Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Какво знаем и не знаем за хималайската сол?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Храни и напитки, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 2244 прегледа на този пост

Съдържание на Какво знаем и не знаем за хималайската сол?


Произход на хималайската сол

За изненада на много от нас, които си мислят, че хималайската сол идва от Хималаите, истината е, че тя не се добива точно от там. Това име е търговско и обозначава каменната сол, добиваща се в планината Солна верига или Salt Range, разположена в полите на Хималаите в Пакистан. И понеже областта е близо до добре познат на хората географски обект – Хималаите, нейното наименование е хималайска сол.
Солната мина в този район се появява много отдавна – почти 800 милиона години, след като се изпарява морето и остават солните залежи, разпростиращи се наблизо – на 300 км. дължина и около 20 км. ширина. Заслугата за откриването на солните находки е на Александър Велики по време на похода си за превземане на днешен Пакистан. Тогава хората му обръщат внимание, че конете, разположени близо до поречието на река Инд, ближат скалите и след това си набавят енергия за дългия и уморителен път.
Мината е известна забележителност за посещение и от туристи, тъй като е не само най-старата, но и е втората по големина в света.

Процедурата по добиване на сол се извършва на ръка.Добиване на хималайската сол

Процедурата по добиване на сол се извършва на ръка. Солта е под формата на огромни каменни блокове. За да е по-лесна обработката им, те са подреждат по големина, измиват се и се оставят да се сушат под слънчеви лъчи. После се натрошават и опаковат. Розовата сол не подлежи на последващо пречистване, защото има висока степен на чистота и е предпазена от всякакъв вид замърсяване.
Хималайската сол е 100% чист натурален продукт. Съдържа едни от най-полезните химични елементи от Менделеевата таблица, сред които натриев хлорид, калий, калций, магнезий, фосфор. А защо е розова? Това се дължи на големите количества желязо в нея.
Заради различните минерали в скалата солта може да има различни цветови оттенъци – от бяла до кафяво-червена. Като се смесят и смилат, се получава светло-розов цвят. Интересно е, че колкото по-наситен е цветът, толкова по-малка е степента на соленост.

По какво се различават трапезната и хималайската сол?

Солта се добива от соленоводните басейни (океани, морета или езера). Добивът става или директно от водата с изпаряване, или като се отлага по скалите.
Готварската сол обаче не е натриев хлорид в чистия му вид. Тя е по-скоро „пречистена“ натурална сол, от която чрез химични реакции са отстранени много от минералите. Структурата й е нарушена, а в състава й влизат само натрий и хлор, добавят се и други вещества, които не са особено безвредни. Понякога се добавя и йод, за да се усили вкуса.
В розовата сол също както в готварската се съдържат близо 90 % NaCl. Разликата е, че минералите при хималайската сол се запазват, без да се нарушава структурата им. Другата основна разлика е липсата на добавени вещества. В хималайската сол също така не се съдържа йод (като допълнително добавения към готварската сол).

Ползи на хималайската сол:Готварската сол не е натриев хлорид в чистия му вид.

  • Освен като заместител на трапезната сол, хималайската сол може да се приема и с цел регулиране на кръвното налягане, защото подобрява кръвообращението.
  • От гледна точка на медицината и козметиката хималайската сол действа подмладяващо и енергизиращо. Древните хималайски лечители дълбоко вярвали, че солта засилва душевните енергии и свързва творческите енергии на нашата планета.
  • Солта намира и външно приложение. С нея могат да се правят масажи, които действат разтоварващо и релаксиращо. От розовата сол се правят и маски за лице и продукти за вана
  • Инхалациите с хималайска сол пък помагат за отоци на синусите и намаляват болката и възпалението.

Откъде можете да закупите „розовото злато“?

Хималайска сол можете да откриете в повечето био магазини, както и различни уебсайтове за био продукти.  Преди да пазарувате обаче, внимателно проучете какво купувате, тъй като можете да попаднете на фалшиви заместители на розовата сол.

Какво знаем и не знаем за хималайската сол? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™