Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Продуктите, които са полезни за мозъка и подобряват паметта

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Продуктите, които са полезни за мозъка и подобряват паметта


Нашите мозъци също се нуждаят от хранене. Освен свежия въздух и приятните мисли, се нуждаят също и от витамини и микроелементи. 

Мозъкът е основният орган на централната нервна система на човека. Въпреки факта, че изследванията върху този орган са многобройни и разнообразни, той продължава да бъде една от най-малко проучените области на тялото. Мозъкът е отговорен за функционирането на целия организъм. Всъщност може да се нарече команден център. Всяка неизправност в мозъка незабавно се отразява на жизнеспособността на човек. Болестите на този орган имат сериозни последици. Затова е важно да се обърне внимание на правилното хранене, за да се осигури на мозъка достатъчно витамини, минерали и мастни киселини.

Обичайната диета влияе върху нашето благосъстояние, общото състояние на тялото и дори способността за асимилиране на информация и вземане на решения.

Градински чай

Зеленият чай помага за намаляване на тревожността и облекчаване на депресията. L-теанинът повишава ефективността и подобрява когнитивните функции на мозъка чрез увеличаване на притока на кръв. Градинския чай има репутация на продукт, подобряващ паметта. Поради тази причина този продукт трябва да бъде добавен към ежедневното Ви меню.

Зеленият чай освен, че има тонизиращо действие, съдържа рядката аминокиселина L-теанин. Това вещество действа като невротрансмитер - предава електрически импулси между клетките на тялото, включително от нервните окончания към мозъка. Зеленият чай помага за намаляване на тревожността и облекчаване на депресията. L-теанинът повишава ефективността и подобрява когнитивните функции на мозъка чрез увеличаване на притока на кръв. Моля, имайте предвид, че зеленият чай може да понижи кръвното налягане, така че не се препоръчва да го пиете сутрин на празен стомах.

Млечни продукти

Необходими са на мозъка и нервната система, тъй като са богати на тирамин, триктанин, фенилетиламин – така наречените антистресови аминокиселини. Те участват в производството на хормони на щастието и помагат на мозъчните клетки да абсорбират полезните хранителни вещества. Освен това млякото съдържа веществото глутатион, което помага за поддържане на остър ум и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер.

Тиквени семки

Шепа тиквени семки на ден – това е препоръчителната доза цинк, необходима за подобряване на паметта и мисловните умения.Шепа тиквени семки на ден – това е препоръчителната доза цинк, необходима за подобряване на паметта и мисловните умения.

Ежедневното Ви меню включва ли тиквени семки? Съжалявам, ако не. Цинк, полезни мастни киселини, магнезий, витамини А и Е са основните стойности на тези семена. Влияят положително върху дейността на невроните, паметта и цялостната издръжливост на организма. Оптималната порция тиквени семки е 80-100 грама на глава на ден. И как ги ядете ядеш? Най-добре е да се добавят към салати, сладкиши или сутрешното мюсли.

Розмарин

Розмаринът е богат на антиоксиданти и карнозна киселина, разширяващи церебралните съдови тъкани. Изследванията показват, че даже мирис на розмарин може да подобри паметта.

Боровинки

Изследване, проведено в  университета Tufts и публикувано във вестник Neurology, открило, че екстракт от боровинки помага от временна загуба на паметта.

Боровинките съдържат не по-малко хранителни вещества от останалите плодовете. Боровинките съдържат не по-малко хранителни вещества от останалите плодовете. Със сигурност знаете, че боровинките се препоръчват при проблеми със зрението. Всъщност може да направят нещо повече за здравето Ви, като например подобряват паметта и ученето. Учените проведоха експеримент, включващ деца от начална училищна възраст. На децата бяха дадени напитки на прах от боровинки и обикновена захарна вода по различно време и след това бяха тествани.

В дните, когато децата получавали напитки с боровинки, те се представяли по-добре при тестове за памет и концентрация на думи. В резултат на това този резултат се свързва с флавоноидите – тези елементи подобряват притока на кръв към мозъка и улесняват трансфера на информация между нервните клетки.

Така че през лятото е по-добре да се облягате на пресни боровинки, а през зимата - на замразени плодове, тъй като те почти напълно запазват свойствата си.

Сушени плодове

Сушени кайсии, сини сливи и стафиди са незаменими компоненти на диетата, ако искате да увеличите мозъчната активност. Те нормализират метаболизма, възстановяват когнитивните функции. Единственото „но“ е калоричното съдържание на сушените плодове. Следователно, за да се поддържа хармония, те не трябва да се пренасят извън мярката. Няколко плодчета като добавка към каша или кисело мляко и няколко за следобедна закуска за поддържане на силата в разгара на учебен или работен ден.

Сьомгата, скумрията, камбалата и херингата съдържат омега-3 мазнини, снижаващи нивото на холестерола и благотворно влияещи на съдовете на главния мозък. Мазна риба

Сьомгата, скумрията, камбалата и херингата съдържат омега-3 мазнини, снижаващи нивото на холестерола и благотворно влияещи на съдовете на главния мозък. В рибата също се съдържа йод, който подобрява яснотата на ума (да не се подлага на топлинна обработка – да не се вари, пече, опушва, а само да се посоли).

Верен приятел на мозъка. Рибата е богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Лидерите в съдържанието на това вещество са херинга, скумрия, камбала, писия, сьомга. Между другото, Омега-3 е полезна не само за мозъка, но и за тялото като цяло - укрепва и почиства стените на кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане, предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания, подобрява обмяната на веществата. А мозъкът, благодарение на Омега-3, функционира много по-добре и по-ефективно.

Броколи

Отличен източник на витамин К и магнезий, които подобряват работата на мозъка. В зелето се съдържа също и бор, чиято липса води до намаляване на мозъчната активност.

Всяко зеле е склад на важни за организма витамини и микроелементи, източник на лесно смилаеми растителни протеини, един от важните антиоксиданти, които забавят процеса на стареене. Броколите са и на лутеин и бор, които допринасят за правилното функциониране на мозъка. Не забравяйте за витамин С - той укрепва кръвоносните съдове и капилярите, което означава, че влияе върху кръвоснабдяването, включително на мозъка. Освен това броколите са вкусна диетична гарнитура. По съвет на лекарите минималният дневен прием на броколи е 70 г.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци съдържат витамин Е, флавоноиди и каротеноиди. Всички те предпазват от когнитивен спад и риск от развитие на деменция, помагат ни да „мислим“ по-добре. Затова се опитайте да ядете колкото се може по-често зеле, спанак, броколи.

Би било грешка да се приписва на зеленината изключително декоративна функция - както във вкуса, така и във външния вид на ястието. Зеленият цвят говори за хлорофил, важно вещество, което изпълва клетките и кръвоносните съдове с кислород. Богатият състав от витамини, особено витамини от група В, и микроелементи е абсолютно необходим за развитието на умствените способности и поддържането на тяхната активност. Ако трябва спешно да стимулирате мозъка, пригответе смути - лесно можете да поставите няколко тежки връзки зелени заленчуци в него.

Патладжан

Оказва се, че тайната на патладжана е в кората му. Веществото нанузин осигурява защита на нервните клетки и има мощни антиоксидантни свойства. В допълнение, патладжанът (като цяло, а не само кората) съдържа фибри, пектин, протеини, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, натрий, витамини С, В1, В2, В5, РР.

Важно! Полезните свойства са характерни само за младите патладжани, а презрелите изобщо не трябва да се ядат.

Моркови

Морковите забавят процеса на стареене на организма, в това число и на мозъка. Съдържащото се в морковите вещество лутеолин позволява да се борим с преждевременната смърт на клетките, отговарящи за паметта. Той намалява възпаленията в мозъка, причинени от възрастта и негативните външни фактори, предотвратява загубата на внимание, нарушенията на паметта, намалява производството на вредни вещества в мозъка и способства преживяването на невроните след излагане на бактериални токсини.

Лутеолинът също се намира в ментата и лайката. Така че към подобряващите паметта средства може да прибавите и чай от мента и лайка

Орехи

Орехите съдържат полезни за мозъка мелатонин, магнезий и омега-3 полиненаситени мастни киселини. Орехите съдържат полезни за мозъка мелатонин, магнезий и омега-3 полиненаситени мастни киселини. Тези вещества спомагат за увеличаване на скоростта на възприемане на информацията, подобряване на паметта и други когнитивни функции. Орехите, както и другите ядки и семена, също съдържат стимулиращ мозъка витамин Е. Според учените този витамин се бори със свободните радикали, намалява възпаленията в тялото и дори може да забави развитието на болестта на Алцхаймер.

Ядките са страхотна хранителна закуска, която лесно можете да вземете със себе си. Проучванията показват, че комбинацията от здравословни мазнини, протеини и фибри в ядките насърчава дългото храносмилане. Поради това нивата на кръвната захар се стабилизират. Що се отнася до орехите, те имат най-много мазнини, които са необходими за правилното функциониране на мозъка. Съветите на експертите са да ядете 30 грама ядки на ден като лека закуска или да ги добавяте към салати и гарнитури.

Леща

Лещата е вкусен и питателен източник на растителни протеини, желязо, фолиева киселина и витамини от група В. Тези елементи са необходими за успешното протичане на биохимичните процеси в мозъка. В резултат на това паметта се подобрява, скоростта на мислене се увеличава.

Лещата обикновено се сервира като гарнитура или се прави на супа. Коя е Вашата любима рецепта с леща?

Ленено масло

Много Омега-3 има и в растителните масла, по-специално в лененото семе. 100 g съдържат 70% полиненаситени мастни киселини. Препоръчва се да се използва за укрепване на паметта. Не забравяйте, че лененото масло трябва да се съхранява в хладилник. В противен случай бързо ще стане горчиво.

Зехтин

По принцип всяко нерафинирано масло е подходящо като източник на здравословни мазнини, но все пак зехтинът концентрира и балансира всички най-полезни вещества, от които се нуждае тялото като цяло и мозъка в частност. Между другото, ако не сте знаели, ето един факт за Вас: мозъкът е 60% мазнини. Студенопресованото масло не съдържа холестерол, но съдържа и трите Омега мастни киселини – 3, 6 и 9. Те поддържат еластичността на кръвоносните съдове и укрепват стените им, помагат на нервната система, повишават концентрацията. Нищо чудно, че зехтинът е в основата на средиземноморската диета.

Яйца

Авокадо - шампион по съдържание на хранителни вещества, необходими за психическата система. Авокадото е с високо съдържание на фолиева киселина и омега мастни киселини.

Те са богати на витамини от група В, които са важни за здравето на мозъка. Те инхибират развитието на деменция при възрастни хора, а в млада възраст подобряват паметта и концентрацията. Яйчният жълтък съдържа холин, използва се за подобряване на паметта и лечение на атеросклероза. Без холин клетките на нервната тъкан не могат да функционират нормално. За да получите дневната си нужда от холин, просто яжте две яйца на ден.

Авокадо

И отново шампион по съдържание на хранителни вещества, необходими за психическата система. Авокадото е с високо съдържание на фолиева киселина и омега мастни киселини. Тяхната симбиоза стимулира работата на кръвоносните съдове, пречиства ги от вредния холестерол, който провокира заболявания като болестта на Алцхаймер. Между другото, ако не харесвате самия плод, използвайте масло - то съдържа всички полезни свойства на авокадото в концентрирана форма.

Авокадото се препоръчва като отличен антиоксидант: съдържа витамини С и Е, каротеноиди, зеаксантин и лутеин. С такъв набор от антиоксиданти би трябвало да има най-благоприятен ефект върху зрението и мозъчната тъкан. Също така съдържа почти цялата група витамини от група В, както и калий, витамин К, магнезий, бор, никел, рубидий, молибден, фосфор, цинк. Диетологът отбеляза, че многобройни проучвания показват връзка между депресията и магнезиевия дефицит.

Вода

Завършва нашия списък, въпреки че би било честно да я поставим на първо място. Ако на тялото му липсва течност, мозъкът отказва да работи. Зает е само с едно – да изпрати SOS сигнал. Водата е в основата на съществуването. Почиства, засища, регулира абсолютно всички процеси в организма. Дневната норма за всеки е различна, основното е да се предотврати липсата на течност.

Продуктите, които са полезни за мозъка и подобряват паметта Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™