Преди суровите стриди, шампанското и дори трюфелите да се превърнат в деликатес, хайверът е бил на почит сред аристократите. Древните гърци, римляни и руските царе са били запленени от неговия вкус.

Откъде произлиза хайверът?

Есетровите риби са едни от най-старите видове риби, оцелели още от ерата на динозаврите. Именно те правят възможна консумацията на този деликатес. Има 24 есетрови риби. Най-известните представителки на това семейство са белуга, есетра и пъструга, живеят в Каспийско море и от тях се получава най-скъпият хайвер.

Хайверът от белуга е с най-големи по размер яйца, вкусът му е маслен, богат и кремав.

Как се добива хайверът?

За съжаление, в миналото хайверът се е добивал по един нехуманен начин – а именно удряйки рибата с бухалка, като по този начин са се вадили яйцата. С времето яйцата започват да се изваждат хирургически, след което рибата се зашива отново и може да продължи живота си. Есетрата например по този начин може да живее над сто години.

Хайверът от белуга е с най-големи по размер яйца. Вкусът му е маслен, богат и кремав, съответно много изискан. Това е най-скъпият вид хайвер, тъй като само около 100 броя от тази риба се улавят на година. В някои страни вече вносът на хайвер от белуга е забранен, за да може да се защити популацията на тази рядка риба.

Хайверът от пъструга представлява средни по размер яйца, сиви на цвят, имат силен и ароматен вкус.

Хайверът от есетра се нарича още императорски хайвер. Яйцата на есетрата са с кафеникав цвят, с по-изразен послевкус, което прави този вид хайвер след най-любимите на гастрономите.

Основни правила при сервиране на хайвер:

  • Хайверът се сервира студен и в кристални или стъклени съдове.

    Хайверът се сервира студен и в кристални или стъклени съдове.
  • Лъжицата или приборът, с който се загребва хайверът, трябва да бъде направен от кост, рог или седеф. Ако трябва да се избира, пластмасовите прибори са по-предпочитани от металните. Хайверът не се консумира с метални прибори.
  • Черен пипер, лук и лимон са подправките, които подхождат на хайвера. Но истинските гастрономи го консумират без подправки, за да усетят вкуса му.
  • Може да се сервира върху филия хляб.
  • Хайверът не следва да се замразява, това може да разруши яйцата.
  • В най-изисканите ресторанти се сервира в купа върху лед, за да се запази по-ниска от стайната температура и съответно деликатесът да запази вкуса си.
  • Подходящи гарнитури към него са картофи или сметанов сос.
  • Подходящи напитки са водка или сухо шампанско.

Какво ни носи консумацията на хайвер?

  • Подпомага мозъчна функция
  • Има имуностимулиращо действие върху организма
  • Тъй като съдържа много мощни антиоксиданти, действа на организма като противостареещо средство
  • Той е калоричен и богат на натрий продукт, съответно неблагорпиятен при хранителни режими.