Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Свободните радикали и здравето на очите

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Витамини и минерали, Здравословни проблеми и състояния, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3310 прегледа на този пост

Съдържание на Свободните радикали и здравето на очите


Какво е полезно да знаем за свободните радикали?

Свободните радикали представляват атоми или групи от такива, които имат в своята електронна обвивка несдвоен електрон, което от химична гледна точка ги прави силно реактивоспособни. В повечето случаи те се образуват при взаимодействието на химичния елемент кислород (който сам по себе си е много силно реактивоспособен) с определени молекули.

Свободните радикали атакуват клетките и ги разболяват.

Свободните радикали са изключително нестабилни съединения и веднага след формирането им започват да реагират с други химични съединения или елементи, което ги прави много вредни за човешкия организъм. Резултатът е, че вследствие на реакциите от свободните радикали се образуват нови и нови нестабилни съединения, които също са силно реактивни (нови молекули свободни радикали). По този начин се осъществява една верижна реакция, която като следствие има образуване на още нови силно реактивни елементи и съединения, които могат да увредят клетките и органите в тялото. Свободните радикали бързо реагират с важни клетъчни структури, като например клетъчната ДНК или клетъчната мембрана. Този процес на неконтролируемо делене на свободните радикали често се свързва и с процеса на формиране на различни типове рак. Като защитен механизъм срещу действието на свободните радикали, нашето тяло разполага със система от антиоксиданти – те са единственият начин да се спре този сложен и бърз процес на „размножаване” на молекулите на свободните радикали.

Много са вредните фактори, които могат да доведат до липса на баланс между свободни радикали и антиоксиданти в организма. Такива са: вредното въздействие на околната среда, неправилното хранене и нецелесъобразния живот. Те могат да доведат до дисбаланс между образуването на свободните радикали и съответното балансиращо действие на антиоксидантите (да се достигне до по-голямо количество свободни радикали за сметка на антиоксидантите в организма) – състояние по-известно като оксидативен стрес.

Какво е действието на антиоксидантите?

Антиоксидантите взаимодействат със свободните радикали, като самите те не се превръщат в нестабилни съединения и прекъсват описаната верижна реакция. Колкото в по-начален етап се прекъсне действието на свободните радикали, толкова по-малко увреждания в организма биха настъпили.

Кои са най-важните антиоксиданти за здравето на очите?

Оксидативният стрес може силно да повлияе и върху здравето на очите, затова приемът на подходящите антиоксиданти може да намали действието му и да направи очите ни по-здрави и по-малко склонни към заболявания. Очите са и орган, който е силно изложен на оксидативен стрес заради прякото облъчване с УВ-лъчи. Кои са най-важните антиоксиданти, които можем да приемаме, за здрави очи:

  • Оксидативният стрес оставя следи и върху кожата. Н-ацетил-л-цистеин е производна аминокиселина на сяросъдържащата аминокиселина цистеин. Н-ацетил-л-цистеин е сама по себе си антиоксидант, а в същото време подпомага за нормалния синтез на вътреклетъчния антиоксидант и ензим глутатион.
  • Алфа-липоева киселина е силен антиоксидант с приложение в целия организъм. Освен че спира действието на редица свободни радикали, алфа-липоевата киселина може да възстанови и подпомогне действието и на други клетъчни антиоксиданти като витамин С, витамин Е, глутатион.
  • Каротеноиди или както още се наричат ксантофили. Каротеноидите, като лутеин, зеаксантин и астаксантин, са основни компоненти на макулния пигмент в централната част на ретината. Те имат предпазващо действие върху зрителните клетки като неутрализират фотохимичното образуваните свободни радикали и абсорбират (филтрират) някои лъчи от светлинния спектър. Потребността от лутеин е по-висока при заболявания като: катаракта, глаукома, синдром на „сухо око”, диабетна ретинопатия, макулна дегенерация, свързана с възрастта, целодневна работа с компютър. Каротеноидите, освен че са важни антиоксиданти, са важни и за имунната система и я правят по-силна. Смята се, че каротеноидите се абсорбират от ретината на очите и по този начин те самите са способни да абсорбират вредните слъчневи лъчи.
  • Ресвератрол е силен антиоксидант (повече за него може да прочетете тук). Той потиска патологичното разрастване на нови „чупливи” съдове в ретината и по този начин предпазва окото.
  • Тялото само може да синтезира някои антиоксиданти като ензимите глутатион и супероксид дисмутаза, както и коензим Q10. За тази цел е необходимо приемът на нутриенти, като селен, рибофлавин, цинк и цистеин, да бъде завишен, за да се подпомогне тялото в синтеза на посочените антиоксиданти.
  • Витамин С или аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, който е мощен антиоксидант, важен и за очите. Витамин С подпомага тялото да синтезира свързващи тъкани, включително колаген – протеин, който участва в структурата и на очите. Тялото не може само да синтезира витамин С, затова с храните и хранителните добавки трябва да приемаме достатъчно количество от силния и важен антиоксидант. Препоръчителният дневен прием е 90 мг. на ден за мъжете и 75 мг. на ден за жените.
  • Биофлавоноидите са натуралните пигменти, оцветяващи плодовете и зеленчуците. Това са субстанции, които са много важни за клетъчните мембрани, имат анти-ейджинг ефект, както и ефект на предпазване на клетките и целия организъм от въздействието на свободните радикали. 

Антиоксидантите са много важни съединения: предпазват от клетъчно увреждане, което е основна причина за процесите на стареене, сърдечно-съдовите, както и редица други заболявания.

Морковите съдържат полезните за очите каротеноиди.

Добри храни за здравето на очите:

Когато имаме възможност, винаги е добре да приемаме повече нутриенти от храната. Затова е добре да се запознаемс това кои са най-полезните храни за здрави очи и запазването им здрави с напредване на възрастта.

Спанак и кейл

Антиоксидантите, които се съдържат в спанака и неговия зелен роднина – кейл, предпазват очите от УВ-лъчите, цигарения дим и замърсяването на въздуха. Причината е, че тези зеленолистни зеленчуци съдържат антиоксидантите зеаксантин и лутеин. Зимата не трябва да ни притеснява, тъй като дори замразеният спанак съдържа достатъчно от тези антиоксиданти – затова използвайте спанака поне веднъж седмично.

Грейпфрут, ягоди, брюкселско зеле

Както вече обяснихме, витамин С е също много важен за здравите очи с остро зрение. Именно грейпфрутът, ягодите и брюкселското зеле са сред топ храните, съдържащи важния антиоксидант. Половин грейпфрут на ден е достатъчен за необходимото количество витамин С на ден, а и грейпфрутът е много полезен за талията, така че не се колебайте и го включвайте по-често в менюто си. Други добри опции за източници на витамин С са папая, червени чушки, портокали.

Семена и ядки

Витамин Е, на който ядките и семената са много добър източник, е също много полезен за здравето на очите, тъй като поддържа тъканите силни. Дори малка шепа от слънчогледови семена на ден е достатъчна, за да поддържате достатъчни количества витамин Е в организма. Други добри източници са: бадеми, пекани и зеленчукови масла.

Свободните радикали и здравето на очите Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™