратно, за да изхвърлят хайвера си.
- Много видове от цихлидите мътят яйцата в устата си.
- Най-страшните и едни от най-големите хищници във водата – акулите и скатовете, имат хрущялен скелет, който им позволява по-голяма подвижност.