Черешите са един уникален и вкусен плод, който е любим на малки и големи. Повече за полезните им свойства може да прочетете тук. Важно е да се храним сезонно и с възможно повече пресни плодове и зеленчуци, за доставяме достатъчно количество витамини, минерали и антиоксиданти за организма. А за да включваме възможно по-често в ежедневното си меню сезонни плодове и зеленчуци, е добре да познаваме различни рецепти с тях. В статията може да се запознаете с интересни рецепти с череши, в които да включвате все по-често полезния плод.
5 вкусни рецепти с череши:
Гофрети със сиропирани череши
Необходими продукти за 4 порции:
- 100 гр. масло
- 2 яйца
- 150 гр. брашно (по желание пълнозърнесто)
- ½ ч.л. бакпулвер
- 125 мл. разбито кисело мляко
- Сърцевината от една пръчка ванилия
- 2 с. л. кафява захар
- 300 гр. едри череши
- 2 с. л. лимонов сок
- 3 мл. вермут
- Ванилова захар на вкус (но не прекалявайте, за да бъдат гофретите и здравословни)
Начин на приготвяне:
Гофретите са чудесна идея за съботната Ви сутрин, затова се възползвайте и изненадайте близките и роднините си.
Маслото се разтопява, смесва се с яйцата, брашното, бакпулвера и разбитото кисело мляко и омесва на тесто със сърцевината на пръчката ванилия и захарта. Така омесеното гладко тесто се оставя да престои за 15 минути, като съда се покрива.
Черешите се измиват и подсушават, почистват се от дръжките и с помощта на уред за премахване на костилките те се отстраняват. Няколко череши се оставят цели за декорация.
Почистените от костилките череши се приготвят с вермута и лимоновия сок, като се оставят да поемат, докато се приготвят гофретите. По този начин се приготвя здравословна и много вкусна добавка към гофретите.
От приготвеното тесто може да направите 8 гофрети и да ги изпечете. След това ги оставете да изстинат малко и ги поднесете с приготвените сиропирани череши и няколко цели за декорация.
Пълнозърнест сладкиш с череши и ябълки
Необходими продукти за около 10 парчета:
- 350 гр. ябълки
- 3 с. л. лимонов сок
- 300 гр. пълнозърнесто брашно
- 3 и ½ щипки бакпулвер
- 1 ч. л. канела на прах
- 150 гр. кафява захар
- 1 яйце
- 200 гр. нискомаслено крема сирене
- 175 гр. череши
Начин на приготвяне:
Ябълките се почистват и обелват, плодът се нарязва на кубчета. Веднага се поръсва с лимонов сок и се вари в тенджера за 10 минути при непрекъснато бъркане. След това сместа се оставя да изстине.
Брашното заедно с бакпулвера и канелата се пресяват в подходяща купа. Добавя се и захарта. Яйцето, сиренето крема и охладените ябълки се добавят към сместа. Всичко се омесва на тесто.
Фурната се загрява на 190 градуса. Черешите се измиват и почистват от дръжките и костилките, добавят се към тестото. Формата за печене се покрива с хартия за печене, след което сместа за сладкиша се разпределя във формата и се пече във фурната за около 45 минути. След това се оставя да се охлади.
Черешово желе с разбито кисело мляко
Необходими продукти за 4 порции:
- 4 листа бял желатин
- 600 мл. разбито кисело мляко
- 2 с. л. сок от череши
- 2 с. л. кафява захар
- 200 гр. череши
- Няколко череши за гарниране
Начин на приготвяне:
Желатинът се накисва според указанията на опаковката. Киселото мляко се разбърква със сока от малини и захарта. Желатинът се изтисква, разтваря се в малко гореща вода и се разбърква с киселото мляко.
Черешите се измиват и почистват, след което се подсушават. Разпределят се в 4 чаши. Сместа се пълни в красиви чаши и се оставя да стегне в хладилник. Този бърз и лесен десерт се сервира с декорация от череши.
Нискомаслена плодова салата със сезонни плодове
Необходими продукти:
- 450 гр. плодове: череши, ягоди, френско грозде и кайсии
- 150 гр. нискомаслена сметана
- 150 гр. нискомаслено крема сирене
- 5 капки ванилова аромат
- 4 с. л. кафява захар или по желание друг подсладител като стевия
Начин на приготвяне:
Всички плодове се измиват, изчистват и ако е необходимо се нарязват – ягодите и кайсиите. Черешите и гроздето могат да се сервират според вкуса – или цели, или да се почистят от костилките и семките. След това се разпределят в 4 красиви формички, подходящи за плодова салата.
Нискомаслената сметана и нискомасленото крема сирене заедно със захарта се разбъркват с ваниловия аромат и се заливат върху плодовете.
Пълнозернести палачинки с пюре от череши и кокос
Необходими продукти за 4 порции:
- 125 гр. пълнозърнесто брашно
- 3 с. л. мед
- 1 щипка сол
- 1 с. л. ленено масло
- 1 с. л. кокосови стърготини
- 3 яйца
- 125 мл. мляко
- 300 грама череши
- 1 с. л. бял ром
- 1 с. л. кисело мляко
- 2 с. л. масло
Начин на приготвяне:
От пресятото пълнозърнесто брашно, 2 с. л. мед, сол, ленено масло, кокосовите стърготини, яйцата, 125 мл. вода и млякото се приготвя плътно тесто и се оставя да отлежи за 30 минути.
Черешите се измиват и почистват от костилките, пюрират се в блендер. Така полученото пюре се смесва с киселото мляко и останалия мед.
От тестото в тиган с горещо масло се пекат 6-8 тънки палачинки, отцеждат се върху кухненска хартия и се редят в чиния. Получените палачинки се намазват с пюрето от череши и се завиват грижливо и красиво. Поднасят се с няколко цели череши за украса.
Череши "Павлова" с желе от червени боровинки
Необходими продукти за 4 порции:
- 2 белтъка
- 1 ч. л. нишесте
- 1 ч. л. ябълков оцет
- 100 гр. кафява захар
- 2 с. л. желе от червени боровнки
- 2 с. л. неподсладен портокалов сок
- 1 ч. л. настъргана кора на портокал
- 150 гр. нискомаслено сирене Крема
- 175 гр. череши
Начин на приготвяне:
Белтъкът се разбива, докато се сгъсти, смесва се с нишестето и оцета и продължава да се разбива. Непрекъснато се добавя захар, като разбиването продължава, докато се получи плътна гладка маса и захарните кристали напълно се разтворят. Фурната се загрява на 150 градуса.
Белтъчната маса се разпределя на 4 порции и с шприц се нанася на кръгчета от около 10 см. върху готварска хартия за печене в подходяща тавичка. Пече се около 45 минути, докато стане светлокафява и хрупкава.
Междувременно желето от червени боровинки се затопля в тенджера заедно с портокаловия сок и кора при непрекъснато бъркане и докато не се разтвори. Така получената смес се оставя, за да се охлади.
Опечените целувки се вадят от тавичката и се поставят в подходящи чинии. Намазват се със сиренето крема. Черешите се измиват и почистват от дръжките и костилките, след това се разпределят върху така добре заформения десерт от целувки. Сместа с желе от червени боровинки се намазва отгоре и така получената вариация на торта "Павлова" се сервира веднага.