Много често в стремежа си да водим природосъобразен начин на живот и да ядем естествени, необработени храни ние подценяваме факта, че дори и някои от тях могат да нанесат вреди на организма ни. Има храни, които определено трябва да ограничим, ако не и да изключим от менюто си. С изненада ще открием, че някои от тях дори сме смятали за изключително полезни.

Фъстъци

Твърде концентрирана белтъчна храна, която трябва да се консумира ограничено и то в натурално състояние. Печените, осолени и даже с начало на плесенясване ядки, които преобладаващо се консумират у нас, са често увреждащи агенти при алергии и нарушена обмяна. При силна топлинна обработка в тях се образуват канцерогенни молекули. Освен това фъстъците са една от културите, които са най-силно обработени с пестициди.

Бакла

Също концентриран продукт с високо съдържание на пурини (отделящи в организма пикочна киселина). Освен това, за разлика от повечето други бобови растения, не се препоръчва консумацията й в сурово зелено състояние, тъй като при непълноценност на ензимните системи може да доведе до тежки хемолитични кризи (свързани с разпад на червените кръвни телца).

Гъби

Внимателно подбраните ядливи гъби могат да служат като вкусов и отчасти веществен заместител на месото, но те не са от най-добрите храни, тъй като растат без участието на слънчевата енергия и са трудно смилаеми. При разпадането си отделят доста пикочна киселина, при което трябва да се избягват при чернодробни и бъбречни увреждания и при подагра.

Патладжани (сини домати)

Традиционни зеленчуци, препоръчвани при сърдечно-съдови заболявания. Съдържат значителен процент соланин и никотин – да се ограничават или отбягват при заболявания на храносмилателната и пикочополовата система. Съдържат големи количества оксалати, които могат да предизвикат кристализация в телесните течности и последващи здравословни проблеми. Хора с хронични заболявания на бъбреците или черния дроб трябва да внимават много с употребата им.

Лютиви храни и подправки

В малки количества могат да бъдат много полезни при някои заболявания. От друга страна, прекомерната им консумация, която не е рядкост у нас, води до сериозни увреждания на лигавицата на храносмилателните и отделителните органи и превъзбужда нервите.