Боровинки
Боровинките имат повече антиоксиданти от всеки друг плод. Тези вълшебни молекули могат да предотвратят множество болести.
Антиоксидантните растителни пигменти, които правят боровинките сини, защитават от сърдечно-съдови заболявания, рак и други болести, свързани с възрастта, като слепота и загуба на паметта. Боровинките застават на първо място, когато става въпрос за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Всичко това е благодарение на антиоксидантните свойства, които не позволяват на бактериите да залепват към стените на пикочния мехур.
По колко да ядете?
1/2 чаша (125 мл.) от боровинки се равнява на една порция плодове и зеленчуци на ден.
Съвет: Поръсете боровинки върху Вашите палачинки в последната минута – дългото готвене на плодовете унищожава ценния витамин C в боровинките.
Чесън
Чесънът има антибактериално, противогъбично и антивирусно свойство. Неговите ползи за организма и успехите му при борбата с болестите са благодарение на серните съединения в състава на чесъна. Тези съединения също действат като антиоксиданти и осигуряват много ползи за сърдечно-съдовата система. Само 6 или повече скилидки чесън седмично могат да намалят риска от появата на колоректален рак, рак на стомаха и рак на простатата.
По колко да ядете?
Включвайте най-малко по една скилидка чесън в диетата си всеки ден.
Съвет: Нарежете или смачкайте чесъна и след това го оставете да престои 10 минути, за да освободи напълно лечебния си потенциал.
Зехтин
От маслините се получава една от най-здравословните мазнини в света. Основният ефект от зехтина е, че той намалява "лошия" LDL холестерол и повишава "добрия" HDL холестерол. Това се дължи на мононенаситените мазнини. Зехтинът също е пълен с антиоксиданти, наречени феноли, които действат, като защитават стените на артериите от натрупване на холестерол.
По колко да ядете?
Включвайте по 1 супена лъжица (15 мл.) от зехтина (маслиново масло) в диетата си всеки ден.
Съвет: Винаги купувайте “virgin", “extra virgin" или “cold-pressed" (студено пресован) зехтин. Разтворителите и топлинната енергия, използвани за производството на “light“ или “extra-light" зехтин, унищожават всички полезни антиоксиданти.
Броколи
Мислете за броколите като боец номер едно в борбата с рака. Това е благодарение на серните съединения като сулфорафан, които можете да усетите при готвенето на броколи. Тези съединения помагат за увеличаване на производството на ензими, които извличат отровите и потенциално канцерогенните съединения от нашето тяло. Ако похапвате повече броколи, ще намалите риска от всичко: от рак на гърдата и рак на белия дроб в стомаха до рак на дебелото черво.
По колко да ядете?
125 мл. (1/2 чаена чаша) от варени броколи се равнява на една порция плодове и зеленчуци.
Съвет: Приготвяйте броколите на пара за 3-4 минути, докато се освободи повече от съединението сулфорафан.
Кисело мляко
Киселото мляко е чудесен източник на калций, който изгражда костите, но истинската му сила е в живите полезни бактерии, известни като пробиотици, които поддържат ниско ниво на вредните бактерии в червата. Яденето на повече кисело мляко може да помогне срещу възпалителните процеси на червата, язви, инфекции на пикочните пътища и вагинални инфекции.
По колко да ядете?
¾ от чаша (175 мл.) нискомаслено или обезмаслено кисело мляко с живи култури се равнява на една порция мляко/млечни продукти.
Съвет: Когато приготвяте панировка за пилешко, свинско или риба с галета, заменете яйцата, които използвате, с кисело мляко.