Две в едно – здравословно и вкусно
Обичате ли да похапвате авокадо? Вкусът му е много характерен и може би често се чудите точно как да го приготвите. Имаме отговор за Вас: както и да поднесете авокадото, няма да сбъркате. То е достатъчно апетитно и в сладки, и в солени ястия. Ето и нашите изкушаващи предложения, които можете да приготвите за обяд или вечеря.
Няма как да минем без една напълно класическа рецепта с авокадо:
Гуакамоле
- 2-3 бр. узряло авокадо
- 1 люто чушле
- 1 глава червен лук
- Няколко стръка зелен лук
- Лимонов сок
- Домат – по желание
- 1 червена чушка
- 1-2 скилидки чесън
- Черен пипер
- Кориандър
Премахнете семката от разрязаното на две авокадо с въртеливо движение. Обелете плода и го намачкайте с вилица или го нарежете на много ситно. Лютата чушка можете да изпечете и след това да пасирате. Ако желаете, може и да не я печете, а направо да я нарежете към авокадото. Лукът също може да се пасира заедно с чесъна, за да стане дипът по-фин. Зависи от предпочитанието Ви – дали искате да усещате парченцата в гуакамолето, или предпочитате то да е по-кремообразно. Нарежете на ситно червената чушка и домата. Добавете и подправките. Объркайте всичко много добре. Изстудете в хладилник, след което сервирайте с арабска питка, брускети, начос или чесново хлебче.
Панирано авокадо
- 2-3 бр. авокадо
- 2 яйца
- ¼ ч. ч. брашно
- Шепа галета
- Черен пипер
- Сол
- Зехтин
- Кимион
- Чесън
Сложете тиган с незалепващо покритие на котлона. Смесете галетата със сол, черен пипер и кимион. Добавете и чесън по желание. Объркайте добре. Загрейте в тигана съвсем малко зехтин. Нарежете авокадото на дълги резенчета. Потопете всяко резенче първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Изпържете авокадото до хрупкава коричка. Сервирайте с млечен сос с горчица и чесън.
Студена крем супа от авокадо
- 2-3 бр. авокадо
- 1 голяма краставица
- 2 скилидки чесън
- 1 кофичка кисело мляко
- Магданоз
- Свеж джоджен
- Свеж босилек
- Шепа настърган кашкавал или друго сирене за поръсване
- 50 гр. белен слънчоглед
Пасирайте нарязаното авокадо, чесъна и краставицата много добре. Разбийте киселото мляко с вода до желана гъстота. Смесете с авокадото, разбъркайте много добре и отново пасирайте. Нарежете на ситно подправките и ги добавете. Сервирайте супата изстудена, поръсена с белен слънчоглед и сирене.
Салата с авокадо, скариди и риба тон
- 1 салата айсберг
- 1 консерва риба тон
- Шепа скариди
- 2 бр. авокадо
- 1 сварено яйце
- Горчица
- Зехтин
- Оцет балсамико
- Мед
- Зелен лук
- Чесън
- Няколко листа мента
Накъсайте салатата айсберг. Нарежете авокадото. Запечете леко скаридите на грил тиган с малко чесън и зехтин. Добавете ги към салатата, както и рибата тон и зеления лук. Разбъркайте. Направете дресинг от горчицата, зехтина, меда и оцета балсамико. Залейте салатата с него. Поръсете с нарязана мента по желание. Украсете с яйцето.
Съвсем скоро очаквайте и нашите неустоими предложения за вкусни десерти с авокадо.