Алкално меню за отслабване и здраве
Алкално-киселинният баланс е много важен фактор за доброто здраве на организма ни, но ние често го пренебрегваме. Ежедневно консумираме храни с висока киселинност като например сладкиши, бисквити, месо, тестени изделия, хидрогенирани мазнини и др. Време е да започнете да се храните алкално, за да отслабнете наистина безболезнено и трайно и най-важното – да подобрите тонуса и здравето на организма.
Какво представляват алкалните храни?
Алкалните храни са храни с ниска киселинност. Обикновено средата в тялото ни е по-киселинна от желаното, като това дава възможност за развитие на най-различни бактерии и болести. Ако боледувате често от настинки, грипове или Ви атакуват бактерии и инфекции, може би киселинността на тялото Ви е покачена. Алкалните храни имат ниска или почти никаква киселинност. Консумирайки ги, ние регулираме алкално-киселинния баланс, т.е. pH баланса на кръвта. Освен това те помагат за естествено отслабване, дължащо се на освобождаване на натрупаните токсини. Метаболизмът се регулира и забързва по естествен начин.
За pH баланса
Водата в тялото ни пренася из целия организъм всички хранителни съставки и кислород, с които се снабдяваме. Водната среда може да бъде киселинна или алкална. Това се измерва в скала, наречена pH ("potential hydrogen" – "потенциален водород"). PH представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Показатели 1.0 до 6.9 означават киселинна среда, 7.0 – неутрална, а от 7.1 до 14 – алкална. За да сме здрави, е важно нито да имаме висока киселинна среда, нито изцяло алкална. Именно затова съотношението се назовава с ключовата дума "баланс".
Доказано е, че повечето вируси, които ни карат да боледуваме от най-различни болести, както и раковите клетки, не могат да оцелеят в алкална среда. Точно обратното, те се развиват и увеличават в благоприятната за тях киселинна среда. За да поддържаме перфектен киселинно-алкален баланс, е нужно между 70% и 80% от храните, които консумираме, да са алкални.
Кои храни са киселинни?
Киселинни са много от храните, които ежедневно консумираме. Това са например всички видове продукти от бяло преработено брашно, месо, млечни продукти, риба, морски дарове, яйца, захар, подсладители, кафе, чай, алкохол, пакетирани сладкиши и бисквити, преработени храни, чипсове, солети и т.н. Алкалното хранене не означава никога да не вкусим от тези храни отново, да не говорим, че някои от тях са много полезни и необходими на тялото ни. Млечните продукти са богати на калций и витамин D и укрепват костната система. Рибата също е много полезна. Но от сладкишите и преработените продукти спокойно можем да се откажем изцяло, поне за определен период, а после бавно да ги включваме в менюто си, ако държим на това. Всички храни със съдържание на много захар и бяло преработено брашно се сочат като силно киселинни. Ако режимът ни се състои от 60%-70% киселинни храни, няма как да поддържаме добро здраве. Симптоми на повишената киселинност са:
- хронична умора
- често боледуване
- проблемна кожа
- податливост на инфекции и бактерии
- отпадналост сутрин и мигрена
- слаба концентрация. За подобряване на концентрацията помага Гинко билоба капсули.
- лош дъх и обложен език
- затруднено храносмилане
- болки в мускулите, крампи
Как да започнем прочистването с алкални храни?
За да изпитате ударния ефект от алкалната диета, е добре първите седмици от режима да приемате почти изцяло алкални храни. След това постепенно и в малки количества може да включите и някои от по-киселинните или т.нар. неутрални храни. След като започнете да консумирате преобладаващо алкални храни, ще получите мощен прилив на енергия и подобряване на настроението. Първите признаци са стопяване на излишните килограми и изчезването на пъпки и петна по кожата. За отслабване опитайте ABC Акай бери. Обикновено храните се разделят на високо алкални, неутрални и високо и ниско киселинни. Това разделение ни помага да преценим как биха могли да се комбинират различните храни, за да се поддържа балансът. Същност най-често най-киселите на вкус храни като лимони, ябълки, кисели малини, сливи, боровинки, грозде са много алкални, а по-сладките храни са по-киселинни.
- Високоалкални: хималайска сол, краставица, спанак, магданоз, броколи, маруля, всички кълнове, боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, малини.
- По-слабо алкални: лимон, ябълка, чушка, зеле, целина, чесън, лук, ряпа, домат, аспержи, тиквички, пресни картофи, кайсия, артишок, карфиол, пъпеш, царевица, патладжани, грейпфрут, зехтин, студено пресовани растителни масла. Опитайте Био Ленено масло.
- Неутрални храни: череши, диня, ядки, овесени ядки, ориз, сладководна риба, соево мляко, олио, масло, манго, портокал, ръжен хляб, пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия.
- Висококиселинни: захар, черен пипер, алкохол, кафе, месо, морски деликатеси, яйца, млечни продукти, сметана, маргарин, свинска мас.