5 сериозни ползи на стевията пред захарта:

Стевия е растение от Южна Америка.

  • Екстрактът от листата стевия има 0 калории
  • Има сладък вкус, който е около 300 пъти по-силен от този на захарта
  • Стевията има нулев гликемичен индекс
  • Няма горчив вкус
  • След консумация стевията няма лошо влияние върху стомашно-чревния тракт

Защо захарта е вредна?

В миналото сладките вкусове се ограничавали до тези на плодовете, сушените плодове, меда. С появата на рафинираната захар обаче нараства броят на примамливите сладки продукти. Консумацията на захар скача в пъти за съвсем кратко време, което се превръща в притеснителна статистика. Тази основна промяна в храненето води до различни проблеми със здравето: развалени зъби, затлъстяване, диабет, нарушен метаболизъм, недобро влияние върху храносмилателния тракт.

Видове подсладители:

  • Сурови естествени подсладители: мед, листа от стевия
  • Сготвени естествени подсладители: меласа от захарна тръстика, кленов сироп
  • Частично рафинирани подсладители: кафява захар, ребаудиозид, захароза
  • Рафинирани захари: фруктоза, малтоза, галактоза, захарни алкохоли – ксилитол, манитол, еритритол.
  • Синтетични подсладители: аспартам, сукролаза, захарин.

Използването на изкуствени и рафинирани подсладители може да доведе до: слабително действие, гадене, диабет, затлъстяване, метаболитни нарушения, падане на зъби, поява на кариеси.

С какво превъзхожда стевията другите подсладители?

Стевия се предлага под различни форми. Стевията е растение, което произхожда от Южна Америка. Наричат я с много имена: сладка трева, сладък лист, меден лист, медна трева, а местните я наричат ka he. Местните индианци я използват още от хилядолетия, за да прикрият горчивия вкус на лекарствата и горчивите напитки. Също така я използват с медицински цели: регулиране на нивото на кръвната захар или високото кръвно налягане.

Като растение стевията представлява многогодишно растение, което обитава влажните субтропични области. Растението цъфти от януари до март, а най-сладки листата му са, когато дните са най-дълги и когато листата се берат непосредствено преди цъфтеж. В рамките на семейство стевия има около 150 вида, но най-сладки са листата на Stevia rebaudiana.

Освен че листото от стевия е около 20 пъти по-сладко от обикновената захар, то е източник на полезни субстанции като есенциални масла, танини, флавоноиди. Сладкият вкус на стевията се дължи на химичните съединения гликозиди – цели 8 вида.

Защо стевията няма калории?

Причината че стевията няма калории и в същото време по магически начин е невероятно сладка се крие в това, че съдържа гликозиди на стевиола. Това е съединение, което се абсорбира от организма слабо, преминава непроменен през храносмилателния тракт, включително стомаха и тънките черва. Чрез метаболитните процеси се отделя глюкоза в дебелото черво, но тя се използва от добрите бактерии и по този начин до кръвообращението не достига глюкоза. Затова и консумирането на стевия не води до отделяне на инсулин в кръвта.

Още ползи на стевията:

  • Стевия се използва за овкусяване на различни десерти. Не предизвиква алергични реакции
  • Призната е в повечето общности, включително в Европейския съюз, като безвредна хранителна добавка
  • Няма налични мутагенни и тератогенни действия
  • Не реагира с клетките на ДНК и не предизвиква промени в него
  • Листата от стевия се използват при хронични проблеми, при диабет, при проблеми със сърдечно-съдовата система, злокачествени заболявания, синдром на раздразнените черва, против кариеси, за бързо зарастване на рани, за успокояване на кожни проблеми като екземи и различни възпаления
  • Стевията е богата на аминокиселини, есенциални масла, антиоксиданти, бета-каротин, витамин С, куерцетин (вид флавоноид), както и на редица минерали: магнезий, желязо, хром
  • Стевията има антибактериално, противовирусно, противогъбично и антиканцерогенно действие
  • При редовно използване намалява нивата на холестерол в кръвта
  • Полезна е при желание за отслабване, тъй като екстрактът й намалява желанието за прием на сладкиши и мазни храни най-вече заради съдържащите се минерали хром и магнезий
  • Много добро въздействие върху здравето на устната кухина.

Как да използваме стевия?

Може да се използва като универсален подсладител – с препоръчителна дневна доза 4 мг./кг.

Освен това стевията е стабилна и устойчива в храни и напитки. Храната, която съдържа стевия, може да се готви или да се пече на температура до 200 градуса, стабилна е в напитки на различни температури. Предлага се под форма на таблетки, течност или на прах. Под тези форми стевията се използва за подслаждане на сладкиши, шоколади, йогурт, пудинги, бонбони, сокове.