Какво съдържа цвеклото?
Цвеклото по състав и хранителна стойност се доближава много до картофите, зелето и морковите. Това растение съдържа обилно количество витамини като В1, В2, В6, Р и Е, пантотенова, фолиева, никотинова киселина, малко каротин и малко витамин С. Почти всички изброени витамини имат антиоксидантно действие. Силата им е в това да неутрализират действието на свободните радикали, които са причина за стареенето, атеросклерозата, раковите заболявания и др.
Цвеклото е богато също така на магнезий, а той може да регулира съдовия тонус, освен това пречи на тромбообразуването и оказва благоприятен ефект при мозъчно-съдова болест и исхемична болест на сърцето.
Ако трябва да сравняваме цвеклото със другите зеленчуци, можем да кажем, че съдържа значително количество кобалт, който е необходим за синтеза на витамин В12, а също манган, цинк и мед, които участват във ферментните системи, регулацията на обмяната на веществата и кръвотворенето. Затова препоръчват цвеклото при анемии.
Богати на биологично активни вещества са и листата, и подземната част на цвеклото. В листата на този зеленчук съдържанието на белтъчини е 2-3 пъти по-високо. Освен това те съдържат и витамин С (горе-долу едно и също количество с цитрусовите плодове). В цвеклото можем да открием още и бетаин, това е вещество, което се доближава до холина и лецитина. Бетаинът има ролята да регулира чернодробните функции. Да не пропуснем и витамин U, който е с доказан противоязвен ефект. По съдържание на йод цвеклото може да се нареди след водораслите. Това изиграва много добра роля при заболявания на щитовидната жлеза, а също и при затлъстяване. Суровите листа на цвеклото и сокът от тях имат спазмолитично и успокояващо действие, а съдържанието на манган в листата подпомага кръвотворенето.
За какво е полезно цвеклото?
Отдавна са известни невероятните ползи на Червеното цвекло за здравето на всяка част от тяло. Съхранението му през зимата не е проблем, тъй като цвеклото е кореноплодно растение. Цвеклото се препоръчва за подобряване на паметта и съня, действа добре при дисменорея и климакс, подсилва имунитета. Има страничен ефект и той е, че урината Ви може да се оцвети в червено. Това обаче е безвредно за организма и не бива да Ви притеснява.
При анемия: червеното цвекло съдържа желязо, което има силата да регенерира и активира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма. Освен желязо цвеклото съдържа и мед, която от своя страна подпомага за по-лесното усвояване на желязото.
При атеросклероза: Тъмночервеният сок е силен разтворител на неорганични натрупвания на калций, които водят до втвърдяване на артериите и намаляване на тяхната еластичност. Червеното цвекло може да подобрява паметта при атеросклероза. Ние препоръчваме да пиете сок от цвекло всеки ден по 3-4 пъти
Рецептата за сместа: 1 чаша сок от цвекло и 1 чаша майски мед. Всичко се смесва добре и се пие по една супена лъжица 3-4 пъти на ден при хипертония и атеросклероза.
За кръвно налягане: червеното цвекло има изключителни лечебни и лекарствени стойности, заради които може ефективно да балансира кръвното налягане, понижава високото и повишава ниското кръвно налягане.
При Рак: в състава на цвеклото влиза една много важна аминокиселина – бетаин. Тя има значителен принос в борбата с рака. Цвеклото е много полезно при профилактика на рака и при хранене на онкологично болни. Този зеленчук може да потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове. Унгарският лекар А. Ференци 18 години успешно лекувал с червено цвекло онкологично болни и пациенти с левкемия. Той препоръчва да се приема сок от цвекло до 600 мл. на ден 10-15 мин. преди хранене в леко затоплено състояние. При това сокът трябва да е леко престоял, за да изчезнат летливите вещества. Лечението се провежда минимум половин година без прекъсване.
При запек: Благодарение на високото съдържание на фибри и целулоза червеното цвекло влияе благоприятно на регулирането на чревните движения и на затегнатия стомах. Редовната консумация на сок от червено цвекло помага за облекчаване на хроничния запек.
При висок холестерол: червеното цвекло понижава нивата на холестерола в кръвта благодарение на съдържанието на сапонини.
За пърхот и себорея: рецепта за смес: Смесете малко оцет в малка чаша сок от цвекло. Втрийте в скалпа сместа с масажни движения и оставете за около час, след това изплакнете. Правете това всеки ден, докато пърхотът изчезне напълно. Недостатък на тази смес е, че тя мирише доста неприятно.
За детоксикация или прочистване: Сокът от червено цвекло съдържа холин, а той от своя страна има способността да изчиства токсини не само от черния дроб, но и от цялата система при злоупотреба с алкохол. Докато трае прочистването, е добре да се прекрати употребата на алкохол. Холинът също така премахва токсините и тежките метали от тялото. Въпреки че съдържанието на желязо не е много високо, то е с много добро качество и това го прави много ефективно при лeчението на много заболявания, причинени от токсини.
При стомашна язва: цвеклото се препоръчва за подпомагане на възстановяването. За да си направите сместа за сока, е необходимо да смесите сока на цвекло с мед и получената напитка пийте 2-3 пъти седмично на гладен стомах. Лечебното свойство се дължи на съдържанието на витамин U, който подпомага заздравяването на язви на стомаха и дуоденума и освен това помага на организма да се възстанови по-бързо.
При заболявания на жлъчния мехур и бъбреците: смесете сок от моркови и сок от червено цвекло. Комбинацията има превъзходен почистващ ефект, който помага при проблеми с тези два органа.
При подагра: Червеното цвекло има изключителна пречистваща сила и редовната му употреба може да повлияе много добре на подаграта.
За черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка: благодарение на пречистващите свойства цвеклото може да помогне при лечението на чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. За целта трябва да се комбинират сок от червено цвекло със сок от лайм. Тази смес ще подпомогне традиционното лечение на тези заболявания.
За разширени вени: Редовната консумация на сок от червено цвекло може да запази еластичността на артериите и също така помага за предотвратяване на образуването на разширени вени. Лечебните свойства се дължат на нитратите – естествени, а не от торове, които в организма се преобразуват в азотен окис. Той поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби. Високото съдържание на флавоноиди подпомага укрепването на стените на капилярите и премахват спазмите им.
При хипертония: Червено цвекло има способността да нормализира кръвното налягане – повишава ниското кръвно и понижава високото. Рецептата е същата като при атеросклероза.
При диабет: цвеклото съдържа цинк, благодарение на който при редовна консумация инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.
За щитовидната жлеза: цвеклото има голямо съдържание на йод и благодарение на това подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.
При проблем със затлъстяването: червеното цвекло е много диетично – в 100 гр. зеленчук има само 44 калории. То съдържа 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Червеното цвекло се препоръчва за ускоряване на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.