Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Защо трябва да се дъвче повече храната?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 2514 прегледа на този пост

Съдържание на Защо трябва да се дъвче повече храната?


ТРябва да се дъвче около 30 пъти всяка хапкаОще от съвсем малки ни се повтаря, че трябва да дъвчем храната добре, преди да я глътнем. И макар че никой не ни обяснява защо се прави, децата слушат и правят каквото им казват по-големите, все пак те знаят най-добре. Когато пораснем обаче, забързаното ежедневие ни увлича в своите тежки прегръдки и забравяме за съветите за дъвченето. Повечето хора нямат време да хапнат, какво остава да дъвчат повечко? Време е обаче да разясним защо трябва да се дъвче повечко и какво означава „да се дъвче добре“.

Какво означава „да се дъвче повечко“?

Мнението колко точно трябва да се дъвче една хапка е различно, някои специалисти казват 30 пъти, други 40 пъти. В специално лекарско предаване гост лекар сподели, че обикновено хората дъвчат не повече от 15 пъти една хапка, а ако започнат да я дъвчат само с 10 пъти повече, ще има много ползи върху нашия организъм. Първо, ще се отделят повече фибри от храната, второ, ще намалим риска от стомашно-чревни болести, трето, по този начин храната няма да се „лепи“ толкова на нежелани места, и четвърто, така дори ще намалим количеството храна, която се приема. Колко много ползи от малко повече дъвчене на храната!

Подробно за ползите от дъвченето!

  • Сега, нека да разгледаме по-подробно нещата. Нека да обясним защо ще имаме по-малко болки в стомаха, ако дъвчем повече. Когато гълтаме големи недобре механично обработени хапки, „измъчваме стомаха“. Така се налага той да преработва храната повече време и с повече усилия. Това често води до киселини и язви заради силните стомашни киселини.Ако се дъвче повече, ще се консумира по-малко храна!
  • Повечето дъвчене предизвиква по-голямо количество слюнка де се отделя в устната кухина. Колкото повече дъвчем, толкова повече слюнка се смесва с вече раздробената хапка, а това е много полезно за организма. Сега ще уточним и защо! Знаете ли какво представлява слюнката? Освен че е средство, с което да се преглътне по-лесно хапката, в нея се съдържат ензими, които започват разграждането на храната. Колкото повече слюнка, толкова по-малък е рискът храната да ферментира в храносмилателната система.
  • Знаете ли защо когато дъвчем бавно, консумираме по-малко количество храна? Специалистите в тази област твърдят, че това е заради хормон, който започва да се отделя чак след 20-тата минута на храненето. Затова когато хапнем бързо, не чувстваме ситост, а след известно време ни става тежко и усещаме ужасни болки в стомаха. Това е и причината диетолозите да съветват да дъвчем повечко, когато правим даден вид диета.
  • Проблемът е, че не само когато сме на диета, трябва да хапваме бавно, а винаги. Дори и да Ви се струва досадно, трябва да се дъвче добре. Тоест поне по 25-30 пъти, ако може и повече. Когато решите, че е време за хапване, трябва да отделите поне 30-40 минути и да се нахраните бавно и спокойно, за да може Вие да сте сити, да имате прекрасни форми и здрав стомах. Защо да не се дъвче повече, ако организмът ще се чувства по-добре?
Защо трябва да се дъвче повече храната? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™