Застаряването е естествен етап от живота, който носи със себе си множество промени в организма. С напредването на възрастта, нуждите на тялото се изменят, изисквайки различен подход към здравето и храненето. Една от ключовите области, върху която трябва да се фокусираме, е приемът на хранителни добавки. За възрастните хора те могат да играят съществена роля в поддържането на оптимално здравословно състояние и в предотвратяването на различни заболявания.
Храносмилателната система
С възрастта настъпват атрофични промени в устната кухина, броят на зъбите намалява, преди всичко страничните, а след това и предните, като по този начин се нарушава процеса на дъвчене на храната, производството на слюнка и активността на нейните ензими намаляват. Интензивността и обемът на секрецията на стомашния сок също намаляват, киселинността му намалява. Двигателната функция на стомаха е намалена и поради това храната остава в стомаха за дълго време. Сравнително рано (след 40 години) има промени в панкреаса, специализираните клетки на панкреаса, които произвеждат компоненти на панкреатичния сок, се заменят със съединителна и мастна тъкан. Всичко това води до намаляване на секрецията на панкреатичен сок, намаляване на съдържанието на протеолитични ензими. За подобряване на храносмилането може да бъде полезно да се използват растителни и животински ензими, като амилаза, протеаза, липаза, папаин, бромелаин.
С напредване на възрастта в тънките черва, поради атрофия на лигавицата, намаляване на броя и височината на микровилите, както и поради развитието на патогенна (гнилостна) микрофлора в червата вместо млечнокисели бактерии, мембранно храносмилане и абсорбция на въглехидрати, аминокиселини, мастни киселини, различни витамини, включително B1, B2, B6, B12, PP, D3, пантотенова киселина. С напредването на възрастта клетките слабо абсорбират витамин С. Интензивността на производството на чревни ензими намалява, сорбционните свойства на ентероцитите (чревните клетки) намаляват, двигателната функция на дебелото черво е отслабена, което причинява запек и затруднява дефекацията. За нормализиране на работата на червата се препоръчват препарати, съдържащи пречистени растителни фибри и средства, които подобряват чревната подвижност. В допълнение, за възстановяване на чревната микрофлора е необходимо да се използват пробиотични добавки, съдържащи колонии от живи бактерии. За поддържане на функционирането на черния дроб, който претърпява редица физиологични промени с възрастта (загуба на тегло, намаляване на функционалността на хепатоцитите, намаляване на активността на цитохромите Р-450), се препоръчва използването на хранителния витаминни комплексi, които засилва детоксикиращата функция на черния дроб.
За превантивни цели е необходимо веднъж годишно да се провежда противопаразитна програма. Антипаразитни свойства притежават средства на базата на карамфил, пелин, вратига, черен орех и други компоненти (парагон, черен орех, карамфил).
Поради намаляването на способността на стомашно-чревния тракт да абсорбира храна (по-малко храносмилателни сокове, ензими, червата работят по-зле), най-достъпният и разбираем начин за увеличаване на резервите на стареещото тяло е добавянето на балансирана обогатена диета към редовната храна.
В момента се обсъжда най-важната роля на антиоксидантните системи като мощен механизъм против стареене. Защитата на клетките от свободните радикали се осъществява от система, състояща се от нискомолекулни антиоксиданти и антиоксидантни ензими; но с възрастта капацитетът на тази система намалява, поради което превантивната употреба на антиоксиданти е толкова важна. Пикногенол, например, е продукт, получен чрез многократна екстракция и пречистване на гроздови семки и клек, има изразени антиоксидантни свойства. Други биологично активни вещества като селен, цинк, витамин Е, витамин С също имат висока антиоксидантна активност.
Мускулно-скелетна система
Възпалителните и дегенеративни промени в опорно-двигателния апарат като остеопороза, артрит, артроза, дискова херния и редица други заболявания имат сложна биохимична природа.
Остеопорозата е системно скелетно заболяване, което се характеризира със загуба на обща костна маса, което води до крехкост и счупване на костите дори при лек стрес. Обикновено тялото постоянно претърпява обновяване на костната тъкан - отстраняване на старата кост и образуването на нова. Скоростта на обновяване се забавя с възрастта: ако при децата е 50% годишно, то при възрастните е само 5%. След 30-годишна възраст разрушаването на костите става по-бързо от заместването им с нова костна тъкан. В допълнение, след приблизително 35-годишна възраст, калцият се измива от костите по-интензивно, отколкото отлагането му в костната тъкан. Костите стават по-тънки с възрастта, стават по-малко здрави и еластични.
Ако запасите от калций в костите са недостатъчни, когато процесът на стареене вече е започнал, тогава вероятността от развитие на остеопороза се увеличава. Препоръчителният дневен прием на калций е 1000-1500 mg на ден. Здравината на костите се влияе не толкова от абсолютното количество калций в храната, а от съотношението на калция и фосфора в храната: количеството калций трябва да бъде един и половина до два пъти повече от количеството фосфор. За усвояването на калция са необходими също магнезий и достатъчно количество витамин D. Намалената концентрация на витамин D в кръвта е много често срещано явление, особено при хората, живеещи в северните ширини, където няма много слънце. За да се елиминира дефицитът му, се препоръчва прием на 400 IU (10 mcg) от този витамин дневно.
Освен това, за пълното усвояване на калция в храната трябва да има и магнезий, бор, мед, манган, цинк, витамини В6, С и фолиева киселина, както и аминокиселини, от които се формира органичната матрица на костта. (колагенови, еластинови влакна) и мастноразтворимите витамини K и E, допринасящи за усвояването на витамин D. Само комплексни специално създадени формули, съдържащи правилното съотношение на минерали и витамини имат значителен ефект върху костната структура, намалявайки риска на остеопороза.
Артритът е сборен термин за всяко увреждане на ставите. Въпреки че понятието артрит включва всички заболявания на ставите, на практика самият термин артрит се отнася главно до възпаление на ставата. Протича в остра и хронична форма с увреждане на една или повече (полиартрит) стави. Артритът се характеризира с болка в ставата, особено при движение, често има ограничения в нейната подвижност, подуване, промяна във формата, понякога кожата над ставата се зачервява и телесната температура се повишава.
Официалната медицина лекува артрит с нестероидни лекарства, които влияят неблагоприятно върху работата на черния дроб и целия стомашно-чревен тракт. В същото време е напълно възможно да се лекува и предотвратява артрит с природни средства. Например, билкови продукти, които съдържат екстракт от Boswellia, има изразен противовъзпалителен ефект. Смолата на това дърво съдържа така наречените босвелиеви киселини, които проявяват активно противовъзпалително действие.
Артрозата (остеоартрозата) е дегенеративно ставно заболяване, свързано с бавна дегенерация и разрушаване на вътреставния хрущял. С течение на времето има преструктуриране на ставните краища на костите, възпаление и дегенерация на периартикуларните тъкани. Най-често терминът "остеоартрит" се използва за означаване на хронично прогресиращо заболяване на синовиалните стави. Артрозата е широко разпространено заболяване. Най-често засяга жени на възраст над 40 - 45 години, а след 60 години се среща при почти всеки човек. При артроза се нарушава синтезът на междуклетъчно вещество, което води до изсушаване и напукване на хиалиновия хрущял, покриващ ставната кухина. След това процесът преминава към костната тъкан. Костната тъкан започва да се удебелява и да образува израстъци, което води до деформация на ставите. Костните израстъци допълнително усложняват процеса на движение и допринасят за възникването и поддържането на възпалителния процес в засегнатите стави.
Полизахаридът с високо молекулно тегло хондроитин сулфат, както и глюкозамин сулфат, насърчават активното възстановяване на хрущяла. Имат хондропротективен ефект (хондропротекция означава защита на хрущяла).
Характеристика на хондроитин сулфата е способността му да задържа вода в дебелината на хрущяла под формата на водни кухини (микропространства - водни възглавници), създавайки добро омекотяване и абсорбиране на удари, което в крайна сметка увеличава здравината на съединителната тъкан.
Важен ефект на хондроитин сулфата е способността му да инхибира действието на специфични ензими, които разрушават съединителната тъкан, включително лизозомни ензими (еластаза, пептидаза, катепсин, интерлевкин-1 и др.). Хондроитин сулфатът, подобно на глюкозамина, има противовъзпалително и аналгетично действие, като намалява болката в ставите в покой и при ходене. Компонентите, влизащи в състава на Joint Care (хондроитин, глюкозамин сулфат, метилсулфонилметан) ускоряват процеса на възстановяване на хрущяла, стимулират образуването на вътреставна синовиална течност, подобряват синтеза на колаген и структурата на съединителната тъкан, възстановявайки нейната здравина и еластичност. Понятието съединителна тъкан включва обширна и разнообразна група тъкани (кости, хрущяли, собствено съединителна тъкан: надкостница, сухожилия, връзки, кръв, лимфа), чиято обща характеристика е достатъчното разстояние на клетките една от друга, силно развити междуклетъчни пространства, изпълнени с междуклетъчно вещество. Следователно става ясно, че загубата на еластичност на съединителната тъкан е загуба на еластичност на целия организъм и в резултат на това загуба на здраве.
Сега е важно да започнете да се занимавате с профилактика на Вашето здраве. Какъвто е начинът на живот на човека, такъв е външният му вид на старостта. Безполезно е да чакате чудодейно хапче против стареене. Всички чудеса са в самия човек. Обръщайки се към тялото си с любов и ежедневна грижа, Вие ще запазите сила, висока работоспособност, жизненост на тялото и духа в продължение на много години, получавайки радост и удоволствие от всеки изживян ден!
Оставете коментар