Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Изграждане на правилни хигиенни навици при децата

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Забавни, Бременност и раждане, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 1880 прегледа на този пост

Съдържание на Изграждане на правилни хигиенни навици при децата


Създаването за хигиенни навици е основна задача в отглеждането на здрави деца

Личен пример в изграждането на хигиенни навици при децаОтглеждането на дете е най-очарователната, изпълнена с обич, но и с редица отговорности мисия. Всеки родител знае, че първите седем години са от изключително значение за правилното възпитание на малчуганите. Вниманието, подходът и грижите, които отделяте за създаване на добри навици у невръстното дете, оказват водеща роля в оформянето на личността и дават отражение в поведението на вече порасналия индивид.

Напомняме Ви, че първата задача, с която е редно да се захванете, е изграждането на правилни хигиенни навици на детето

Кога да започне това? Още около навършване на първата си годинка детето започва да разбира, прави опити да говори, прохожда – като цяло започва усилено да заприличва на самостоятелно човече. Затова именно около първия рожден ден е времето, в което е най-подходящо да започнете да следвате определена последователност в личната хигиена на детето, за да го приучавате към спазването на някои правила.

Най-често срещаните затруднения  за родителя при създаването на здравословни навици

Понякога родителите срещат проблеми в определянето на строги хигиенни правила, което най-често се дължи на закъснение в опитите за приучаване или в грешен родителски подход. 

  • Ако искате детето правилно да възприеме, че е важно да спазва правилата за лична хигиена, трябва да му давате личен пример, като спазвате, при това видимо за него, същите правила. 
  • Добра идея е да обяснявате на рожбата си, независимо от възрастта, защо извършвате определено действие, както и да се опитвате да го превърнете в игра. Купете шарени принадлежности като: цветна четка за зъби, шарен гребен и т.н., за да стимулирате желанието на детето да си мие зъбите например. Ако детето Ви проявява желание само да си мие ръцете или зъбите – в никакъв случай не го спирайте, проявете търпение и го оставете да се учи. Само така ще задържите интереса му за по-дълъг период от време. 
  • Друга важна препоръка е да осигурите лесен достъп до мивката, където детето трябва да си мие ръцете и зъбите – ако му е трудно да стига, ще загуби желание и мотивация много бързо.

Постарайте се да създадете максимално улеснени условия и за двете страни, за да се радвате на бързи и постоянни резултати.

Кои са основните хигиенни навици, на които трябва да научим децата си през първите години?

1. Миене на ръце и лице

Най-важният стълб от изграждането на хигиенни навици при деца е научаването да си мият ръцете и лицето старателно след хранене, игра, ходене до тоалетна. Това е умение и навик, който детето задължително трябва да придобие още в съвсем ранна възраст, за да осигурите доброто му здравословно състояние и да го предпазите от редица болести.

Как да го направите?

Осигурете лесен достъп до мивката, мийте си лицето и ръцете заедно, пейте песнички, а в началото добра идея е да приготвите мънички награди за малчугана – нека разбере, че се е справил добре и да пожелае скоро да повтори действието.

Миенето на зъбките е редно да започне още с появата на първото зъбче. 2. Миене на зъби

Често срещан родителски въпрос е кога трябва да започне миенето на зъбите. Миенето на зъбките е редно да започне още с появата на първото зъбче. Докато зъбите са малко на брой, може да използвате напръстник, с помощта на който да почиствате устичката. Когато в устата на детето вече има няколко зъба, трябва да му вземете бебешка четка за зъби. Първите годинки миенето става само с вода, защото детето не може да изплюва и ще погълне пастата, ако има такава. Мийте зъбките по два пъти на ден и се опитайте да превърнете това занимание в игра – така ще е много по приятно за мъника.

3. Къпане

Макар до около 6-7 годишна възраст малчуганите да се къпят от родителите, това не означава, че не може да се опитвате да ги учите да го правят и сами. Давайте да детето си да се сапунисва и плакне само, за да види, че го може и да желае и само да се къпе. Колкото по-рано започнете с приучаването, толкова по-лесно ще Ви е в последствие.

4. Ресане

Ресането е навик, който детето трябва да придобие още в съвсем ранна възраст. Тази препоръка важи и за момиченцата и момченцата, но е от особено значение при момичетата. Тук основната задача пада на плещите на майката – вземете подходящ гребен за детето и му показвайте как се сресвате, нека и то го прави поне два пъти на ден.

5. Рязане на нокти

Обикновено рязането на ноктите е действие, срещу което повечето деца се съпротивляват силно. За да научите детето да седи мирно, докато Вие оформяте ноктите на ръцете и краката, е от голямо значение да обяснявате какво правите и защо го правите. По-големите деца разбират и може да се вслушат в думите Ви, а при по-малките – докато са улисани в думите Ви, ще приключите с процедурата.

6. Бърсане на нос

Течащият нос е редовен проблем през първите седем години на повечето хлапета. Научете детето си да си бърше нослето само, както и да дава на Вас да го правите. Проявете търпение и се заредете с носни кърпички с анимационни герои за по-добър стимул.

За да научите детето си на този ценен навик е необходимо да проявите голямо търпение, да поощрявате малчугана след всяко изхождане в гърнето и да обяснявате - отново и отново, защо трябва да се ползва то.7. Ходене на гърне

Приучаването към използване на гърнето по предназначение е важна мисия, често съпроводена с много неуспешни опити и солидна инвестиция на време. За да научите детето си на този ценен навик, е необходимо да проявите голямо търпение, да поощрявате малчугана след всяко изхождане в гърнето и да обяснявате отново и отново защо трябва да се ползва то. Хубаво е да дадете пример с хора от обкръжението си, защото когато детето види, че децата около него ползват гърне или не използват пелени, ще иска да е част от мнозинството.

8. Грижа за интимните области

Нежната зона около пелените изисква постоянна грижа. За да научите детето си, че е много важно да бъде добре почистено и намазано с крем, може да му обяснявате защо това е така необходимо.

Успех!

Изграждане на правилни хигиенни навици при децата Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™