Важността на есенциалните омега-3 и омега-6 мастните киселини?
Омега-3 мастните киселини, както и техните роднини – омега-6, са есенциални за доброто функциониране на организма, неговите органи, клетки и системи. Те са есенциален клас мастни киселини, от които се нуждаем, точно колкото се нуждаем от вода, протеини, въглехидрати, витамини и минерали. Освен това омега-3 и омега-6 мастните киселини не се произвеждат по естествен път от организма и трябва да се набавят чрез храна и добавки към нея.
Омега-3 мастните киселини са част от състава най-вече в натурални и пресни храни, затова и начинът ни хранене и живот през последните години все повече ни отдалечава от приема на този полезен клас мазнини.
Трябва да отбележим, че отношението между прием на омега-3 и омега-6 мастни киселини трябва да бъде 10 към 1. Този факт е показателен, че омега-6 мастните киселини са по-малко необходимите от двата типа нутриенти. Най-лесно се стига до прекомерна консумация на омега-6 мастни киселини, когато твърде често консумираме пържена храна, тъй като те се съдържат предимно в маслата от семена като слънчогледовото.
Как омега-3 повлияват на общото състояние на организма?
По-добри нива на холестерола. Когато приемаме добри нива на Омега-3 мастни киселини, количеството холестерол в кръвта се регулира и с това сърцето става по-здраво. Омега-3 се сочи като топ хранителна добавка за здраво сърце и сърдечно-съдова система.
Предпазват от ревматизъм. Омега-3 могат значително да повлияят за здравето на ставите и болките в тях, като по този начин можем да се предпазим от развиване на остеопороза, ревматизъм и като цяло от проблеми със ставите. Приемът на Омега-3 мастни киселини прави ставите по-здрави, като увеличава количеството калций, което се съхранява в костите.
По-малко депресия и умора. Учените доказват, че народите, консумиращи повече Омега-3, са по-щастливи и по-рядко страдат от депресия. Също така там хората са по-активни и страдат по-рядко от хронична умора.
По-добро зрение. Един от типовете Омега-3 киселини е структурен компонент в мозъка и ретината, затова и адекватният прием на този тип мастни киселини е добра новина за зрението.
Развитие при децата и здраве за бременните жени. Омега-3 мастните киселини са много важни при развитие на зрението и на нервната система при децата, както и за здравето на техните майки по време на бременността. Освен това приемът на тези важни мазнини развиват мозъка при децата и може да подобрят техните способности за учене, запаметяване и мислене. Приемът по време на първите години от живота на детето е важен за предпазване от автоимунни заболявания като диабет тип 1.
Помощ при астма. Ежедневно хранене, което включва много Омега-3, намалява възпалителните процеси в организма, а възпалението е ключово при развитие на заболяването астма.
Защита от Алцхаймер. Някои проучвания показват, че приемът на добри нива Омега-3 може да предпази от развитието на заболяването Алцхаймер, както и от намалената памет или от нейната загуба. Причината се крие в това, че Омега-3 поддържат клетките здрави, включително и тези на мозъка. Като цяло този тип мастни киселини са много добри за мозъка и нервната система и за поддържането й здрава.
Отслабване. Омега-3 мастните киселини контролират и поддържат в добро състояние метаболизма, което е чудесна новина за теглото и талията ни, както и ни предпазват от метаболитни нарушения. Адекватният прием на Омега-3 ще помогне на организма да се справи с упоритите натрупвания от мазнини в областта на корема.
По-красива кожа. Омега-3 мастните киселини са много добри приятели на кожата: намаляват завишената мастна секреция, подобряват хидратацията, предпазват от преждевременно остаряване на кожата и се грижат кожата да е чиста и с по-малко пъпки.
Борба срещу рака. Народите, при които традиционно се консумират по-големи количества Омега-3 мастни киселини, са около с 55% по-малко склонни към развиването на заболяването рак.
Основни източници на Омега-6:
- Основните източници на Омега-6 мастните киселини са: олио от гроздови семена, слънчогледово олио, майонеза, слънчогледови семена, маргарин.
Кои са основните източници на Омега-3?
- Риби като сьомга, херинга, аншоа, треска, сардини, риба тон, скумрия. Основно правило е винаги, когато имаме тази възможност, да предпочитаме дивата риба, а не тази, отглеждана в развъдници. Това са така наречените мазни риби, които са много добри източници на Омега-3.
- Неживотински източници: орехи, ленено семе и масло от ленено семе, масло от рапица, соеви ядки и продукти.
- Когато не приемаме достатъчно от тези храни, можем да си набавим необходимото количество от този тип мазнини от хранителни добавки като рибено масло или водорасли.