Кои са най-опасните видове гъби?
Въпреки че само няколко от 70-80 вида отровни гъби всъщност са фатални при поглъщане, повечето от тези смъртоносни растения много приличат на годните за консумация видове, което ги прави още по-опасни. Разгледайте тук кои са най-отровните гъби в света.
1. Зелена мухоморка
Може би най-смъртоносната от всички гъби, зелената мухоморка ,се среща в цяла Европа и много прилича на ядлива гъба. Нейните топлоустойчиви токсини издържат температурите на готвене и бързо увреждат клетките в тялото. В рамките на 6 до 12 часа след консумацията се появяват силни коремни болки, повръщане и кървава диария, което води до бърза загуба на течност от тъканите и интензивна жажда. Наблюдават се признаци на тежко засягане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система, включително намалено отделяне на урина и понижаване на кръвната захар. Това състояние води до кома и смърт при повече от 50 процента от инцидентите.
Забележителни смъртни случаи от натравяне със зелена мухоморка включват: папа Клемент VII, който е починал от инцидентно отравяне с тази смъртоносна гъба през 1534 г., както и римският император Клавдий.
2. Conocybe filaris
Conocybe filaris е на пръв поглед невинно изглеждаща гъбка, която е особено разпространена в северозападната част на Тихия океан. Поради своите микотоксини, C. filaris е потенциално фатална при поглъщане. Началото на стомашно-чревните симптоми често се случва в рамките на 6-24 часа след консумацията, което често води до първоначална неправилна диагностика – погрешен причинител на хранителното отравяне или стомашен вирус. Хората, натровени с Conocybe filaris ,имат шанс да се възстановят, но страдат от животозастрашаващо повторение на гастроинтестиналния дистрес, съчетано с чернодробна и бъбречна недостатъчност.
3. Кървавочервен паяжинник
Кървавочервен паяжинник от семейство Паяжници е гъба с отрова, известна като ореланин, която първоначално причинява симптоми, подобни на грип, затова натравянето с нея е трудно за диагностициране. Ореланинът има изолиран дълъг период на латентност и може да отнеме от 2 до 3 седмици, за да причини симптоми, което допълнително води до неправилна диагноза. Токсинът в крайна сметка причинява бъбречна недостатъчност и смърт, ако не се лекува.
През 2008 г. английският автор Николай Евънс сбъркал кървавочервения паяжинник с ядлив сорт, което довело до хоспитализация на четирима негови роднини. Той, съпругата му и неговият зет се нуждаят от трансплантация на бъбреци в резултат на отравянето.
4. Отровна галерина
Отровна галерина се среща в цялото Северно полукълбо и части от Австралия. Galerina marginata е бодлива, загниваща дървесна гъба със същите аматоксини като зелената мухоморка. Поглъщането и причинява диария, повръщане, хипотермия и увреждане на черния дроб и може да доведе до смърт, ако не се вземат незабавни мерки. Макар че не прилича особено на други годни за консумация видове, повечето смъртни случаи, поради отравяне с нея, се дължат на неразпознаването и.
5. Бяла леплива мухоморка
Бяла леплива мухоморка всъщност са няколко вида изцяло бели гъби в рода Аманита. Тези невероятно токсични гъби са много близки по вид до ядливите сортове. Един от видовете леплива мухоморка се счита за най-токсичната северноамериканска гъба. Проявата на симптомите отнема от 5 до 24 часа и включват повръщане, делириум, конвулсии, диария, чернодробна и бъбречна недостатъчност, които често водят до смърт.
6. Podostroma cornu-damae
Podostroma cornu-damae е рядък вид гъба, която вирее особено често в Азия и е отговорна за редица смъртни случаи в Япония и Корея. Тя съдържа мощни токсини, известни като трихотеценови микотоксини, които могат да причинят крах във функцията на множество органи. Симптомите на отравяне включват болки в стомаха, лющене на кожата, косопад, ниско кръвно налягане, чернодробна некроза, остра бъбречна недостатъчност и водят до смърт, ако не се лекуват.
7. Червено-кафява сърнелка
Червено-кафява сърнелка е бодлива гъба, за която е известно, че съдържа аматоксини. Широко разпространена в цяла Европа и части от Азия, гъбата е сравнително безвредна, но пък лесно може да я объркате с ядливи сортове. Натравянето с нея води до тежка чернодробна недостатъчност и може да има смъртоносни последици, ако не се премине към незабавно лечение.