Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

ИТМ, БЕА-анализ, гликемичен и инсулинов индекс

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Здравословно хранене, Отслабване, Здравословни проблеми и състояния | Все още няма коментари. | 3516 прегледа на този пост

Съдържание на ИТМ, БЕА-анализ, гликемичен и инсулинов индекс


Какво означават понятията „пълен”, „дебел” и „наднормено тегло”? В днешно време доста често класифицираме, без да разбираме смисъла на тези думи. Често и заради това, че не можем да влезем в определен размер дрехи, започваме дълги, лишаващи и изтощителни диети, които съсипват метаболизма ни. Как да определим дали килограмите ни са в нормата и дали наистина трябва да вземем мерки за редуцирането им, или просто трябва да тренираме повече, за да намалим мазнините си за сметка на мускулите?

Имаме ли наднормено тегло?

Индекс на телесната маса при спортуващи и при хора с наднормено тегло. Известен и достъпен начин да разберем дали имаме повишено тегло е като определим своя ИТМ (индекс на телесната маса). Определянето на ИТМ трябва да се съчетае с определянето на количеството телесни мазнини, което се извършва с БЕА (биоелектричен анализатор). Съчетаването на двата метода е необходимо, особено когато тренирате редовно и силово и съответно имате голяма мускулна маса. Само с определянето на ИТМ тренираните хора могат да попаднат в категорията на наднорменото тегло, макар че са по-здрави от хората с по-малко тегло, но с много мастни натрупвания. Затова и съчетаването на двата метода е препоръчително.

Определяне на ИТМ

ИТМ = телесно тегло (в кг.), разделено на височината (в м.) на квадрат.

Пример: За човек с тегло от 80 кг. и височина 1,70 м.:

ИТМ = 80:1,70:1,70 = 27,7 – говорим за наднормено тегло

ИТМ под 25 – нормално телесно тегло

ИТМ над 25 – наднормено тегло

ИТМ над 30 – затлъстяване

При ИТМ над 25 задължително трябва да се направи и БЕА-анализ, тъй като, както уточнихме, може теглото да е съставено от повече мускулна маса. При ИТМ над 30 мерките са задължителни, тъй като и вероятността от заболявания е по-голяма.

Биоелектричен анализатор за определяне на телесните мазнини

Биоанализатор за определяне на количеството телесни мазнини.Процедурата е вече доста разпространена и уредът може да се намери в някои фитнес зали, при диетолози и лекари. Принципът на уреда е през тялото да се пусне слаб, но осезаем електрически импулс. Мастните тъкани имат пропускливост, различна от тази на мускулите. Количеството мазнини се измерва в проценти, в зависимост от скоростта, с която протича импулсът през тялото. Според последните изследвания оптималното количество мазнини при жените е 20-30%, а при мъжете – 10-20%.

Гликемичен и инсулинов индекс – още два важни показателя

За търсещите стегната фигура и отслабващите гликемичният и инсулиновият индекс са два също важни показателя, които трябва да се имат предвид. Гликемичният индекс се приема като мярка за определяне на стойностите на кръвната захар при усвояването на определени хранителни продукти. Нисък ГИ означава ниско количество на кръвната захар след консумирането на определени хранителни продукти. Тоест колкото по-нисък е ГИ, толкова по-добре е в общия случай. Картофите обаче са изключение тук. Прясно сварените картофи изискват отделянето на голямо количество инсулин. Въпреки това картофите са изключително полезна храна, тъй като съдържат много белтъчини, между които и есенциалните (незаменими) аминокиселини, и нямат нито грам мазнини. Това, най-просто казано, означава, че консумацията им в продължение на часове създава чувство за ситост. ГИ за съжаление отчита само стойността на определени хранителни продукти при разграждането им поотделно, без да отчита промените, които настъпват при комбинирането на различни продукти. Безспорно при смесването на храните и съответно при едновременното разграждане на различни хранителни продукти (например хляб с колбас или кисело мляко със захар и плодове) крайните стойности на ГИ могат да се повишат или понижат. Инсулиновият индекс съответно определя количеството отделен инсулин за разграждане на смесената храна, която сме поели. и като следствие дава по-ясна представа за това какви храни да поемаме и в какви комбинации. Като пример могат да се дадат яйцата – когато ядем само яйца, инсулиновата реакция е едва 40%. Докато ако ядем сладкиш, който е комбинация от яйца, брашно, захар и други съставки, инсулиновата реакция скача на 80%.

ИТМ, БЕА-анализ, гликемичен и инсулинов индекс Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
×

Зеодерм хидратиращ крем - уникален, изключително хидратиращ крем, който заздравява и регенерира кожата и слага край на сърбежа и възпалената кожа!

#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™