Често се питаме дали соята е вредна, дали съдържа много ГМО-вещества и дали въобще трябва да присъства в менюто ни? Всъщност, ако избираме правилния вид соя, тя може да бъде полезна и всичко зависи от качеството, което избираме.
Какво трябва да знаем за соята?
Лошата новина е, че около 95% от соята, която се предлага на пазара, не е полезна за здравето. Истината е, че соята става популярна покрай японския начин на живот и ползите му (повече за него може да прочетете тук). В Япония се консумира доста соя. Всъщност обаче видът соя, консумиран в Япония и съответно полезен за организма, е доста различен от този, който се предлага традиционно на пазара.
Повечето соя, продавана на пазара днес, съдържа химични вещества, наричани фитоестрогени. Това са вещества, които тялото разпознава като молекула на хормона естроген. Консумацията на този тип "фалшив" естероген е еднакво неблагоприятна както за мъжете, така и за жените. При мъжете нивата на естроген се повишават в следствие на консумацията на соя, а както добре знаем, естрогенът е женски полов хормон. При жените завишената консумация на соя, съдържаща фитоестрогени, може да доведе до условия в организма за развиване на рак на гърдата, рак на шийката на матката и други състояния, които се обуславят с нарушение в баланса на хормоните.
Причината за тези състояния е най-вече фактът, че около 90% от соята, която се предлага на пазара, е генно модифицирана. Генетично модифицираните храни се асоциират с много здравословни проблеми, тъй като те са способни да убиват добрите бактерии в тялото. Като по този начин функциите на храносмилателната система значително се нарушават.
Двата факта: генното модифициране и съдържанието на фитоестрогени могат да направят някои видове соя изключително вредни за организма.
Има ли полезна соя?
Ако обаче говорим за органична и ферментирала соя, тя е доста полезна за организма. Именно този тип соя се консумира в Япония и носи толкова ползи за населението на източната държава. Органичната соя не е генно модифицирана, не е отглеждана с добавка на химикали и пестициди. Ферментацията е един доста полезен процес, който можете най-добре да си визуализирате, като си представите как прясното зеле се превръща в кисело. Това е естествен процес, познат на човечеството от хилядолетия.
Ферментиралите храни са много полезни, тъй като те имат засилени пробиотични свойства. Например нато е видът соя, която се консумира доста често в Япония и на този тип ферментирала соя често се приписва 100-годишният живот на японците. Тя съдържа пробиотици и има доста високо съдържание на витамин К2.
Витамин К2 е дори по-полезен от витамин К1, който традиционно се среща в кейл и спанак. Витамин К2 подпомага здравето на костите, поддържа мозъка здрав и по естествен път лекува възпаленията в тялото.
Затова когато избирате соев протеин, соев лецитин или просто да похапвате соя, избирайте винаги органичната такава или тази, която се заимства от Японската кухня!