Ленът предпазва от рак и сърдечни проблеми
Както ленът, така и маслото, приготвяно от него, напоследък все по-често са наричани суперхрана. Това се дължи на високото съдържание на различни полезни вещества в тях и най-вече на ненаситени мастни киселини.
Историята на лененото масло
Не е ясно от колко точно хилядолетия ленът е познат на човечеството. Смята се, че това е една от най-древните растителни култури. Най-вероятно за пръв път е бил култивиран в Близкия Изток. Широко са го употребявали и древните гърци и римляни. Известен е като храната на военните, защото благодарение на високите му хранителни качества те понасяли тежки преходи и битки. Древните го препоръчвали за проблеми със стомаха и сърцето, дори за възпалено гърло, тъй като ленът има силно изявени противовъзпалителни свойства. Днес лен се отглежда по цял свят за различни цели. Най-разпространеният вид лен е т.нар. културен лен – той се култивира масово и се използва за добиване на ленено масло и ленени влакна. Ленените семена се консумират широко заради здравословните им ползи и доказано благотворното им въздействие. Съществува и ленено брашно за приготвяне на различни видове ленени хлябове и печива. То също е много здравословно и предпочитано от все повече хора.
Състав
Ленените семена се смятат за най-богатият източник на Омега-3 мастни киселини. Те формират 60% от съдържанието на семената. В състава се откриват и Омега-6 и Омега-9 мастни киселини, както и други ненаситени мастни киселини.
Те съдържат още и изключително редкия витамин F, който не се синтезира в организма, както и голямо количество витамини А и Е, калий, магнезий, цинк, протеини и множество фибри. Именно благодарение на тях лененото масло действа много благотворно на стомаха, като го прочиства и трайно подобрява работата на стомашно-чревния тракт.
Ползи от приема на ленено масло
Лененото масло е най-удобният и бърз начин да приемаме лен. Ленените семена са по-непрактични за употреба, защото за да се усвоят от организма ни полезните качества на лена, семенцата трябва задължително да са смлени. В противен случай те преминават през стомашния ни тракт цели и се изхвърлят в този вид от тялото. Освен това лененото семе изисква изключително добри условия на съхранение, иначе гранясва за няколко дни и става токсично.
Необходима е хладна температура и сенчесто място за съхранение. Най-добре е в хладилника. Затова понякога е по-сигурно да изберем масло с доказан произход, тъй като не винаги може да сме сигурни в начина, по който семената са били съхранявани в магазина.
Защо да приемаме ленено масло?
- Има противовъзпалителен ефект
- Помага при диабет
- Помага при запек и лениви черва
- Облекчава сърдечни болести
- Способства за профилактика на инсулт
- Спомага за профилактика на инфаркт
- Намалява артериалното налягане
- Намалява риска от развитие на рак на гърдата и правото черво
- облекчава и протичането на пременструалния синдром и периода на менопаузата при жените
- значително разкрасява кожата и косата
- успокоява и укрепва нервната система
- препоръчва се и при проблеми с работата на бъбреците