Джин с тоник след работа. Чаша вино на обяд или вечеря. Няколко бири през уикенда. Това проблем ли е? Може ли пиенето на алкохол да повлияе негативно на Вашето здраве и физическа работа?

Ще се подобри ли здравето Ви, ако спрете да пиете алкохол?

Трябва ли да спра да пия, за да променя тялото си? Или може би алкохолът наистина е полезен за Вас?

Може би трябва да се откажа от алкохола?

Умерената консумация на алкохол е свързана с по-нисък риск от диабет, камъни в жлъчката и коронарна болест на сърцето. Различни напитки с по-високо или по-ниско съдържание на алкохол се появяват в живота ни доста често - някой обича да пие бира в края на работния ден или да се поглези с чаша вино или коктейл през уикенда... Но така напитките може да започнат да се натрупват... Ако вярваме, че водим здравословен начин на живот, ни е лесно да оправдаем пиенето на алкохол - спортуваме, опитваме се да се храним правилно...

Но все пак. Това ок ли е?

Може би оправдаваме нещо, което не трябва да се оправдава? Може би се убеждаваме, че бирата или червеното вино са полезни, защото са с високо съдържание на антиоксиданти? И знаете ли, отговорът на този въпрос не е толкова прост. В тази статия ще се опитаме да разберем реалните рискове от пиенето на алкохол.

Може би сте чували, че пиенето на алкохол в умерени количества всъщност е добро за Вас? Умерената консумация на алкохол е свързана с по-нисък риск от диабет, камъни в жлъчката и коронарна болест на сърцето. Наистина изглежда, че леката до умерена консумация на алкохол е полезна за сърцето и кръвоносната система, като помага за намаляване на риска от сърдечен арест и тромботичен инсулт с 25-40%. Има няколко проучвания, които показват, че пиещите - дори тежките пиячи - живеят по-дълго от непиещите. Тази тема се появява доста често в заглавията на списания и различни онлайн медии. Това, което не се споменава, е, че здравните експерти препоръчват да не започвате да пиете, ако все още не сте го направили.

Защо? Ако пиенето на алкохол в умерени количества е толкова полезно - и дори изследвания потвърждават това - тогава защо не добавите чаша или две богато на антиоксиданти червено вино към менюто си? Отговорът е лесен – защото никой не знае колко алкохол е полезен или вреден за всеки от нас.

Въпреки всички заглавия и проучвания, свързани с консумацията на алкохол, повечето проучвания, изследващи възможните ползи за здравето от алкохола, са големи, дългосрочни епидемиологични проучвания. Такива проучвания никога не доказват нищо! Вместо да докажат, че X причинява Y, те просто посочват, че X изглежда е причинено от Y. Следователно, въпреки че много проучвания показват, че хората, които пият алкохол в умерени количества, имат по-малко от горните здравословни проблеми, отколкото тези, които не го пият, това не означава непременно, че тези ползи са причинени от консумацията на алкохол. По-специално, въз основа на тези проучвания не може да се твърди, че алкохолът намалява специфичните рискове от сърдечно-съдови заболявания.

Например, възможно е пиенето на алкохол да повишава нивата на HDL („добрия“) холестерол, но също толкова вероятно е умереното пиене да намалява стреса и именно намаляването на стреса, а не алкохолът, причинява повишаване на нивата на „добрия“ холестерол.

Или – алкохолът в малки дози изобщо не влияе на тялото ни. По-вероятно е хората (умерено пиещите) да имат други неща, които се случват в живота им, които ги поддържат здрави, които не са свързани с тяхното пиене, като например:

  • имат силни и устойчиви гени;
  • те са по-малко стресирани;
  • имат добри социални връзки и подкрепа;
  • водят здравословен начин на живот;
  • или просто и честно - просто не знаем със сигурност.

Всеки физиологичен ефект на алкохола може да варира от човек на човек - количеството алкохол, което може да помогне на сърцето Ви, може да навреди на здравето на друг човек, например ако има високо кръвно налягане. Повечето проучвания показват, че тези ползи за здравето се проявяват само при леко до умерено пиене (дори без някои тежки епизоди). И тук стигаме до въпроса:

Какво е умерена консумация на алкохол?

Дефинициите варират, но „умерено пиене“ означава умерено:

  • За жени – до седем питиета на седмица, но не повече от три питиета на ден.
  • За мъжете – до 14 питиета на седмица, но не повече от четири питиета на ден.

 Като ориентир, една напитка е:

  • 355 ml/12 oz бира с алкохолно съдържание 4,2-5%;
  • 236-297 ml/8-10 oz ароматизирани малцови напитки с ~7% алкохолно съдържание;
  • 148 ml/5 oz вино с 12% алкохолно съдържание;
  • 89-118 ml/3-4 oz подсилено вино (портвайн, шери...) с алкохолно съдържание 17%;
  • 59-89 ml/2-3 oz ликьор или аперитив с 24% алкохолно съдържание;
  • 44 ml/1.5 oz коняк, бренди, джин, текила, уиски, водка... с алкохолно съдържание 40%.

За прекомерна консумация на алкохол се счита:

  • За мъже – пет или повече напитки в рамките на два часа;
  • за жени – четири или повече напитки в рамките на два часа.

Кога за последен път наляхте вино в мерителна чаша или преброихте общото си питие в края на седмицата?

прекомерната консумация на алкохол със сигурност е свързана със сериозни рискове за здравето.Изследванията показват, че хората са склонни да подценяват консумацията на алкохол.

С други думи, лесно е да преминете границата между леко, умерено и „тежко“ пиене, без дори да го осъзнавате.

Например, ако една жена пие:

  • 1 чаша вино с обяд през делничните дни;
  • Няколко мартинита в петък вечер;
  • В събота в компанията на приятели - чаша джин с тоник и две чаши вино. 

Това не изглежда много, но общо е 10 питиета на седмица (умерена консумация – 7 питиета на седмица). И това вече може да се превърне в проблем, тъй като прекомерната консумация на алкохол със сигурност е свързана със сериозни рискове за здравето.

Със Рискове, свързани с умерена консумация на алкохол Рискове, свързани с прекомерна консумация на алкохол
сърце  

Аритмии

Високо кръвно налягане

Бъбречни заболявания

Сърдечни заболявания

Удар/Инсулт

Мозък

Дезинхибиране

Промени в преценката

Лоша координация

Нарушение на съня

Алкохолизъм. *

Химическа зависимост

Депресия

Алкохолизъм

Неврологични разстройства

Епилепсия

Деменция

Мозъчно увреждане

Имунитет  

Инфекциозни заболявания/състояния на имунен компромет

Рак (устна кухина, гърло, хранопровод, черен дроб, гърда)

Увреждане на чревната бариера

Повишен риск от възпаление/обостряне на автоимунни заболявания

Хормони Рак на млечната жлеза.

Хормонални нарушения

Сексуална дисфункция

Репродуктивна дисфункция

Болести на щитовидната жлеза

Черен дроб Обостряне на съществуващи заболявания, например хепатит.

Омазнен черен дроб

Алкохолен хепатит

Фиброза/цироза

Хепатоцелуларен карцином

Рак на черния дроб

Метаболизъм

Увеличаване на телесното тегло. **

Нарушаване на действието на определени лекарства.

Намалена костна плътност

Фрактури на костите

Остеопороза

Анемия

Панкреатит

Промени в метаболизма на мазнините

Мускулно увреждане

* Особено ако в семейството има случаи на алкохолизъм.
**Ако алкохолът Ви кара да искате да ядете повече или да изберете храни с високо съдържание на калории.

Особено при млади мъже дори умерената консумация на алкохол увеличава риска от случайно нараняване или смърт, причинени от „Хей, всички, дръжте ми бирата и дръжте очите си отворени!“ ефектът на младото поколение, съчетан с отслабен контрол на импулсите и неща като превозни средства и т.н.

 Консумацията на алкохол винаги е свързана с възможни последици за здравето

В крайна сметка алкохолът е вид отрова, на която можем да се наслаждаваме относително безопасно, защото в тялото ни се превръща в по-малко вредни вещества:

  • С помощта на ензимите алкохол дехидрогеназа (ADH) и алдехид дехидрогеназа (ALDH) етанолът се превръща в ацеталдехид и след това в ацетат. Ацетатът се разгражда в тялото на въглероден диоксид и вода;
  • Втората система за преработка на алкохол, микрозомалната система за окисляване на етанол (MEOS), включва цитохром P450 (CYP), група от ензими, които химически действат върху потенциално токсични молекули (като лекарства), за да осигурят безопасното им елиминиране от тялото.

 При хора, които пият алкохол в малки количества, MEOS преработва само около 10% от етанола. Но колкото повече и по-силен алкохол пием, толкова по-силно работи тази система.

Това означава, че MEOS може да е по-малко достъпен за обработка на други токсини. С други думи, окислителното увреждане на клетките и други вредни фактори, свързани с високата консумация на алкохол, се увеличават.

Изводът е следният:

  1. За да избегнем алкохолно отравяне, тялото ни трябва да преобразува алкохола в безвредни или по-малко вредни съединения;
  2. Способността ни да обработваме алкохол зависи от много фактори, като например:
  • Нашата естествена индивидуална генетична устойчивост;
  • Нашата етническа принадлежност и генетичен произход (например много хора от източноазиатски произход имат генетичен дефицит на ензима алдехид дехидрогеназа, което засяга способността им да обработват правилно алкохола);
  • Нашата възраст;
  • Размерът на нашето тяло;
  • Нашият пол;
  • Нашите персонализирани комбинации от ензими и др.

      3. Дозата е от голямо значение, но всяко количество алкохол трябва да бъде преработено от тялото ни.

Какви изводи могат да се направят от това?

Това не означава, че умерената консумация на алкохол не крие рискове. Какво количество алкохол балансира удоволствието и способността на тялото ни да реагира и да се възстанови от преработената отрова? Знаете ли, всеки има своето количество, така че няма категоричен отговор. Горните препоръки за умерена консумация на алкохол за мъже и жени са най-доброто предположение на експертите за количеството алкохол, което повечето хора могат да консумират със статистически минимален риск.

Но. Това не означава, че умерената консумация на алкохол не крие рискове.  Но какво, ако обичам да пия? Някои хора са склонни да отделят физическото удоволствие от емоционалното, други не. В действителност обаче качеството на живот, радостта и социалните връзки са важни компоненти на нашето здраве. В континентална Европа виното се пие с вечеря (за скандинавците това е светла бира). Във Великобритания и Япония е обичайно да седнете в кръчма след работа. Северноевропейците обичат своя бренивин, глог или аквавит (да не говорим за водка). Южна Америка и Южна Африка са известни със своите червени вина.

Нека си признаем, за значителна част от световното население алкохолът – било то бира, вино или спиртни напитки – е почти неразделна част от живота. И ако го използвате умерено, тогава животът е по-вероятно да бъде изпълнен с приятелски вечерни партита, тостове с шампанско и т.н.

И има неоспорима полза от това:

  • Удоволствие. Стига да не пиете "лунна светлина" или нещо подобно, алкохолните напитки обикновено са много вкусни;
  • Релаксация. Малко количество алкохол в кръвта ни помага да се чувстваме спокойни. А чаша хубаво вино, подобно на добрата храна, ни позволява да се отпуснем за известно време;
  • Креативност. Има доказателства, че когато пием малко, понякога сме по-добри в решаването на проблеми, защото нашето странично/креативно мислене се подобрява;
  • Социални връзки. Пиенето на вино може да помогне за укрепване на социалните връзки чрез така наречените „златни моменти“, когато всички се усмихваме и смеем на една и съща шега заедно. Това чувство за сплотеност, принадлежност и радост може да допринесе както за здравето, така и за дълголетието ни.

Ако пиете, насладете се на питието си!

Ако пиенето на алкохол в умерени количества добавя стойност и удоволствие към живота Ви, пийте го. Но недейте да пиете, защото:

  • сте стресирани;
  • по навик;
  • други не искат да пият сами;
  • "това е полезно".

Забравете за потенциалните ползи за здравето от алкохола

Има много други и със сигурност по-ефективни начини за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, например здравословен начин на живот, балансирана диета, тренировки, отказване от тютюнопушене... Желанието да се насладите на перфектното старомодно, рядко саке или добро вино е може би най-добрата причина да пиете алкохол. Но също като храната, напитките трябва да се наслаждават и за предпочитане в малки количества ????.

Да пиеш или да не пиеш не е нито здравословно, нито вредно за здравето

Става дума за компромиси. Алкохолът е само един от многото фактори, които влияят на нашето здраве и физическа ефективност. Дали да продължите или да намалите пиенето зависи от това какви цели преследвате и колко и какво пиете. И по-нататък. Само Вие знаете какво сте готови или не сте готови да промените в живота си и защо. Понякога просто трябва да направите избор - кажете „да“ или „не“:

Да кажете „да“ на красивия корем може да означава да кажете „не“ на няколко питиета в бара;
Да кажете „да“ на щастливия час в петък означава да кажете „не“ на тренировката в събота сутрин;
Да кажете „да“ на маратонското обучение може да означава да кажете „не“ на пиенето през уикенда;
Да кажете „да“ на по-добрия сън (и концентрацията и по-доброто настроение) може да означава да кажете „не“ на тази ежедневна чаша вино с обяд или вечеря;
Да кажете „да“ на умереното пиене означава да намерите начин да кажете „не“ на провокаторите на стреса – хора или ситуации, които ви карат да искате да пиете.

Или какво сте готови или не сте готови да направите, за да намалите консумацията на алкохол:

  • Дори и да не сте готови да намалите общата си консумация на алкохол, може би сте готови да пиете по-бавно и по-разумно?
  • Може би се опитвате да отслабнете, така че обмисляте да пиете малко по-малко, например 2 бири вместо 3;
  • Може да сте готови да се въздържате от алкохол на повечето социални събития, но не и от чаша вино на партито за рождения ден на партньора Ви; 

В заключение...

Може би в бъдеще ще има „най-точен“ отговор на въпроса колко алкохол е полезен или вреден за здравето. Все още не знаем това. Поне ние не знаем със сигурност. И? Това е добре ????.

Насоките за алкохола не ни казват какви са последствията от пиенето на алкохол за всеки от нас. Ние сме различни! Затова забравете за известно време за съветите на „експертите“. Вместо това слушайте себе си, тялото си. Слушайте какво Ви казва. Наблюдавайте се внимателно, събирайте данни и преценявайте как алкохолът Ви влияе или не. Напишете свое собствено „Ръководство за потребителя“ - за себе си, като уникална личност, определете приоритетите и се опитайте да ги следвате.