Витамините трябва да бъдат неразделна част от Вашето меню. Независимо дали се занимавате със спорт, или не, витамините са важни за абсолютно всички хора. При недостиг на даден витамин в организма това може да доведе до доста неприятни последствия, включително и до тежки заболявания. Затова е необходимо постоянно да осигуряваме на тялото си необходимите дози от различните витамини.
Всеки един витамин може да бъде набавен с храната, която консумираме. Разбира се, най-богати на витамини са плодовете и зеленчуците, следвани от зърнените храни, ядките и пълнозърнестите продукти, след това са месото и млякото. В млечните и в месните продукти, и в пречистените въглехидратни храни, витамините са в много малко количество, а понякога съвсем липсват. Ето защо през лятото, когато ядем повече плодове и зеленчуци, необходимите ни витамини идват с храната. Но през зимата, когато такива храни липсват, необходимите ни витамини могат да се приемат като добавки. Липсата на витамини ни кара да се чувстваме отпаднали и ставаме по-податливи към болести.
Витамин: | Действие: | Източници: |
Витамин А | Помага за здрава костна система, участва в оксиредукционни процеси в тъканите. Макар и косвено, подпомага белтъчния синтез, а така също участва в мастната и въглехидратната обмяна. | рибено масло, хайвер, краве масло, яйчен жълтък, тиква, моркови |
Витамин B1 | Участва в обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Поради тази своя функция той играе голяма роля за отстраняването на натрупаните недоокислени продукти в мускулите и кръвта. Затова е подходящ и за бързо отстраняване на мускулната треска. | кореноплодни (картофи, моркови, лук, чесън), зърнени храни и пълнозърнести продукти, спанак, месо, мляко |
Витамин B2 | Има голямо биологично значение поради участието си като коензим в голяма група ензими. Подобрява тъканното дишане при големи физически натоварвания и помага в борбата против мускулни схващания. | люспите на зърнените храни, мляко, спанак, бирена мая, яйчен жълтък, черен дроб и други |
Витамин B3 (витамин РР) | Явява се коензим в дихателните окислителни процеси на клетката. Има пряко отношение към процесите на възбуждане и задържане в кората на главния мозък. Подобрява храносмилателната функция на стомашно-чревния тракт. | зърнени храни, ядки, черен дроб |
Витамин B5 | Заема твърде важно място в почти всички звена както на асимилационни, така и на десимилационни обменни процеси в организма. | кисело мляко, дрожди, зърнени храни, бобови култури, черен дроб, зеле, моркови и други |
Витамин B6 | Особено активно участва в обмяната на белтъците. Това го прави задължителен в културизма за увеличаване на мускулната маса. Установено е, че подобрява мускулния метаболизъм и особено този на миокарда. | месо, зърнени храни, черен дроб, яйчен жълтък, плодове и зеленчуци |
Витамин B12 | Стимулира производството на червени кръвни телца и по този начин повишава кислородния капацитет на кръвта. Участва пряко в белтъчния синтез, поради което значението му в културизма е твърде съществено. | черен дроб, бъбреци, месо, яйчен жълтък |
Витамин B15 | Повишава възможностите за използване на кислорода от организма, както и устойчивостта на кръвоносните съдове към хипоксия (кислородно гладуване). | Обикновено се приема медикаментозно, като подходящ за целта е калциевият пангамат |
Витамин C | Участва активно в белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна на организма, стимулира синтеза на някои важни хормони (например адреналин) и повишава активността на редица ензими. Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност при културистите. | плодове и зеленчуци (особено шипката, касисът, цитрусовите плодове и доматите), магданоз, целина и други |
Витамин D | Bзима участие в изграждането на костите и контролира снабдяването им с калций (противорахитичен витамин). Предпазва организма от излишни загуби на аминокиселини и фосфор чрез урината. | храни от животински произход, най-вече рибено масло |
Витамин D3 | Поддържа здрави костите и зъбите. Подпомага имунната система на организма. Поддържа нормалното функциониране на мускулите. Поддържане на подходящо ниво на фосфор в кръвта. | сьомгата, скаридите, млякото, треската, яйцата, рибеното масло, както и животинските продукти като черния дроб, маслото, сиренето, кашкавала и мозъка |
Витамин E | Има антистерилитетен ефект и регулира нормалното развитие и функцията на половите органи и износването на плода (затова се препоръчва за половите атлети :)). Участва в мастната обмяна и синтеза на хемоглобин. Това, което го прави особено важен в културизма, е благотворното му влияние върху функциите на гладката и набраздената мускулатура. От една страна, той помага поддържането на високо енергийно ниво, а от друга, действа каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози анаболният му ефект е значителен. | зародишите на покълващите зърна, зелените части на растенията, растителните масла и яйчния жълтък. |
Витамин H (биотин) | Той е коензим, който действа като особено силен стимулатор на растежа на мускулните клетки. Активно участва в разграждането на въглехидратите и мастните киселини и следователно и в енергообезпечаването на организма. | яйчния жълтък, черния дроб, бъбреците, тъмнозелените зеленчуци, бирената и хлебната мая. |
Витамин K | Участва в съсирването на кръвта, а така също и в процесите на окислително фосфорилиране (т.е. активно участва в разграждането на въглехидратите). | листни храни – зеле, спанак, коприва; цветни зеленчуци – моркови, домати, тиква. |
Витамин P | Това е витаминоподобно вещество. Стимулира действието на витамин С. Може както да повишава, така и да понижава пропускливостта на капилярите. | спанак, шипки, магданоз |
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: