Черешите са един уникален и вкусен плод, който е любим на малки и големи. Повече за полезните им свойства може да прочетете тук. Важно е да се храним сезонно и с възможно повече пресни плодове и зеленчуци, за доставяме достатъчно количество витамини, минерали и антиоксиданти за организма. А за да включваме възможно по-често в ежедневното си меню сезонни плодове и зеленчуци, е добре да познаваме различни рецепти с тях. В статията може да се запознаете с интересни рецепти с череши, в които да включвате все по-често полезния плод.

5 вкусни рецепти с череши:

Гофрети със сиропирани череши

Необходими продукти за 4 порции:Пригответе си пролетно смути с череши.

  • 100 гр. масло
  • 2 яйца
  • 150 гр. брашно (по желание пълнозърнесто)
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 125 мл. разбито кисело мляко
  • Сърцевината от една пръчка ванилия
  • 2 с. л. кафява захар
  • 300 гр. едри череши
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 3 мл. вермут
  • Ванилова захар на вкус (но не прекалявайте, за да бъдат гофретите и здравословни)

Начин на приготвяне:

Гофретите са чудесна идея за съботната Ви сутрин, затова се възползвайте и изненадайте близките и роднините си.

Маслото се разтопява, смесва се с яйцата, брашното, бакпулвера и разбитото кисело мляко и омесва на тесто със сърцевината на пръчката ванилия и захарта. Така омесеното гладко тесто се оставя да престои за 15 минути, като съда се покрива.

Черешите се измиват и подсушават, почистват се от дръжките и с помощта на уред за премахване на костилките те се отстраняват. Няколко череши се оставят цели за декорация.

Почистените от костилките череши се приготвят с вермута и лимоновия сок, като се оставят да поемат, докато се приготвят гофретите. По този начин се приготвя здравословна и много вкусна добавка към гофретите.

От приготвеното тесто може да направите 8 гофрети и да ги изпечете. След това ги оставете да изстинат малко и ги поднесете с приготвените сиропирани череши и няколко цели за декорация.

Пълнозърнест сладкиш с череши и ябълки

Необходими продукти за около 10 парчета:

  • Черешите добре се вписват в различни десерти. 350 гр. ябълки
  • 3 с. л. лимонов сок
  • 300 гр. пълнозърнесто брашно
  • 3 и ½ щипки бакпулвер
  • 1 ч. л. канела на прах
  • 150 гр. кафява захар
  • 1 яйце
  • 200 гр. нискомаслено крема сирене
  • 175 гр. череши

Начин на приготвяне:

Ябълките се почистват и обелват, плодът се нарязва на кубчета. Веднага се поръсва с лимонов сок и се вари в тенджера за 10 минути при непрекъснато бъркане. След това сместа се оставя да изстине.

Брашното заедно с бакпулвера и канелата се пресяват в подходяща купа. Добавя се и захарта. Яйцето, сиренето крема и охладените ябълки се добавят към сместа. Всичко се омесва на тесто.

Фурната се загрява на 190 градуса. Черешите се измиват и почистват от дръжките и костилките, добавят се към тестото. Формата за печене се покрива с хартия за печене, след което сместа за сладкиша се разпределя във формата и се пече във фурната за около 45 минути. След това се оставя да се охлади.

Черешово желе с разбито кисело мляко

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 листа бял желатин
  • 600 мл. разбито кисело мляко
  • 2 с. л. сок от череши
  • 2 с. л. кафява захар
  • 200 гр. череши
  • Няколко череши за гарниране

Начин на приготвяне:

Желатинът се накисва според указанията на опаковката. Киселото мляко се разбърква със сока от малини и захарта. Желатинът се изтисква, разтваря се в малко гореща вода и се разбърква с киселото мляко.

Черешите се измиват и почистват, след което се подсушават. Разпределят се в 4 чаши. Сместа се пълни в красиви чаши и се оставя да стегне в хладилник. Този бърз и лесен десерт се сервира с декорация от череши.

Нискомаслена плодова салата със сезонни плодове

Необходими продукти:Черешите са полезни летни плодове.

  • 450 гр. плодове: череши, ягоди, френско грозде и кайсии
  • 150 гр. нискомаслена сметана
  • 150 гр. нискомаслено крема сирене
  • 5 капки ванилова аромат
  • 4 с. л. кафява захар или по желание друг подсладител като стевия

Начин на приготвяне:

Всички плодове се измиват, изчистват и ако е необходимо се нарязват – ягодите и кайсиите. Черешите и гроздето могат да се сервират според вкуса – или цели, или да се почистят от костилките и семките. След това се разпределят в 4 красиви формички, подходящи за плодова салата.

Нискомаслената сметана и нискомасленото крема сирене заедно със захарта се разбъркват с ваниловия аромат и се заливат върху плодовете.

Пълнозернести палачинки с пюре от череши и кокос

Необходими продукти за 4 порции:

  • 125 гр. пълнозърнесто брашно
  • 3 с. л. мед
  • 1 щипка сол
  • 1 с. л. ленено масло
  • 1 с. л. кокосови стърготини
  • 3 яйца
  • 125 мл. мляко
  • 300 грама череши
  • 1 с. л. бял ром
  • 1 с. л. кисело мляко
  • 2 с. л. масло

Начин на приготвяне:

От пресятото пълнозърнесто брашно, 2 с. л. мед, сол, ленено масло, кокосовите стърготини, яйцата, 125 мл. вода и млякото се приготвя плътно тесто и се оставя да отлежи за 30 минути.

Черешите се измиват и почистват от костилките, пюрират се в блендер. Така полученото пюре се смесва с киселото мляко и останалия мед.

От тестото в тиган с горещо масло се пекат 6-8 тънки палачинки, отцеждат се върху кухненска хартия и се редят в чиния. Получените палачинки се намазват с пюрето от череши и се завиват грижливо и красиво. Поднасят се с няколко цели череши за украса.

Черешите са източник на витамини и минерали.

Череши "Павлова" с желе от червени боровинки

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 белтъка
  • 1 ч. л. нишесте
  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • 100 гр. кафява захар
  • 2 с. л. желе от червени боровнки
  • 2 с. л. неподсладен портокалов сок
  • 1 ч. л. настъргана кора на портокал
  • 150 гр. нискомаслено сирене Крема
  • 175 гр. череши

Начин на приготвяне:

Белтъкът се разбива, докато се сгъсти, смесва се с нишестето и оцета и продължава да се разбива. Непрекъснато се добавя захар, като разбиването продължава, докато се получи плътна гладка маса и захарните кристали напълно се разтворят. Фурната се загрява на 150 градуса.

Белтъчната маса се разпределя на 4 порции и с шприц се нанася на кръгчета от около 10 см. върху готварска хартия за печене в подходяща тавичка. Пече се около 45 минути, докато стане светлокафява и хрупкава.

Междувременно желето от червени боровинки се затопля в тенджера заедно с портокаловия сок и кора при непрекъснато бъркане и докато не се разтвори. Така получената смес се оставя, за да се охлади.

Опечените целувки се вадят от тавичката и се поставят в подходящи чинии. Намазват се със сиренето крема. Черешите се измиват и почистват от дръжките и костилките, след това се разпределят върху така добре заформения десерт от целувки. Сместа с желе от червени боровинки се намазва отгоре и така получената вариация на торта "Павлова" се сервира веднага.