Имаме добра новина за любителите на ягоди – идва сезонът на така обичаните сърцевидни плодове. Ягодата притежава уникален вкус, който деликатно балансира фина сладост с лека киселинност. Този сочен, вкусен и неустоимо ароматен плод, освен изключително красив и полезен, е и идеален за акцент към всяко ястие или напитка – консумираме го както в суров вид, така в десерти, напитки, дори в солени ястия.
Тъй като една от тайните на истински вкусната храна е използването на висококачествени продукти и сезонни плодове и зеленчуци, Ви предлагаме интересна идея, с която гарантирано ще успеете да блеснете като домакин. Очаквате гости за вечеря? Нека ягодите бъдат Вашият акцент! Ще Ви предложим 4-степенно меню, с което наистина ще впечатлите своите гости и ще се уверите, че кралицата на плодовете може да превърне всяка вечеря в завършено гурме преживяване.
Салата с ягоди, пресен спанак и лешници
Нека започнем със салатата. Тя е много важна част от менюто, което подготвяте, защото поставя очаквания у гостите Ви и създава първото впечатление за Вас като готвач и домакин. Предлагаме Ви да заложите на свежа салата със спанак, ягоди и лешници, която балансира разнообразни вкусове и отговаря на всеки вкус.
Съставки:
(За 4 порции)
- 500 гр. спанак
- 300 гр. ягоди
- 100 гр. лешници
- 200 гр. козе сирене
- 4 с. л. зехтин
- 2 с. л. оцет балсамико
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Измийте и подсушете добре бейби спанака. Нарежете козе сиренето на средно големи кубчета, а ягодите нарежете на две (по дължина), след като предварително сте ги почистили, измили и подсушили. Добавете сиренето и ягодите към салатата, след което добавете запечените лешници (можете да използвате и сурови ядки, ако прецените). Овкусете със зехтина, оцета балсамико и малко сол. Можете да поднесете в дълбока стъклена купа, в която ще си личи красотата и разнообразието от цветове, както и да подготвите салатата в четири отделни салатени чинии, за да успеете да декорирате по прецизно. Избора оставяме на Вас!
Студена ягодова супа
След като вече сте очаровали със салатата, е време да преминем към предястието. По принцип поднасянето на предястие след салата не е общоприето схващане, но то дава възможност да предложите на гостите си повече, но по-леки ястия. Залагайте на малките порции – все пак искате да си запазите място за десерта, нали? Тази супа е много лека, освежаваща и лесна за приготвяне. Към ягодовата супа се добавя топка замразен йогурт за разкош.
Съставки:
(За 4 порции)
- 600 гр. ягоди
- 100 гр. захар
- 200 мл. вода
- 2 с. л. сок от лайм
- 3 стръка мента
- 5 листа босилек
За йогурта:
- 300 гр. кисело мляко с висока масленост
- 200 гр. заквасена сметана
- 20 гр. пудра захар
Начин на приготвяне
Стъпка 1 – Подгответе йогурта
В купа, подходяща за поставяне във фризера, смесете заквасената сметана, пудрата захар и киселото мляко до получаване на еднородна смес. Поставете сместа във фризер за около час и половина, за да стегне.
Стъпка 2 – Направете супата
Извадете йогурта от хладилника, за да има 10-тина минути да се охлади. Измийте и почистете ягодите. В блендер или кухнески робот изсипете ягодите, захарта, босилека, ментата, водата и сока от лайм и разбийте добре. Ако е необходимо добавете още малко вода, докато получите правилната текстура по Ваш вкус.
Разсипете супата в 4 купи, добавете по една топка йогурт и декорирайте с по едно-две листа пресен босилек.
Крехко пилешко филе с ягоди и ориз
Живеем във време, в което експериментите в кухнята са ежедневие. Любителите на кулинарията добре знаят, че именно чрез нетрадиционни съчетания на продукти се получават най-апетитните и интересни гурме специалитети.
Съставки:
(За 4 порции)
- 500 гр. пилешко филе без кост
- 20 броя ягоди
- 100 мл. вода
- 2 с. л. портокалов сок
- 2 ч. л. лимонов сок
- 2 ч. л. захар
- 6 ч. л. вода
- 6 с. л. олио за пържене
- 6 с. л. чесън счукан
- черен пипер
За маринатата:
- 4 с. л. светъл соев сос
- 3 с. л. бяло ароматно вино
- 2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
Стъпка 1 – Мариновайте месото
В купа смесете виното, лимоновия сок и соевия сос. Почистете и нарежете на тънки ленти пилешкото филе и го оставете в маринатата за около 15 минути.
Стъпка 2 – Подгответе ягодите
Почистете и измийте ягодите. Разрежете ги на едри парчета по дължина и ги поставете настрани.
Стъпка 3 – Подгответе се за пържене
Начукайте чесъна и смесете с малко мазнина в купичка. В отделна купа смесете портокаловия сок с водата, захарта и лимоновия сок.
Стъпка 4 – Изпържете месото
В дълбок съд, съветваме Ви да е тенджера, загрейте половината от мазнината за пържене. След като се сгорещи, добавете половината от сместа с чесъна за кратко, след това добавете месото и пържете, докато побелее. Извадете месото с решетъчна лъжица и го отделете настрани.
Стъпка 5 – Изпържете ягодите
В същия съд сгорещете другата половина от мазнината за пържене и добавете остатъка от чесъна за няколко секунди. След това добавете ягодите за около 20 секунди.
Стъпка 6 – Довършете ястието
Към леко запържените ягоди добавете приготвеното месо и пържете за още съвсем малко, колкото да смесите добре вкусовете. Готовото ядене поръсете с черен пипер и сервирайте веднага.
Нежен крем с ягоди и орехи
И дойде време за любимия десерт. Десертът е изключително важен елемент от всяко меню, защото той поставя завършеност на цялата вечер и вкусовото преживяване. Затова Ви предлагаме рецепта, която да допълни вкуса и ефекта от предходните ястия, без да неутрализира остатъчното усещане от тях.
Съставки:
(За 4 порции_
- 500 гр. ягоди
- 100 гр. орехи
- 150 гр. маслени бисквити
- 400 гр. кисело мляко
- 3 супени лъжици мед
- 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне
Стъпка 1 – Натрошете бисквитите
На дъното на четири десертни прозрачни чаши натрошете бисквитите. Накълцайте на дребно орехите и ги разпределете в чашите. Смесете двата компонента добре.
Стъпка 2 – Добавете ягодите
Почистете и измийте добре ягодите. Оставете ги да се подсушат за кратко. Отделете 4 ягоди за декорация. Останалите ягоди нарежете на 4. Разпределете ягодите върху сместа от ядките и бисквитите, за да се образува втори слой на десерта.
Стъпка 3 – Пригответе крема
В кухненски блендер разбийте меда, ванилията и киселото мляко, докато се получи хомогенна смес. Залейте съдържанието на чашите с крема.
Стъпка 4 – Декорирайте
Отделените 4 ягоди използвайте за декорация. Препоръчваме Ви да ги нарежете на две по дължина, но можете да украсите и по свой вкус.
Оставете десерта да се охлади за кратко в хладилник и поднесете на гостите си.
Безспорно ягодите са емблематично апетитно изкушение, съпътстващо летните дни. Превърнете го в част от своите експерименти в кухнята и Ви гарантираме, че резултатите ще са неустоими. Поканете гости и изпробвайте нашето предложение за 4-степенно меню, а после ни споделете резултата. Ще се радваме да разберем дали Ви се стори вкусно и лесно.