Свободните радикали представляват атоми или групи от такива, които имат в своята електронна обвивка несдвоен електрон, което от химична гледна точка ги прави силно реактивоспособни. В повечето случаи те се образуват при взаимодействието на химичния елемент кислород (който сам по себе си е много силно реактивоспособен) с определени молекули.
Свободните радикали са изключително нестабилни съединения и веднага след формирането им започват да реагират с други химични съединения или елементи, което ги прави много вредни за човешкия организъм. Резултатът е, че вследствие на реакциите от свободните радикали се образуват нови и нови нестабилни съединения, които също са силно реактивни (нови молекули свободни радикали). По този начин се осъществява една верижна реакция, която като следствие има образуване на още нови силно реактивни елементи и съединения, които могат да увредят клетките и органите в тялото. Свободните радикали бързо реагират с важни клетъчни структури, като например клетъчната ДНК или клетъчната мембрана. Този процес на неконтролируемо делене на свободните радикали често се свързва и с процеса на формиране на различни типове рак. Като защитен механизъм срещу действието на свободните радикали, нашето тяло разполага със система от антиоксиданти – те са единственият начин да се спре този сложен и бърз процес на „размножаване” на молекулите на свободните радикали.
Много са вредните фактори, които могат да доведат до липса на баланс между свободни радикали и антиоксиданти в организма. Такива са: вредното въздействие на околната среда, неправилното хранене и нецелесъобразния живот. Те могат да доведат до дисбаланс между образуването на свободните радикали и съответното балансиращо действие на антиоксидантите (да се достигне до по-голямо количество свободни радикали за сметка на антиоксидантите в организма) – състояние по-известно като оксидативен стрес.
Антиоксидантите взаимодействат със свободните радикали, като самите те не се превръщат в нестабилни съединения и прекъсват описаната верижна реакция. Колкото в по-начален етап се прекъсне действието на свободните радикали, толкова по-малко увреждания в организма биха настъпили.
Оксидативният стрес може силно да повлияе и върху здравето на очите, затова приемът на подходящите антиоксиданти може да намали действието му и да направи очите ни по-здрави и по-малко склонни към заболявания. Очите са и орган, който е силно изложен на оксидативен стрес заради прякото облъчване с УВ-лъчи. Кои са най-важните антиоксиданти, които можем да приемаме, за здрави очи:
Антиоксидантите са много важни съединения: предпазват от клетъчно увреждане, което е основна причина за процесите на стареене, сърдечно-съдовите, както и редица други заболявания.
Когато имаме възможност, винаги е добре да приемаме повече нутриенти от храната. Затова е добре да се запознаемс това кои са най-полезните храни за здрави очи и запазването им здрави с напредване на възрастта.
Антиоксидантите, които се съдържат в спанака и неговия зелен роднина – кейл, предпазват очите от УВ-лъчите, цигарения дим и замърсяването на въздуха. Причината е, че тези зеленолистни зеленчуци съдържат антиоксидантите зеаксантин и лутеин. Зимата не трябва да ни притеснява, тъй като дори замразеният спанак съдържа достатъчно от тези антиоксиданти – затова използвайте спанака поне веднъж седмично.
Както вече обяснихме, витамин С е също много важен за здравите очи с остро зрение. Именно грейпфрутът, ягодите и брюкселското зеле са сред топ храните, съдържащи важния антиоксидант. Половин грейпфрут на ден е достатъчен за необходимото количество витамин С на ден, а и грейпфрутът е много полезен за талията, така че не се колебайте и го включвайте по-често в менюто си. Други добри опции за източници на витамин С са папая, червени чушки, портокали.
Витамин Е, на който ядките и семената са много добър източник, е също много полезен за здравето на очите, тъй като поддържа тъканите силни. Дори малка шепа от слънчогледови семена на ден е достатъчна, за да поддържате достатъчни количества витамин Е в организма. Други добри източници са: бадеми, пекани и зеленчукови масла.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: