Лечебните и кулинарни свойства на чесъна го правят „скъпоценен камък“ за здравето. Чесънът е отлично природно лекарство, което може да бъде много полезно при лечението и профилактиката на определени здравословни състояния.
Чесънът (Allium sativum L.) е зеленчук, който принадлежи към семейство Liliaceae (включващо около 600 вида), роден в Централна Азия. Чесънът е основна съставка в средиземноморската диета и една от най-здравословните храни. Използва се от древни времена, както заради кулинарните си приложения, така и заради многото си лечебни свойства. Има доказателства, че древните египтяни са го консумирали преди 6000 години и че неговите кулинарни и лечебни свойства са били еднакво възхвалявани и от гърците.
Известно е също, че средновековните монаси са дъвчели скилидки чесън, за да се предпазят от чумата, а по време на двете големи световни войни през 20 век, поради недостига на антибиотици, е бил използван за лекувани на рани от война. Колкото по-крехък и бистър е чесънът, толкова по-приятен и мек е вкусът му.
Каква е хранителната стойност на чесъна?
Въпреки че е почти незаменим като подправка и овкусител за много ястия в нашата кухня, чесънът не се характеризира с голяма хранителна стойност. Освен това, ако вземем предвид, че се използва в малки количества, логично е да се предположи, че хранителният му принос не е твърде значителен. Това обаче не омаловажава значението му като основна съставка в нашата кухня.
Калоричното му съдържание е 114 kcal на 100 грама. Основните му компоненти са вода, въглехидрати (24,3%) и фибри (1,2%). В по-малка степен съдържа протеини (5,3%), мазнини (0,23%) и минерали като цинк (1,1 мг/100 гр), фосфор (134 мг), калций (17,8 мг) и желязо (1,2 мг), и някои витамини, сред които се открояват витамин С (14 мг) и в по-малки количества B1 (0,16 мг) и B2 (0,02 мг) и следи от витамин A.
Лечебната и превантивната сила на чесъна
Чесънът се радва на популярност сред привържениците на здравословната храна. Той е отлична естествена алтернатива на употребата на лекарства благодарение на наличието на антиоксидантни компоненти, богати на сяра, като алиин. Това вещество, което всъщност не мирише, в контакт с кислорода във въздуха се превръща в алицин, отговорен за неговата характерна и проникваща миризма. На свой ред алицинът се трансформира в други серни съединения с интересни терапевтични свойства.
Поради всичките си лечебни свойства, чесънът е отлично природно средство, което може да бъде много полезно при лечението и профилактиката на определени здравословни разстройства. Има безброй терапевтични свойства, които са му приписвани през вековете:
- Той е най-добрият естествен антисептик, антибиотик и противогъбично средство, който съществува. Следователно той е отличен съюзник срещу инфекциите;
- Той е отличен пречиствател, подпомага елиминирането на токсините от тялото и допринася за формирането и регенерацията на чревната флора;
- Подобрява кръвообращението поради антикоагулантната си сила;
- Понижава температурата;
- Намалява нивото на мазнините в кръвта, намалява нивата на "лошия" холестерол (LDL холестерол) и защитава сърцето и артериите. Понастоящем, според многобройни клинични проучвания, може да се счита, че чесънът може да бъде ефективно лекарство за профилактика и лечение на атеросклероза поради положителния му ефект върху нормализирането на липидните стойности, умереното понижаване на кръвното налягане и неговата фибринолитична и антитромбоцитна активност;
- Укрепва защитните сили на организма;
- Нормализира високото кръвно налягане, така че трябва да присъства в диетата на пациенти с хипертония;
- Полезен при лечение на стомашни инфекции;
- Той е отхрачващо средство, така че е много полезен при респираторни заболявания като астма, остър или хроничен бронхит;
- Той е антиоксидант;
- Нормализира високите нива на кръвната захар;
- Той помага за регулиране на функцията на щитовидната жлеза, тъй като е богат на йод, особено полезен при хипотиреоидизъм;
- Има важни противоракови ефекти;
- Благодарение на своята вируцидна сила е ефективно средство против брадавици;
- Помага за предотвратяване на инвалидизиращите ефекти от стареенето, както и сърдечни заболявания и други разстройства, свързани с напредналата възраст
Яденето на една скилидка суров чесън на ден увеличава дълголетието. Срещу атеросклероза или хипертония се препоръчва да се увеличи дозата до три скилидки на ден. За да се насладите ефективно на неговите свойства, препоръчително е да го консумирате суров или леко сварен. Добра алтернатива за избягване на миризмата на чесън е използването на капсули или екстракти, в които се продава.
Консумацията на чесън е естествено лекарство, което не води до странични ефекти, освен възможно стомашно разстройство. За да избегнете това евентуално неудобство, най-добре го консумирайте с други храни.
Не се препоръчва приемът му на хора с проблеми с кръвосъсирването, които приемат антикоагуланти, като аспирин, които страдат от хипертиреоидизъм или им предстои операция.
Нещо любопитно за чесъна
Лошият дъх от чесъна може да бъде избегнат. Въпреки че силната му миризма може да бъде неприятна, множеството й лечебни и превантивни свойства оправдават антисоциалните ефекти. Зада избегнете типичния лош дъх или евентуално парене, препоръчително е да премахнете зародиша на чесъна, където е концентрирана характерната му миризма и която обикновено е несмилаема.
Мед с чесън: как да го приготвите?
Комбинацията между мед и чесъм е мощното домашно лекарство, което има множество ползи за здравето. Този продукт съчетава свойствата на две съставки, които се считат за суперхрани. Когато мислите за чесън, се сещаме за това, че това е съставка за солени ястия, но със сигурност чесънът може да се използва и заедно със сладки аромати като мед.
Този много популярен продукт се състои от комбиниране на скилидки чесън със суров мед, които се оставят да ферментират естествено, за да се извлекат свойствата им, в допълнение към аромата. „Чесновият мед“ обединява свойствата на две съставки, които биха могли да се считат за суперхрани благодарение на голямата наличност на хранителни вещества и ползи.
Ползите от тази комбинация
Суровият мед, тоест мед, който не е преминал през процес на нагряване или е бил комбиниран с други съставки, има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. На стомашно ниво медът има способността да подобрява състояния като рефлукс и стомашни язви. Калоричното му съдържание го прави енергизираща храна, както и антиоксидант, поради съдържанието на фенолни киселини и ензими, които предпазват клетките от свободните радикали.
Богат е на витамин А, витамини от група В, витамин С и минерали като калций, магнезий, калий, желязо, мед, йод и цинк. В проучване е потвърдено, че медът е по-ефективен за симптоматично облекчаване на инфекции на горните дихателни пътища в сравнение с предписаните антимикробни средства, тъй като този тип лекарства създават резистентност в тялото.
Чесънът, както вече разгледахме в тази статия е призната съставка в билковата медицина от древни времена. Главата чесън съдържа алицин, вещество, използвано като антибиотик, антиоксидант и ловец на свободни радикали. Сред полезните свойства на чесъна се откроява употребата му за профилактика на респираторни инфекции, укрепване на имунната система, понижаване на холестерола, контролиране на кръвното налягане, детоксикация на тялото от тежки метали и регенериране на тъканите.
Консумацията на скилидка чесън всеки ден помага за намаляване на шансовете за развитие на настинки с 63%.
Когато тези два продукта се смесят, поради ферментацията се добавят и пробиотици към свойствата. Това са живи организми, които, консумирани в достатъчни количества, имат свойства като подобряване на чревния транзит, укрепване на имунната система, насърчаване на загуба на тегло и позволяват по-добро усвояване на хранителните вещества, намаляване на възпалението, наред с много други.
Както медът, така и чесънът от този ферментирал продукт могат да се използват за ежедневна консумация. Препоръчително е да не ги подлагате на готвене или много високи температури, за да запазят свойствата си. Начинът, по който ги ядете, може да мине границите на Вашето въображение - независимо дали намазвате чесън върху хляб, добавяте лъжица мед към чаша чай, хапвате сирене с тази смес или просто изяждате скилидка чесън сутрин - достатъчно е да подобрете здравето си с тази ферментирала и естествена храна.
Как се приготвя?
Съставки:
3 глави пресен чесън;
1 чаша органичен мед (335 гр.).
Процедура по приготвяне:
Обелете чесъна и го поставете в чист и сух буркан. Изсипете суровия мед, докато скилидките чесън се покрият напълно. Разбъркайте и покрийте буркана, като оставите малко място за излизане на газовете по време на ферментацията. Оставете да престои поне 4 дни. Чесънът ще пусне вода и медът ще стане по-течен, а също така трябва да видите мехурчета или пяна, което означава, че ферментира. Може да се съхранява до една година.
Оставете коментар