Не можете без шоколад? Не се лишавайте от него, просто изберете тъмния!
Ако обичате да похапвате шоколад, но се опитвате да се храните здравословно, черният шоколад е точно за Вас, защото не съдържа толкова захар и мазнини, колкото млечния шоколад. Той има наситен какаов вкус и чудесен аромат, а също е и много полезен. Да видим защо това сладко изкушение трябва да е част от всяко здравословно меню.
Предпазва от болести на сърцето
Проучвания показват, че хора, които всеки ден приемат малки количества черен шоколад, успяват да свалят високото кръвно налягане. Черният шоколад подобрява циркулацията на кръвта, оросяването на тялото и предотвратява тробми и съсиреци. Прочиства артериите. Похапването на черен шоколад може да ни предпази и от атеросклероза.
Подобрява мозъчната дейност
Черният шоколад подобрява оросяването на мозъка и по-този начин стимулира мозъчните функции, подобрява концентрацията и паметта. Черният шоколад съдържа и малки количества кофеин. Той ободрява и стимулира мозъка. Кофеинът, съдържащ се в черния шоколад, е по-малко от този в кафето.
Освен това черният шоколад съдържа фенилетиламин (ФЕА) – същото вещество, което тялото ни произвежда, когато сме влюбени. Фенилетиламинът насърчава производството на ендорфини от мозъка, затова похапването на черен шоколад ни прави по-щастливи и създава чувство на удоволствие. Шоколадът съдържа още серотонин, който е известен като естествен антидепресант.
Регулира нивата на кръвната захар
Черният шоколад може да Ви помогне да балансирате нестабилната кръвна захар и по този начин да се предпазите от диабет тип 2. Флавоноидите в черния шоколад помагат да се намали инсулиновата резистентност, като осигуряват нормалното функциониране на клетките и те могат да използват инсулина в тялото ефективно. Черният шоколад има нисък гликемичен индекс, т.е. не предизвиква скокове в нивото на кръвната захар.
Намалява вредния холестерол
Доказано е, че редовната консумация на черен шоколад намалява нивата на "лошия" холестерол в кръвта с 10-12%.
Съдържа много антиоксиданти
Антиоксидантите помагат на тялото ни да неутрализира вредното въздействие на свободните радикали, които предизвикват увреждане на клетките. Едни от тях са флавоноидите. Флавоноидите са естествени антиоксидантни съединения, които се срещат в растителните храни. Свободните радикали са виновни за преждевременното стареене и появата на бръчки, а според проучвания причиняват и развитието на ракови клетки. Така че похапването на черен шоколад може да Ви предпази от развитие на рак и да забави процесите на стареене. Черният шоколад се бори с рака чрез намаляване на клетъчното деление и понижаване на възпалението. Друг мощен антиоксидант, който ще Ви помогне да отслабнете, е зеленото кафе.
Грижи се за зъбите
Тъмният шоколад съдържа теобромин – вещество, което заздравява зъбния емайл. Това означава, че той, за разлика от повечето сладки изделия, предпазва от кариеси, като подобрява състоянието на емайла. Освен това теоброминът унищожава бактерията Streptococcus mutans в устната кухина, която допринася за кариесите. Теоброминът е също лек стимулант. Той е по-мек от кофеина, но все пак тонизира.
Съдържа много витамини и минерали
Черният шоколад съдържа големи количества калий, мед, магнезий, желязо. Калият и медта помагат да се предпазим от сърдечно-съдови проблеми. Желязото може да ни помогне срещу анемия, а магнезият предотвратява появата на диабет от тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни болести. Освен това магнезият се грижи за здравето на нервната и храносмилателната система.
Удължава живота
Много проучвания в тази посока показват, че хора, които са консумирали често черен шоколад, страдат от по-малко болести и имат по-голяма продължителност на живота.