Захарта – толкова ли е вредна наистина?
Тя е наша утеха, спътница и навик, от който трудно се отказваме. За някои тя е просто храна, за други е много повече, защото без захарта не биха съществували в ежедневието ни: шоколадът, сладките, бисквитите, сладкишите, сладоледът, колата, натуралните сокове и т.н. или поне нямаше да съществуват във формата, в която съществуват сега. Има много мнения за захарта, за хранителните навици, за привикването с нея, за това, че именно тя е основен недостатък в менюто ни... И все пак захарта ли е тази, която ни дели от мечтаната фигура, от отслабването, от по-здравословния живот?
Бързите въглехидрати съдържат основно бяла захар и бяло брашно. Това са тези, които ни носят малко до никакви витамини, минерали и въобще ползи за организма. Те са най-вече бялото брашно и бялата захар, с които са пълни всички бисквитки, тортички и макарони – колкото забранени, толкова и вкусни. Истината е, че всеки бърз въглехидрат има своя здравословен аналог, а именно – черно брашно, кафява захар, кафяв ориз, цели плодове и зеленчуци вместо пакетирани вафли и бисквити. Според някои специалисти с крайно мнение бързите въглехидрати са храна без хранителна стойност, която намалява съдържанието на витамините от групата Б в организма, нарушава преработката на калций и не стимулира (както е обичайното мнение) нервната система.
Как се произвежда захарта? От захарна тръстика, разбира се. Захарната тръстика е "майка" не само на захарта, а и на рома, хартията и биоетанола. В днешно време са създадени хибридни видове от растението, в които захарността достига до 26%. Рафинирането на захарта е най-важният етап от преработката на захарна тръстика, тъй като нерафинирана захар се преработва в много малко страни. Рафинирането е автоматичен процес, разбира се, в който участват много химични вещества, но в края на поточната линия остава единствено 99,96% захароза.
Какво е всъщност кафявата захар?
С течение на години се налага мнението, че кафявата захар е здравословният аналог на бялата. А какво представлява тя? Има 3 вида така наречена "сурова захар" (кафява): светлокафява, тъмнокафява и Клийнроу. Те се произвеждат, като към вече рафинираната захар се добави определено количество меласа – друг продукт, произведен от захарната тръстика (различно за съответния вид). Оказва се, че кафявата захар не е много далеч от бялата.
Кои са здравословните аналози на бялата захар?
- Мед, разбира се.
- Кленов сироп
- Стевия
- Сгъстен сок от захарна тръстика
Белият хляб и бялата захар – и хлябът ли е толкова нездравословен и вреден?
Хлябът, в това число белият такъв, е несравним по качествен състав: дава на организма протеини, витамини от групата Б, минерали и влакна, фибри, въглехидрати. Разликата между пълнозърнестия и белия хляб е само една: при пълнозърнестия се използва цялото зърно на пшеницата, а при бялото брашно се отстраняват слоеве от зърното, за да бъде получен необходимият бял цвят. Пълнозърнестият хляб има редица плюсове: по-ниска калоричност, повече влакна за подобряване на храносмилането, повече витамини, повече минерали и протеини. Изводът е, че черният хляб трябва да се приема дори и при хранителен режим, а захарта трябва да се избягва. И то не само заради значителните калории, но и заради редица други вреди, които съпътстват приема на захар: по-бързо остаряване на клетките и повишаване на нивото на инсулина.