Имунитетът е сложна система, която предпазва организма от вредни вируси, бактерии, паразити и гъбички. Имунитетът се дели на вроден и адаптивен и трябва постоянно внимателно да разделя полезните и вредните микроорганизми.
Какво значи вроден имунитет и придобит?
Вроденият имунитет има много функции. Една от основните му задачи е да насочи клетките на имунната система към онези области на тялото, където се наблюдава възможна или реална заплаха, за да се спре развитието на инфекция. Той е като генерал, който изпраща войски, за да отблъсне вражеско нашествие. Вроденият имунитет помага и за активиране на втората линия на имунната защита на организма – адаптивния имунитет.
Отговорът на адаптивната (или придобита) имунна система се основава на действието на ваксините и тяхната ефективност при защита срещу инфекции. В известен смисъл адаптивният имунитет е подобен на аларма, която се включва, когато крадец влезе в апартамент, за да Ви даде време да предприемете действия и да избегнете неприятности.
Клетките на вродената имунна система, които образуват първата линия на защита, включват базофили, дендритни клетки, еозинофили, макрофаги, мастоцити, неутрофили и естествени клетки убийци.
Адаптивната имунна система се нарича още придобита. Включва В клетки и Т клетки.
Здравословната диета, добрият сън, редовните упражнения и намаляването на стреса са от съществено значение за оптималната имунна функция. Никакви лекарства или добавки не могат да заменят здравословния начин на живот. Като начало ще започнем с…
Храни, които е желателно да изключите или ограничите:
Захар и храни, съдържащи захар. Такива продукти влияят неблагоприятно на микрофлората и чревната функция. Захарта повишава риска от затлъстяване и понижава имунитета.
Пържените храни образуват канцерогени и значително намаляват количеството на полезните хранителни вещества.
Защитната функция на органите се намалява от колбасите и пушените продукти. Това може да допринесе за развитието на рак.
Организмът губи много полезни хранителни вещества при пиене на алкохол и газирани напитки. Тези напитки тровят тялото и изхвърлят полезни вещества.
Сосове и майонези, без които изглежда невъзможно да се яде ястие. Но винаги си струва да помните, че те съдържат огромно количество консерванти, оцетна киселина и много допълнителни калории.
Въпреки това, има доказателства, че някои добавки, витамини, билки и адаптогени могат да помогнат за допълнително укрепване на имунната система, когато един здравословен начин на живот не е достатъчен.
Кои са най-добри добавки за укрепване на имунната система?
Вашата имунна система се състои от сложна колекция от клетки, процеси и химикали, които постоянно защитават тялото Ви от нахлуващи патогени, включително вируси, токсини и бактерии.
Поддържането на имунната Ви система здрава през цялата година е от ключово значение за предотвратяване на инфекции и болести.
Изборът на здравословен начин на живот чрез консумация на питателни храни и достатъчно сън и упражнения са най-важните начини за укрепване на имунната система.
Освен това изследванията показват, че допълването с определени витамини, минерали, билки и други вещества може да помогне за подобряване на имунния отговор и потенциално да предпази от заболяване.
Въпреки това, имайте предвид, че някои добавки могат да взаимодействат с лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта, които приемате. Някои може да не са подходящи за хора с определени здравословни състояния. Не забравяйте да говорите със здравен специалист, преди да започнете каквито и да било добавки.
Ацетилцистеин
N-ацетил L-цистеинът е предшественик на глутатиона и мощен антиоксидант. Произвежда се от естествената аминокиселина L-цистеин. Глутатионът присъства в човешки и животински организми, в растения и гъби. Той помага за защита на клетките от оксидативно увреждане и може да помогне за защита на имунната система. Проучвания показват обратна връзка между нивата на глутатион в кръвта и риска от заболяване и инфекция, особено при възрастните хора.
Изследвания също така демонстрират значението на глутатиона за поддържане на достатъчна активност на белите кръвни клетки (лимфоцити) за борба с инфекциите. Според проучване от 2011 г., следните заболявания са свързани с ниски нива на глутатион в кръвта. Съответно, високите му нива могат да помогнат за предпазване от болести.
- Остро белодробно увреждане / синдром на остър респираторен дистрес
- Хроничен бронхит
- Хронична обструктивна белодробна болест
- Различни бактериални и вирусни инфекции
Цинк
Знаете ли, че повече от 15% от световното население има дефицит на цинк.
С напредването на възрастта усвояването на важни минерали като цинк може да се влоши. Освен това, недостатъчният прием на богати на цинк храни или редовната консумация на алкохол може да доведе до хроничен дефицит на цинк.
Цинкът е най-разпространеният минерал във фармакологията и се използва за укрепване на имунната система. Често се добавя към таблетки за смучене и различни минерални комплекси, предназначени за подобряване на имунитета. Това се дължи на факта, че този микроелемент е необходим за намаляване на възпалението, развитието на имунните клетки и осигуряване на комуникация между тях.
Острата липса на това хранително вещество може да доведе до сериозно увреждане на имунната система. Това от своя страна значително увеличава риска от развитие на инфекциозни заболявания, особено пневмония.
Към днешна дата около 2 милиарда души по света имат дефицит на цинк. Най-често липсата на това хранително вещество се наблюдава при възрастните хора.
Около 30% от хората на възраст над 60 години се нуждаят от добавки с цинк.
Многобройни проучвания показват, че добавката с високо съдържание на цинк може да намали риска от респираторни заболявания. Нещо повече, добавянето на цинк може да ускори лечебния процес. Проучвания, проведени през 2019 г. сред 64 деца с остри инфекциозни заболявания на долните дихателни пътища, показват, че приемът на 30 милиграма цинк на ден намалява продължителността на заболяването средно с два дни.
Консумацията на цинк за дълъг период от време в повечето случаи не представлява заплаха за организма. Това твърдение обаче е уместно, при условие че в диетата са включени не повече от 40 милиграма от веществото. Превишаването на този обем може да доведе до намаляване на усвояването на мед, което ще увеличи риска от заразяване с инфекциозни заболявания.
Витамин Ц
Витамин С, известен още като аскорбинова киселина или аскорбат, е един от най-изучаваните витамини през последните 50 години. Изследванията показват, че една от многото ползи за здравето на витамин С са неговите потенциални ползи за укрепване на имунитета.
Дефицитът на витамин С влошава имунния отговор на организма. Препоръчителна доза за повечето хора: 500-2000 mg на ден.
Витамин С се счита за една от най-популярните добавки в света. Използва се за укрепване на имунната система, тъй като това вещество играе важна роля в защитната система на организма. Този витамин е от съществено значение за поддържане функциите на имунните клетки и повишаване на техните защитни свойства. Освен това витамин С се използва от тялото за премахване на мъртвите имунни клетки и създаване на нови.
В допълнение към горното, това хранително вещество действа като антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане, свързано с оксидативния стрес.
Последният процес може да повлияе негативно на функционирането на имунната система, както и да бъде причина за развитието на редица заболявания.
Учените са доказали, че включването на добавки с високо съдържание на витамин С в диетата намалява продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища. Затова най-често се използва при лечение на настинки.
Подробно проучване на резултатите от 29 проучвания, включващи 11 хиляди души, показва 8% намаление на продължителността на заболяването при възрастни с добавяне на 1 до 2 грама витамин С на ден към диетата. В същото време продължителността на заболяването при децата намалява средно с 14 процента. В същото време е установено, че редовният прием на витамин С намалява честотата на заболявания при хора, чието тяло е подложено на висока и честа физическа активност.
Освен това учените са открили, че големи количества интравенозен витамин С могат да облекчат симптомите при хора с тежки инфекции. По този начин това хранително вещество елиминира повечето от симптомите на сепсис и ARDS в резултат на вирусни инфекции.
Всички горепосочени резултати показват, че добавянето на витамин С може да има положителен ефект върху здравето на имунната система. Въпреки това, преди да ги включите в диетата, е важно да се има предвид, че максимално допустимата доза витамин С за възрастен е 2000 милиграма. В същото време препоръчителният обем на консумация варира от 250 до 1000 милиграма.
Рейши гъби и други лечебни гъби
Гъбите Рейши (гъба, ганодерма, ganoderma lucidum, Lingzhi) се използват в източната медицина. Те са често срещани в горещите и влажни азиатски региони. Могат да се консумират, на прах или като добавка. Смята се, че те са полезни за имунната система.
От древни времена лечебните гъби се използват за лечение на болести и предотвратяването им. Повечето от тях са изследвани за техния имуностимулиращ потенциал. Благодарение на това днес са известни повече от 270 вида гъби, които могат да имат стимулиращ ефект върху функционирането на имунната система. Сред тях са майтаке, рейши, шийтаке, кордицепс и др.
Резултатите от изследванията показват, че добавянето на определени лечебни гъби може да има известен ефект върху имунната система. Така че някои премахват симптомите на инфекциозни заболявания, докато други ускоряват лечението. Най-голяма ефективност на лечебните гъби се наблюдава при лечение на белодробни инфекции и астма. Например, проучване, проведено върху мишки с белодробна туберкулоза, показва, че добавянето на кордицепс към диетата значително намалява нивото на бактериално натоварване, намалява възпалението и повишава имунния отговор. В друго проучване, в което участват 79 души, учените установяват, че приемането на 1,68 грама екстракт от кордицепс повишава активността на защитните клетки на имунната система с 38%.
Гъбата Tinder, също често наричана "пуешка опашка", също има способността да повишава имунитета. Нещо повече, той има способността да засилва отговора на имунната система дори при хора с определени видове рак. Днес тя и много други лечебни гъби могат да бъдат намерени в специални тинктури, хранителни добавки и чайове.
Омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастните киселини или полиненаситените мастни киселини (PUFAs) са от съществено значение за нашето здраве. Те включват предимно ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселини. Смята се, че те имат много ползи за тялото като цяло, включително за имунната система.
Омега-3 мастни киселини се намират в различни храни: риба (най-богати на тези киселини са скумрия, треска и сьомга), орехи, семена от чиа, ленено семе, конопено семе, авокадо. Препоръчителна дозировка: 1000-2000 mg 1-2 пъти дневно.