Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Начало Ново ! Промоции Всички Марки

Как да научим детето да използва гърнето?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Бременност и раждане, Всичко за бебето и детето | Все още няма коментари. | 1243 прегледа на този пост

Детето и гърнето или няколко малки трика, с които да научите детето си да използва гърне!

Няколко трика как да научим детето си да свикне с гърнето.Когато става дума за отглеждане на дете, пред съвременните родители стоят много изпитания. Едно от тях е приучаването на детето към използване на гърне. Това е задача, от която повечето родители се притесняват. Когато детето поотрасне и забравим за първоначалните тревоги около колики, зъбки и научаване на бебето да седи, мигновено се появяват други въпроси, до голяма част свързани с детето и гърнето.

Кога е подходящото време да отучим детето от ползването на памперс?

Памперсите са сравнително ново изобретение, което значително улеснява живота на съвременния родител. За нас е изключително трудно да си представим отглеждането на бебе без съществуването на памперси, но истината е, че след определена възраст за детето е противопоказно да ги носи. Отучването от памперса е важна крачка в развитието на детето, защото улсенява ходенето, кара малчугана да се чувства самостоятелен и пораснал човек, а освен това дупето му се чувства много по-добре без памперс.

Но кога е най-подходящото време да започнете приучаване към използване на гърне? Повечето педиатри са на мнение, че между 18-24 месечна възраст повечето деца са готови за отказване от памперса и изграждане на навик да извършват физиологичните си нужди в гърне.

Как да разберем дали детето е готово за гърне?

Дадената по-горе възраст е ориентировъчна. Има деца, които биха могли да се научат да ползват гърнето по-рано или по-късно от посочените месеци. Като родител вече добре знаете, че всяко дете е много различно и има индивидуални нужди. Ако прибързате с гърнето, твърде вероятно е да се разочаровате, дори да забавите научаването на детето си. Ето няколко признака, които ще Ви подскажат, че детето вече е готово:

 • Първият показател е, че детето Ви се буди със суха пелена.
 • Вторият е, че пелената остава суха поне два часа след смяна.
 • Детето Ви трябва добре да е усвоило ходенето и другите двигателни способности, типични за възрастта му.
 • Детето вече изпълнява елементарни команди, тоест ще може да разбере какво се изисква от него с поставянето на гърне.
 • Детето Ви разбира и се мъчи да говори, ако вече е осъзнато, лесно ще му обясните какво предстои.

Няколко подготвителни съвета към родителя

Не мислете, че Ви предстои лесна задача – така всички ще останете разочаровани. Приучаването към използване на гърне отнема време и усилия. Ето няколко съвета към Вас, които ще Ви подготвят за предстоящата задача:

 • Уверете се, че разполагате с време – достатъчно да научите детето. Придобиването на това ново умение изисква Вашата концентрация и време. Тъй като детето трябва да осъзнае, че пишкането в гърне е рутина, Ви трябват няколко дни вкъщи, които да позволят изграждането на навик.
 • Подгответе се за чистене. Не мислете, че детето ще се научи изведнъж. В началото ще се изпуска в стаята, което означава малко повече работа за Вас – неизбежно е.
 • Пригответе повечко чисти еластични дрешки. Ще Ви трябват.

Цветното гърне ще привлече вниманието на вашето детеТрикове за приучаване на детето да ползва гърне:

 • Започнете рано – Не чакайте детето Ви да навърши година и половина, за да започнете да го слагате на гърне. Започнете още преди годинката след сън, за да свиква детето Ви с гърнето и да изгражда навици. 
 • Купете шарено и впечатляващо гърне – Ако детето се впечатлява от гърнето като предмет, по-лесно ще се научи да го ползва по предназначение.
 • Сложете гърнето на видно място в стаята – Сигурни сме, че гърнето не е първото нещо, което искате гостите Ви да видят, влизайки в дневната, но е важно то да седи там. За детето е много важно гърнето да е поставено на очевидно място. Когато му е под око, лесно ще се научи да го ползва и да си казва когато му се пишка или ака.
 • Облечете еластично бельо и еластични дрешки на детето – Нека когато му се допишка, лесно да може да си дръпне дрешките и да покаже, че му е необходимо гърнето.
 • Оставете го да се напишка – Не се тревожете, ако детето се напишка или наака. Нормално е. Когато го направи няколко пъти, само ще научи, че това е неприятно, а за да го избегне, ще използва гърнето.
 • Питайте го често – Питайте детето често дали му се пишка, така ще го подсетите, че трябва да ползва гърнето.
 • Поощрявайте го – Когато детето свърши работата в гърнето, хвалете го – поощрявайте го много, можете да пеете, да подскачате – нека се гордее и да има допълнителен стимул да ползва гърнето.
 • Подгответе детето – Във възрастта след годинка и половина децата обикновено започват да разбират. Преди да започнете да го приучавате към ползването на гърне, обяснете му какво предстои – така детето ще свикне с мисълта и ще знае какво да прави.
 • Покажете му какво е направило – Когато детето успее да се справи със задачата – покажете какво е направило и защо го хвалите. Така ще знае какво да прави и следващия път, за да получи одобрението Ви.

Въоръжете се с време и започвайте! За Вас и детето Ви предстои голяма стъпка в развитието, но когато успеете да се справите, всички ще бъдете много удовлетворени.

Как да научим детето да използва гърнето? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™