Схващането, че съдържанието на мазнини в храните е вредно за здравето ни, е изключително погрешно. В действителност храните богати на мазнини са, освен наистина вкусни, засищащи и доста полезни. Изключването на мазнините от менюто ни доказано забавя метаболизма, възпрепятства усвояването на витамините в храната, а като резултат има точно обратния ефект – вместо да отслабваме, може дори да напълнеем.
Разбира се, тук идва моментът да уточним, че приемът на мазнини е полезен, стига да са от полезните. Мазнините се делят на три вида: ненаситени, наситени и транс мазнини.
- Ненаситените мазнини са течни и доста полезни за сърцето. Храните с богато съдържание на такъв тип мазнина са: ядки, семена, растителни масла и морска храна.
- Наситените мазнини пък са твърди, а ползите от тях дълги години са доста спорни. Доскоро се смяташе, че наситените мазнини са вредни, а се съдържат в маслото, месото и някои растения като кокос. Все повече проучвания обаче доказват, че стига да не се прекалява с количествата наситени мазнини, които приемаме с менюто си, те не влияят негативно на здравето ни.
- Транс мазнините са течни мазнини, които се втвърдяват чрез процес, наречен хидрогениране, а негативното им здравословно влияние е сигурно. В редица страни се опитват да пристъпят към абсолютна забрана на храните с транс мазнини, но този процес е дълъг. Докато се случи, съветваме Ви да избягвате консумацията им, а ще ги разпознаете много лесно – всички онези продукти с шарени опаковки, които крещят: "произведено в химическа лаборатория".
Ако сте поставени пред отговорната, трудна и понякога досадна задача да сваляте килограми или дори просто да поддържате тегло, не си мислете, че лишавайки организма от мазнини, ще постигнете желания ефект. Не забравяйте – всичко опира до количеството и качеството на храната, която консумирате.
Полезни мазнини, които можем спокойно да консумираме
1. Зехтин
Влиянието на зехтина върху организма ни е детайлно проучвано, а в наши дни вече е напълно ясно, че той крие редица здравословни ползи. Освен балансираните вкус и аромат, които придава на храната, зехтинът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет. Полезните вещества, които си набавяме от мазнините в зехтина, са олеична киселина и секоиридоиди, които предпазват клетките на тялото и влияят забавящо на процеса на стареене.
2. Риба
Видът на рибата, която консумирате, не е от значение, важното е да я включвате поне два пъти седмично към менюто си. Рибата е изключително полезен продукт, тъй като е богата на полезни мазнини като: омега-3, EPA и DHA мастни киселини. Този тип мазнини се грижат за мозъка ни и намаляват риска от поява на хронични болести.
3. Авокадо
Сигурни сме, че сте чували за здравословните ползи от консумацията на авокадо. То е чудесен начин да добавите свежест и леко екзотичен вкус на всяка салата, сос или ястие, но същевременно е и доста полезен източник на полезни мазнини, които подпомагат усвояването на витамин А, Д, Е и К.
4. Яйца
Яйцата са част от всяко домакинство и доста често присъстват в ястията ни. Дълго време страдаха от лоша слава, гласяща, че повишават холестерола в кръвта, но днес вече е добре известно, че нивата на холестерола в кръвта не са пряко свързани с холестерола в храните. Омлетът или бърканите яйца са изключително подходящ избор за закуска, тъй като гарантирано ще ни заредят с енергия, ще ни заситят за повече време, а не на последно място полезните омега-3 мазнини ще подсилят мозъчната дейност.
5. Ядки
Ядките са перфектната храна за забързаното ни ежедневие. Малко количество ядки може да ни засити, енергизира и да снабди организма ни с полезни аминокиселини, ненаситени мастни киселини и витамин Е, необходими за доброто ни здраве.
6. Шоколад
Добра новина! Вече е доказано, че спокойно можем да си похапваме шоколад не само за да се поглезим, но и за да си набавим полезни вещества. Какаото, както добре знаем, е основен компонент в направата на шоколад, а то е богато снабдено с полезни мазнини, които се грижат за сърцето и храносмилателната система.
7. Кисело мляко
Стане ли дума за ползите от млечните продукти и по-конкретно от киселото мляко, може да се изпише много. През годините са проведени многобройни проучвания, които доказват, че високото съдържание на полезни мазнини в киселия млечен продукт, като линолеева киселина CLA например, играят водеща роля в здравословната превенцията от поява на хронични заболявания.
8. Маслини
Маслините, подобно на произвеждания от тях зехтин, носят редица здравословни ползи на организма ни. Те са богати на ненаситената олеична киселина, а са и чудесен източник на антиоксиданти. Какво по-добро от чудесен вкус в комбинация с полезен ефект?
9. Семена
Семената са малък, но чудодеен продукт, който е идеално допълнение към редица ястия. Всеки вид семе има своите вкусови специфики, но едновременно с това е мощен източник на полезни мазнини. Независимо от вида си, семената са богати на омега-3 полезни мазнини, протеин, фибри, витамини и минерали, които ни позволяват смело да ги добавяме към различни храни.
Забравете за предразсъдъците по отношение на мазнините. Стига да консумирате правилно количество от тях, те ще подействат благоприятно на здравето, формата и духа Ви. Няма нищо правилно, лесно и приятно в лишенията. А повярвайте ми – можете да си ги спестите. Хапвайте по малко, често висококачествена и разнообразна храна с доказан произход. Ето Ви лесна и здравословна формула за отслабване, която ще Ви донесе и добър вкус, и приятни емоции в допълнение.