Къпкейк със свежи сезонни плодове е сладко изкушение, в което ще се влюбят малки и големи!
Летният сезон настъпи, а заедно със слънцето, приятните топли вечери и морските ваканции той предлага и разнообразие от кулинарни изкушения. Няма нищо по-свежо от порция пресни сезонни плодове, каквито са ягодите и черешите. Или може би има?
Тъй като съм страхотен почитател на сладкишите, но с наближаване на лятото все по-рядко си позволявам да им се наслаждавам, се наложи да намеря алтернатива на апетитните десерти с много шоколад. А алтернативата, която ще Ви споделя, в никакъв случай няма да Ви остави чувството, че правите компромис с вкуса. Изпробвайте нашите три рецепти за къпкейк с ягоди или череши, които ще Ви поднесат точната порция наслада, без да Ви накарат да се чувствате гузни, че сте излапали цяло кексче.
Рецепта за къпкейк с череши
Необходими продукти:
(за 12 къпкейка)
За основата:
- 250 гр. брашно
- 250 гр. захар
- 250 гр. масло
- 100 гр. бадеми на прах
- 2 яйца
- ванилия
- 2 ч. л. бакпулвер
За глазурата:
- 100 гр. брашно
- 100 гр. масло
- 100 гр. захар
- 100 гр. бадеми на прах
- канела
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Преди да започнете да приготвяте сместа за основата, включете фурната на 180 градуса, за да се загрява. В силиконова форма за мъфини наредете хартиени формички за печене.
Стъпка 2: В дълбока купа смесете маслото и захарта и с миксер разбийте до получаване на пухкава смес. Добавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате с миксера. След това прибавете постепенно пресятите брашно и ванилия. Накрая добавете и бадемовия прах. Смесете внимателно, докато всички продукти се смесят добре и получите еднородна смес.
Стъпка 3: Измийте добре черешите и отстранете костилките.
Стъпка 4: В дълбока купа пригответе сместа за украсата, като разбиете до получаване на еднородна смес всички съставки.
Стъпка 5: Във всяка формичка за мъфини напълнете до средата със сместа за основата, добавете малко череши и за финал намажете крема за украсата върху всеки къпкейк.
Стъпка 6: В предварително загрятата фурна, изпечете къпкейковете за около 15-20 минути на 180 градуса.
Стъпка 7: След като къпкейковете са готови, извадете ги от фурната, отделете ги от силиконовата форма и ги оставете да изстинат добре върху решетка. След като сладкишите са охладени, ги поръсете с пудрата захар и декорирайте с по една черешка на върха за разкош.
Рецепта за къпкейк с ягоди
Необходими продукти:
(за 12 къпкейка)
За основата:
- 250 гр. брашно
- 250 гр. пудра захар
- 150 гр. кисело мляко
- 250 гр. ягоди
- 2 яйца
- 2 ч. л. бакпулвер
- ванилия
За украса:
- ягоди
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Преди да се заемете с приготвянето на сместа за основата, включете фурната на 180 градуса да се загрява. В силиконова форма за мъфини подредете хартиени формички за печене.
Стъпка 2: В дълбока купа, с помощта на миксер, разбийте добре маслото и захарта, докато не получите бяла, пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбирате с миксера. Постепенно прибавете и пресятите брашно и бакпулвер. Накрая изсипете киселото мляко и ванилията и разбийте добре до смесване на всички съставки.
Стъпка 3: Нарежете на тънки филийки ягодите, които предварително сте измили и почистили добре. Добавете ги към сместа за основата внимателно, за да запазите плодчетата цели.
Стъпка 4: Запълнете 2/3 от формичката с приготвената смес и изпечете къпкейковете за около 15-20 минути в предварително загрятата фурна.
Стъпка 5: След като изпечете сладкишите, ги извадете от формата и ги поставете върху решетка да изстинат добре.
Стъпка 6: Поръсете всеки къпкейк с пудра захар и декорирайте с парченца ягодки.
Рецепта за шоколадов къпкейк с череши и черешов ликьор
След като Ви споделихме две по-свежи и леки рецепти за американски къпкейкчета, за десерт сме си оставили трета рецепта, която подарява, освен свежестта на сочните череши, незаменимата наслада от шоколадовата целувка. За всички верни почитатели на шоколадовите сладкиши – поглезете се с невероятно ароматен и апетитен къпкейк с шоколад и череши.
Необходими продукти:
(за 12 къпкейка)
За основата:
- 2 чаени чаши брашно
- 1 чаена чаша масло
- 1/2 чаена чаша фина кристална захар
- 50 гр. шоколадови капки
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 1 чаена чаша череши
- 50 мл. черешов ликьор
- 1 яйце
- 2 ч. л. бакпулвер
За украса:
- череши
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Преди да приготвите сместа за основата, оставете фурната да се загрява на 180 градуса и наредете хартиени формички за печене в силиконова форма за мъфини.
Стъпка 2: В дълбока купа разбийте захарта и маслото до получаване на пухкава пяна. След това добавете яйцето, докато продължавате да разбивате. Прибавете и пресятите бакпулвер и брашно, докато разбърквате внимателно с миксера. Следва да добавите прясното мляко и шоколадовите капки. Накрая прибавете черешовия ликьор и предварително измитите и почистени от костилките череши. Разбъркайте, докато всички съставки не се смесят добре.
Стъпка 3: Във всяка формичка за къпкейк изсипете смес, с която да попълните 2/3 от чашката. Печете 15-20 минути на 180 градуса. След като са готови, оставете кексчетата да изстинат добре върху решетъчна повърхност.
Стъпка 4: Поръсете всеки шоколадов къпкейк с пудра захар и декорирайте с черешка.
Американските десертчета са така невероятно апетитни, че за кратко време завладяха целия свят. Може би поради интересните си украси или благодарение на огромното разнообразие от вкусове, което предлагат, къпкейковете са мода в кулинарията и няма изгледи да ни омръзнат. Размерът на къпкейкът е идеален – той представлява точната порция за един човек – нито повече, нито по-малко – точно колкото ви се иска.
Изпробвайте нашите рецепти за свежи къпкейкове със сезонни плодове и ни споделете резултатите. Приятен апетит!