Индианците ацтеки го наричали "Плод на боговете"

Ако все още не сте включили авокадото в менюто си, крайно време е да го направите. То е много полезно и засищащо, а вкусът му има чудесен наситен маслен привкус. Подходящо е за включване както в салати и разядки, така и в различни десерти.

Произход

Авокадото произхожда от Централна и Южна Америка.За родина на авокадото се смята Централна Америка. Срещало се е широко и в Южна Америка. Било е едно от любимите растения на древните индианци. Те са дали и названието на растението, което в превод от индиански означава тестис. Това колоритно название се дължи на формата на плода. Нарича се още и крокодилска круша заради характерно релефната му обвивка, наподобяваща крокодилска кожа. В Европа растението е донесено чак през 17-18 век. Докато за останалите европейци авокадото отдавна е станало достъпна и ежедневна храна, у нас то започва да се предлага на пазарите доста късно. Днес авокадото се произвежда в редица страни по света, най-вече в Мексико, САЩ, Бразилия, Колумбия, Китай, Индонезия и Филипините. На нашия континент производители на авокадо са по-топли страни като Испания, Португалия, Италия, Гърция и Турция.

Авокадото има големина колкото средна по размер круша. Има обаче различни сортове, някои от които раждат плодове до 1 кг. Други видове авокадо са много дребни и плодовете им тежат по около 100гр. В сърцевината на авокадото се намира голяма семка, приличаща повече на костилка.

Трябва да знаете, че доброто авокадо е истински узрялото авокадо. Ако е все още зелено и твърдо, то не е вкусно. Повечето плодове дозряват след като биват откъснати от дървото. Ако плодът Ви се стори твърде зелен, по-добре изчакайте няколко дни да поомекне леко. Когато плодът започне да узрява, кората му потъмнява. Ако поставите все още зелено авокадо в хладилник, то няма да узрее добре.

Защо авокадото е полезно?

Авокадото е полезно за сърцето, защото понижава холестерола.

Авокадото неслучайно е наричано "храна на боговете". Полезните му качества са открити много отдавна. Освен за директна консумация, то е широко застъпено за употреба и в козметичната индустрия. Екстракт от плода влиза в най-различни кремове и тонизиращи продукти, като те винаги се препоръчват за подхранване, омекотяване и възстановяване на кожата. Витамините и минералите в състава му разкрасяват видимо кожата. Няма да сбъркате, ако редовно си правите маски за лице с намачкано авокадо. То е богат източник на витамин К. Освен него съдържа и витамини от групата В (В5, В6, В9), както и витамин С и Е. В състава на авокадото откриваме и минерали – мед, цинк, магнезий, желязо и доста калий. Известно е, че само половин авокадо осигурява една пета от препоръчителната за всеки човек дневна порция плодове или зеленчуци. Може би знаете, че авокадото е много богато на мазнини, но не се притеснявайте, то съдържа само т.нар. "добри" мазнини. Дори понижава нивата на холестерола и по този начин се грижи за здравето на сърцето. Авокадото е много наситено с Омега-6 есенциални мастни киселини. Съдържа и доста фибри, затова е полезно за стомаха и добрата перисталтика. Подсилва метаболизма и доброто храносмилане. В състава му има и немалка доза белтъчини. Авокадото е силен афродизиак.

Авокадото може да Ви помогне да:

  • Поддържате здравето на сърцето си
  • Намалите нивата на "лошия" холестерол в кръвта
  • Регулирате кръвното си налягане
  • Прочистите черния дроб
  • Поддържате бъбреците и жлъчката си
  • Решите някои стомашни проблеми като гастрит и язва
  • Подсилите имунната си система
  • Излекувате анемия