Посочен е най-добрият продукт за потискане на апетита
На много от нас паузата между храненията ни изглежда твърде дълга и следователно формира навика да похапваме постоянно. Американските диетолози препоръчват на такива хора да добавят към диетата си авокадо. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nutrition.
Учени от Калифорнийския Университет Лома Линда забелязали, че въпреки относителната му калоричност – половин прясно авокадо "тежи" около 150 калории – авокадото не повишава нивото на кръвната захар. Този плод увеличава чувството на ситост и освен това значително намалява изкушението да похапвате повече.
След като изучават поведението на хранене на двадесет и шест души с наднормено тегло, американските диетолози открили, че доброволците, които добавят половин прясно авокадо към обяда си, имат ясно доловима промяна в поведението на хранене. Привичното за тях желание да похапнат в следващите 3 часа след обяда намаляло с 40 процента, а в следващите пет часа – вече на 28 процента. По този начин, хората, които искат да се научат да контролират хранителните си навици, трябва да погледнат по-отблизо този плод, който не е трудно да се намери в местните магазини. Спомнете си, че авокадото е полезен плод, който съдържа много фибри и натурално растително масло. Вижте още Суперхраната авокадо.
Посочен е плодът, който ни дарява с вечна младост
Мексиканските учени от Университета Сан Николас де Идалго съобщават, че според техните изследвания авокадото е високо ефективно средство против стареене и някои заболявания. Масло от авокадо успешно "се бори" срещу свободните радикали – молекули, отговорни за процесите на стареене, както и за появата на сърдечно-съдови заболявания и рак.
Спомнете си, че свободните радикали са естествени метаболитни отпадъци. Броят на свободните радикали се увеличава драстично в резултат на неблагоприятни условия на околната среда, тютюнев дим и други замърсители на околната среда. Свободните радикали предизвикват увреждане на човешкото тяло, разрушавайки клетъчните мембрани, протеини или дори ДНК. Учените вече са установили, че излишъкът на свободни радикали води до стареене, влошава състоянието на артериите и предизвиква появата на злокачествени тумори.
Читателят ще попита: но защо именно авокадо? Антиоксиданти, ефективни в усвояването на свободните радикали, съдържат и много други плодове и зеленчуци, например грозде, нар, моркови, домати. Въпреки антиоксидантите в тези плодове, те не са в състояние, според мексиканците, да пробият в митохондриите. А авокадото наистина може да защити клетките от намесата на свободните радикали. Маслото от авокадо е близко по състав с маслиново, чието потребление в средиземноморските страни, както се смята, е помогнало на хората от този регион да имат сравнително ниски нива на хронични заболявания. Малко по-рано мексиканците са провели проучване, което показа, че авокадото намалява холестерола в кръвта.
Как да се яде авокадо?
Класическият начин за приготвяне на авокадо се смята за следния: плодът се срязва на половина и се изважда семето. Месото потъмнява бързо, така че трябва незабавно да се поръси с лимонов сок. Половинките се пълнят с пикантна салата, сос или раци. Добър пълнител е също гъстата сметана, подправена със ситно нарязан зелен лук, копър, магданоз. Месото се яде с десертна лъжица до горчивия слой в близост до кожата.
Парченца авокадо в салата или върху дървен поднос за плодове се ядат с вилица, разчупвайки ги на удобни парчета. Ако плодовете са нарязани на филийки, то предварително се почиства кожата.
Можете да приготвите сандвичи: върху хляб с масло се слага плочка авокадо и се посолява. За приготвяне на сандвичи се използва също така масло от авокадо: намачкано авокадо се смесва с нарязан лук и се подправя на вкус с оцет, сол, черен пипер и майонеза.
Също така авокадото се сервира за десерт с малки резенчета лимон, грозде, горски плодове. Поръсете със захар или залейте с мляко.
Вижте още вкусни рецепти с Авокадо.