Калина, глог и шипка (дива роза) - нашите предци неизменно са ги засаждали близо до домовете си, където и да са се заселвали. И има основателни причини за това: тези растения са непретенциозни (могат да се виреят дори в тежки условия), красиви и необичайно здрави.

Червена калина

Калина е както уникална украса на всеки обект, така и неговото съкровище. Цъфти през май-юни, покрита с бели или бяло-розови цветове. През есента се откроява с червеникава зеленина и огненочервени сочни плодове. Отличава се със стабилни добиви, устойчива на сянка, устойчива на замръзване, устойчива на суша, и не е податлива на болести.

Калина винаги е била смятана за "сватбено дърво" сред славяните. Преди сватбата булката подарява на младоженеца кърпа, бродирана с листа и плодове от калина. Масите и сватбените хлябове били украсени с цветя.

Такова растение се пази не само заради красотата му - то е истински склад на витамини. Например, по отношение на съдържанието на витамин С, калината не отстъпва на касиса.

Полезните свойства на калината не са загубили популярността си и днес. Пресният сок от това зрънце помага при главоболие, а привържениците на здравословния начин на живот го използват, за да контролират теглото си, тъй като 100 грама плодове съдържат само 27 калории. Кулинарните рецепти с калина все още удивляват с разнообразието си.

За да запазите калиновите гроздове за дълго време, трябва да ги окачите на стегнати въжета в хладно помещение. Съхранението в хладилник ще запази плодовете пресни и здрави до шест месеца. За да направите това, достатъчно е да поставите нарязаните дръжки с плодовете в суха, чиста тенджера, да покриете с капак и да поставите в хладилника на рафт за свежи зеленчуци. Ако имате възможност да използвате фризера, трябва да откъснете плодовете от дръжките и да ги опаковате в торби. Можете да имате замразени плодове по всяко време и да готвите всичко, което пожелаете.

Несъмнено такъв факт като непретенциозността на това растение говори в полза на калината. Не се страхувайте да го засадите дори в низините, където има много влага. Калината понася добре влажните условия и ще дари вашата градина с красота и ценни култури.

Защо е полезна калината?

Червената калина отдавна се смята за класически храст на руския народ. Това е малък храст от семейство орлови нокти. Червените му плодове изглеждат привлекателни, имат доста малък размер, съдържат много ценни витамини и минерали, които могат да имат положителен ефект върху системите на човешкото тяло.

Калината съдържа основните витамини A, C, E, P, K, както и магнезий, цинк, желязо и етерични масла. Тя е чудесен източник на антиоксиданти. Плодовете се използват за лечение на кашлица, настинка, ревматични болки, язви, стомашни и бъбречни проблеми. Калина облекчава болката, подпомага имунитета и понижава кръвното налягане, полезна е за здравето на жените и се счита за естествен антибиотик.

Плодовете на калината съдържат захар, витамин С, пектини, органични киселини. Съдържанието на валерианова и изовалерианова киселини прави калината особено ценна, което определя нейния успокояващ ефект.

Чай с калина и сок от нея с мед отдавна се дават на фебрилни пациенти. Сокът и отварата от горски плодове помагат при язвена болест, колит, хемороиди.

Сокът от калина се използва като мултивитаминен лек при ниска киселинност на стомашния сок, хипертония, кожни заболявания. Сокът от листата е ефективен като имуностимулатор.

Ако добавите мед или захар към калина, тя вече може да се счита не само за лекарство, но и за изискан деликатес.

Някои градинари събират калина през септември, когато става червена, като се отърват от горчивия вкус у дома. За да направите това, достатъчно е да държите плодовете за 6-7 минути във вряща вода. Но е по-добре да събирате калина след студените месеци.

Калина има следните благоприятни ефекти:

  • Помага при всички видове настинки.
  • Облекчава треска, възпаление.
  • Чаят, приготвен от горски плодове и кора, увеличава горенето на калории.
  • Подобрява състоянието при нарушения на нервната система.
  • Положителни промени са регистрирани при хора, страдащи от депресия.
  • Предотвратява и припадъци.
  • Укрепва сърцето и кръвоносните съдове.
  • Сокът съдържа микроелементи като калий и магнезий, които са жизненоважни за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.
  • Намалява налягането, предотвратява тахикардия.
  • Тя помага много при бронхит, тонзилит, както и много патологии на УНГ органи.
  • Оптимизира храносмилателния тракт.
  • Калина помага за нормализиране на секрецията на стомашен сок, подобрява работата на дванадесетопръстника.
  • Позволено е да се използва дори при язва.
  • Използва се като хипоалергичен продукт за малки деца след шест месеца.

Как да засадите червена калина?

Повечето видове калина плододават добре в частична сянка. Ако в градината има резервоар, тогава няма по-добро място за нея от това до него. Това растение вирее доста удобно в низини с прекомерна влага. Калината реагира на плодородието на почвата, особено на внасянето на торф. Благодарение на гъстата си коренова система, тя укрепва добре почвата по склоновете. По-добре е да засадите калината през есента.

Глог - приятел на сърцето

Този красив плод, лесно издържащ на най-тежките студове, е добър и като градинска украса, и като лек, и като жив плет. Така че засадете глог на Вашия балкон, градина или кътче за отдих - няма да съжалявате!

Глогът расте и като храст, и като дърво. Не е трудно да го превърнете от дърво в храст, защото при подрязване дава обилен растеж от основата. За жив плет глогът може да бъде оформен по различни начини – много добре понася рязането и оформянето. Но не забравяйте, че ако отрежете храст от глог, той ще цъфти по-малко.

Защо е полезен глогът?

Лекарите отдавна използват лечебните свойства на глога. Той е особено полезен за здравето. Ефективно понижава възбудимостта на централната нервна система и сърдечния мускул, подобрява коронарното и мозъчното кръвообращение, облекчава тахикардия и аритмия, облекчава болките в сърцето, помага при световъртеж и безсъние. Положителният ефект на глога се проявява особено добре при възрастните хора.

Глогът дава обилни плодове. Плодовете могат да бъдат събрани а по-късен етап - те остават на дървото за дълго време.

Как да засадите глог?

Подобно на калината, глогът е напълно непретенциозен. Може успешно да се отглежда дори там, където не расте нищо друго. Има мощни корени, затова е добре на склонове (включително много стръмни) за да ги укрепва. Не се страхува от замръзване, твърдо понася сушата. Вярно е, че е податлив на различни заболявания и е засегнат от вредители. Ето защо през есента трябва да премахнете падналите листа под храстите и е препоръчително да разрохкате почвата наоколо дълбоко, за да лишите вредните ларви от възможността да превземат Вашия глог.

Шипка

Тя е древният прародител на градинската роза. Древните гърци и римляни смятали шипката за символ на морала. При славянските народи шипката е била и символ на красота и младост. Лесно понася замръзване. Практически не се засяга от вредители и болести. Освен това е истински склад на витамини.

Защо е полезна шипката?

Плодовете на шипката нямат равни по съдържание на витамин С. Този показател е по-нисък дори при лимона. Също така се смята за лидер по отношение на витамин Р.

Освен това съдържа много други ценни вещества: желязо, каротин, рутин, калий, фосфор, манган, магнезий, както и антиоксиданти (пектин, флавоноиди), танини, фитонциди и органични киселини. Шипката помага за укрепване на имунната система, забавя процеса на стареене.

Как да засадите шипка?

Шипката може да расте в почти всяка област. Разбира се, тя обича слънцето, плодородни почви, специално хранене, но ще прости щедро липсата на всички тези предимства. Само блатисти, песъчливи и прекалено преовлажнени почви са неподходящи за него.

…между другото знаехте ли, че…

  • Правят кошници от млади клонки на калина.
  • Доскоро масивната дървесина на калината беше незаменима при производството на пирони за ботуши.
  • Като черно-зелено багрило се използва отвара от кора на калина с разтвор на железен амонит стипца.
  • Препеченият и нарязан глог е чудесен заместител на кафето.
  • По селата са правили брашно от сушени и смлени плодове на глог и от него са замесвали хляб.
  • Ароматното сладко се приготвя от листенца от шипка. Те са и суровината за производството на розово масло.