Краставиците и доматите са налични целогодишно и можем да ги намерим във всеки супермаркет. Разбира се, нищо не може да замени вкуса на натуралните зеленчуци, отглеждани през лятото, без излишни добавени вещества. В съчетание тези два зеленчука са типични за много любими на българите салати – шопска, овчарска и др.
Какво знаем още за доматите и краставиците?
Сортовете краставици са разнообразни, но повечето имат сходен вкус. Доматите могат да варират по размер от малките чери домати до огромните розови домати – сорт "биволско сърце". Цветовете варират от жълто през червено до лилаво. Хранителното съдържание на доматите и краставиците включва здравословни хранителни вещества, които са неразделен компонент на една балансирана диета.
Калории и хранителни вещества в доматите
Домат със среден размер осигурява 22 калории или почти 1% от стандартната 2000-калорийна диета. Той също така съдържа 1 гр. протеин, който помага за регулирането на храносмилането на 4,8 гр. въглехидрати в него. Въглехидратите понякога навлизат в кръвообращението бързо, което води до прилив на захар и срив, вреден за обмяната на веществата. В домата има и 1,5 гр. фибри, които създават усещането за ситост и предотвратят апетита към нездравословни храни, които добавят калории към диетата Ви.
Калий, витамини и вода
Доматите съдържат 292 мг. калий. Той балансира течностите в организма. Излишната течност може да повиши кръвното налягане, фактор за сърдечно-съдови заболявания. В един домат има 17 мг. витамин С, който помага при проблеми с кожата и забавя стареенето, което също подобрява качеството на кожата. Цветът на домата е доказателство, че съдържа бета-каротин, което е форма на витамин А. Тялото се нуждае от този витамин всеки ден. Доматите също така хидратират организма. В състава на един домат има почти 94% вода.
Калории и хранителни вещества в краставиците:
Краставицата също осигурява по-малко от 1 на 100 от калориите в типичната диета. 1,2 гр. протеин е незначителен в сравнение с първичните източници на протеини, като например месото. То обикновено осигурява около 20 гр., но помага за съхраняването на енергия. Съдържанието на въглехидрати и фибри в краставицата е 4,3 грама и съответно 1,4 грама. Въглехидратите са основен източник на енергия и фибри в организма и по този начин се подобрява здравето на храносмилателната система.
Калий и вода:
Една краставица съдържа 273 мг. калий. Той регулира електрическите импулси в сърцето, предотвратя аритмии, които прекъсват нормалната дейност на сърдечно-съдовата система и предизвикват безпокойство. Съставът на краставицата е предимно вода. Всяка краставица е приблизително 97% вода.