Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Какво трябва да знаем за стевията?

Търсене в блога
Горещо от Блога
от Полина Пеловска | Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Билки и растения, Храни и напитки, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 81 прегледа на този пост

5 сериозни ползи на стевията пред захарта:

Стевия е растение от Южна Америка.

  • Екстрактът от листата стевия има 0 калории
  • Има сладък вкус, който е около 300 пъти по-силен от този на захарта
  • Стевията има нулев гликемичен индекс
  • Няма горчив вкус
  • След консумация стевията няма лошо влияние върху стомашно-чревния тракт

Защо захарта е вредна?

В миналото сладките вкусове се ограничавали до тези на плодовете, сушените плодове, меда. С появата на рафинираната захар обаче нараства броя на примамливите сладки продукти. Консумацията на захар скача в пъти за съвсем кратко време, което се превръща в притеснителна статистика. Тази основна промяна в храненето води до различни проблеми със здравето: развалени зъби, затлъстяване, диабет, нарушен метаболизъм, недобро влияние върху храносмилателния тракт.

Видове подсладители:

  • Сурови естествени подсладители: Мед, листа от стевия
  • Сготвени естествени подсладители: меласа от захарна тръстика, кленов сироп
  • Частично рафинирани подсладители: кафява захар, ребаудиозид, захароза
  • Рафинирани захари: фруктоза, малтоза, галактоза, захарни алкохоли – ксилитол, манитол, еритритол.
  • Синтетични подсладители: аспартам, сукролаза, захарин.

Използването на изкуствени и рафинирани подсладители може да доведе до: слабително действие, гадене, диабет, затлъстяване, метаболитни нарушения, падане на зъби, поява на кариеси.

С какво превъзхожда стевията другите подсладители?

Стевия се предлага под различни форми. Стевията е растение, което произхожда от Южна Америка. Наричат я с много имена: сладка трева, сладък лист, меден лист, медна трева, а местните я наричат ka he. Местните индианци я използват още от хилядолетия, за да прикрият горчивия вкус на лекарствата и горчивите напитки. Също така я използват за медицински цели: регулиране на нивото на кръвната захар или високото кръвно налягане.

Като растение стевията представлява многогодишно растение, което обитава влажните субтропични области. Растението цъфти от януари до март, а най-сладки листата му са, когато дните са най-дълги и когато листата се берат непосредствено преди цъфтеж. В рамките на семейство стевия има около 150 вида, но най-сладки са листата на Stevia rebaudiana.

Освен че листото от стевия е около 20 пъти по-сладко от обикновената захар, то е източник на полезни субстанции като есенциални масла, танини, флавоноиди. Сладкият вкус на стевията се дължи на химичните съединения гликозиди – цели 8 вида.

Защо стевията няма калории?

Причината че стевията няма калории и в същото време по магически начин е невероятно сладка, се крие в това, че съдържа гликозиди на стевиола. Това е съединение, което се абсорбира от организма слабо, преминава непроменен през храносмилателния тракт, включително стомаха и тънките черва. Чрез метаболитните процеси се отделя глюкоза в дебелото черво, но тя се използва от добрите бактерии и по този начин до кръвообращението не достига глюкоза. Затова и консумирането на стевия не води до отделяне на инсулин в кръвта.

Още ползи на стевията:

  • Стевия се използва за овкусяване на различни десерти. Не предизвиква алергични реакции
  • Призната е повечето общности, включително в Европейския съюз, като безвредна хранителна добавка
  • Няма налични мутагенни и тератогенни действия
  • Не реагира с клетките на ДНК и не предизвиква промени в него
  • Листата от стевия се използват при хронични проблеми, при диабет, при проблеми със сърдечно-съдовата система, злокачествени заболявания, синдром на раздразнените черва, против кариеси, за бързо зарастване на рани, за успокояване на кожни проблеми като екземи и различни възпаления
  • Стевията е богата на аминокиселини, есенциални масла, антиоксиданти, бета-каротен, витамин С, куерцетин (вид флавоноид), както и на редица минерали: магнезий, желязо, хром
  • Стевията има антибактериално, противовирусно, противогъбично и антиканцерогенно действие
  • При редовно използване намалява нивата на холестерол в кръвта
  • Полезна е при желание за отслабване, тъй като екстрактът й намалява желанието за прием на сладкиши и мазни храни, най-вече заради съдържащите се минерали хром и магнезий
  • Много добро въздействие  върху здравето на устната кухина.

Как да използваме стевия?

Може да се използва като универсален подсладител  – с препоръчителна дневна доза 4 мг./кг.

Освен това стевията е стабилна и устойчива в храни и напитки. Храната, която съдържа стевия, може да се готви или да се пече на температура до 200 градуса, стабилна е в напитки на различни температури. Предлага се под форма на таблетки, течност или на прах. Под тези форми стевията се използва за подслаждане на сладкиши, шоколади, йогурт, пудинги, бонбони, сокове.

Какво трябва да знаем за стевията? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2015 | Всички права запазени!