Може ли правилното хранене да ни защити от рак?
На практика всеки трети случай на възникване на онкологично заболяване е свързан с начина на хранене. Това е доказано от науката вече. Днес учените изучават активно механизмите, благодарение на които храната помага да възпрепятстваме развитието на опасната болест, а Световната здравна организация дори е съставила списък на продуктите, които могат да спрат растежа на ракови клетки.
На първо място са зеленчуците, преди всичко кръстоцветните, в които има много антиоксиданти. Тези вещества неутрализират агресивните свободни радикали, които провокират мутиране на клетките. Точно с тях започва развитието на рак.
Противоракови свойства имат и броколите, карфиолът, брюкселското и обикновеното зеле, репичките, доматите.
В никакъв случай не трябва да забравяме за плодовете. Освен че снабдяват организма ни с антиоксиданти, растителните продукти помагат да поддържаме нормално тегло, все пак излишните килограми са рисков фактор за много от онкологичните болести.
Смята се, че трябва да ядем не по-малко от 400 гр зеленчуци и плодове на ден, но съвсем не всички се придържаме към тези препоръки. Първо, доста по-сложно е да готвим зеленчуци, вместо просто да си запържим някой полуфабрикат. Второ, здравословното хранене е доста скъпо, особено, ако не му е сезонът.
Но нещата не са безнадеждни. Отдавна е доказано, че в замразените плодове и зеленчуци полезните вещества не са кой знае колко по-малко (в някои случаи са даже повече), отколкото в пресните. Най-важното е да подхождаме разумно към избора им: за да се запазят всичките витамини, трябва да се замразяват "шоково“. Затова обръщайте специално внимание на марката и производителя на замразените продукти.
Полезните ястия от замразени растителни продукти се приготвят много лесно. Трябва само да знаете, че замразените зеленчуци се готвят два пъти по-бързо от пресните. Няма нужда да ги режете, но трябва да ги размразявате правилно (точно както е посочено на опаковката).
5 продукта, които могат да спрат растежа на ракови клетки
- Кръстоцветни зеленчуци (всички видове зеле);
- Соя и соеви продукти;
- Чесън и лук от всякакви сортове;
- Цитрусови и горски плодове;
- Ядки и плодови семки.
Мнението на експертите
Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на много болести, включително и на рак. Това е свързано с образуването на естроген в мастните тъкани, което увеличава вероятността от развитие на хормонозависими злокачествени тумори (рак на млечните жлези). Също така неправилното хранене може да доведе до рак на дебелото черво. Универсални рецепти за правилно хранене няма, но разнообразната по състав, балансираната по количество и брой хранения храна със сигурност ще подпомогне здравето и дълголетието.
При развитие на рак в голяма част от случаите се стига до лечение, което е свързано с изключително тежки странични ефекти. Става дума за химиотерапия и лъчетерапия – ефективни начини за справяне с тежката болест, които обаче, заедно с болните, увреждат и здравите клетки.
Постоянно в последно време се търси начин да се облекчат страничните ефекти като гадене, интоксикация, повръщане. Nueva Vita дава решение за този проблем с хранителната добавка, която разработва специално за пациенти, преминаващи през онколечение – ROVATEN на капсули. РОВАТЕН е добавка, която не само че не пречи на основното лечение, а го подпомага, като намалява страничните ефекти, укрепва имунната защита, която неминуема бива нападната от химикалите, които се използват в терапията срещу рака. Повече за продукта може да прочетете ТУК!