Ако сте сред почитателите на топлата напитка, знаете колко въздействаща и пристрастяваща може да бъде тя. По-долу може да се запознаете с някои от най-невероятните свойства на кафето, повечето от които дори свързани със здравето.
11 интересни факта за кафето
Тялото не се нуждае от кафе веднага след ставане![Напитката кафе ни помага да се почувстваме по-бодри.](https://biomall.bg/image/catalog/interesno-2016/10/interesni-fakti-za-kafeto-koito-ne-znaete/kafeto-ni-obodrqva-i-osvejava.JPG)
Макар че любителите на напитката обикновено я консумират веднага след ставане, според проучвания обаче тялото по естествен път произвежда хормонът кортизол веднага след събуждане и той е този, който ни кара да се чувстваме будни. Това е процес, част от така наречения циркаден ритъм, който следва състоянията на будност и сън. Всъщност най-доброто време на въздействие на ободряващата напитка е около 1.30 часа след събуждане, тогава нивото на кортизол в организма спада и кафето би имало най-силно въздействие върху състоянието ни на бодрост.
Кафето не е дехидрататор
Според последните проучвания по темата мощната съставка, която се съдържа в кафето – кофеинът не е диуретик. Едва при доста високи концентрации – над 500 мг на ден – се наблюдава ефект на дехидратиране. Така че важно е просто любимата на много хора напитка да се консумира с мярка.
Кафето подобрява качеството на живот
Кафето съдържа много антиоксиданти, които помагат на организма да се справи с изключително вредното въздействие на свободните радикали. Затова и редовните консуматори на кафе са по-малко предразположени към заболявания като Паркинсон, диабет тип 2, както и заболявания на сърдечно-съдовата система. Важно уточнение е, че консумацията на кафе не трябва да се съпътства от цигари.
Хранителна стойност
Кафето, освен на антиоксиданти, е добър източник и на витамини и минерали. Една чаша кафе съдържа:
- 11% от дневния препоръчителен прием на рибофлавин (витамин Б2)
- 6% пантотенова киселина – витамин В5
- 3% манган и калий
- 2% ниацин и магнезий
Кафето помага за отслабване
Консумацията на кафе засилва метаболизма в зависимост от самия организъм и неговото състояние от 3 до 11%. Кофеинът е и често употребяван като хранителна добавка за изгаряне на повече мазнини, както и доста използвана съставка в антицелулитни кремове.
В света има район, наречен "Коланът на кафето"
Това са всички страни, които по света отглеждат и произвеждат кафе. На картата на света те изглеждат като един колан, който опасва глобуса. Различните сортове кафе Робуста и Арабика си приличат по това, че изискват много слънчева светлина при отглеждането им и всъщност регионите, които имат подходящи условия за отглеждане на растението, са изцяло с тропически климат като Южна Америка, региони от Африка, Индия и острови в Тихия океан.
Кофеинът представлява кристал
Разбира се, кристалът е толкова малък, че организмът го възприема като нормална молекула. Един кристал кофеин има размери от 0.0016 инча.
Кафето е червено плодче
Преди да бъде изпечено и приведено във вида, в който го познаваме, кафето представлява червени плодчета, подобни на боровинки.
Въздействие на кофеина
Въздействието на кофеина, тоест неговото освежаващо и възбуждащо действие, започва около 10 минути след приема му.
Защита от Алцхаймер
Редовните консуматори на кафе са с до 65% по-малко изложени на риск от заболявания на мозъка като Алцхаймер и деменция.
Полезно за черния дроб
Проучване показва, че редовните и постоянни консуматори на кафе (около 4 чашки на ден) са с до 80% по-малко склонни да развият цироза на черния дроб.
Oще факти за топлата напитка:
- Крал Чарлс забранил заведенията, в които продавали кафе през 17 век, тъй като смятал, че там заговорничат срещу него
- Кофеинът увеличава нивата на хормона адреналин, освобождава мастни клетки от тъканите и по този начин подобрява представянето по време на тежки тренировки, ако се консумира преди това.
- Първата уеб камера в света била направена, за да се следи дали готовото кафе не е свършило.