Знаете ли, че бръчките са от захар?

Стареенето на кожата е свързано с гликация, химическа реакция между захари и протеини. Проявява се върху кожата под формата на така наречените "захарни“ бръчки. Консумацията на сладкиши също ни излага на риск от развитие на диабет, затлъстяване, различни заболявания на стомашно-чревния тракт, различни физически и дори психични заболявания, както и бърза умора. Но това не е всичко: Лекарите са открили, че захарта причинява преждевременно стареене на кожата. Накратко, захарта и гликацията влияят негативно на красотата, здравето и благосъстоянието.

Всеки се нуждае от енергия, част от която получаваме от захар (глюкоза). По същество това е много необходим продукт за нашето тяло. Известно е обаче, че насищането със захар има неприятни последици: то е уморително (човек чувства, че няма достатъчно енергия) и за съжаление води до неприятни промени във фигурата. Разрушителният ефект се разпростира върху всички органи и тъкани и носи катастрофални последици.

Как гликацията влияе върху кожата?

Когато ядем много сладкиши, нивата на кръвната ни захар скачат. Молекулите на захарта се свързват с протеините и създават слепени влакна от еластин и колаген. Те втвърдяват и оформят кожата. Гликацията води до факта, че колагеновите влакна вече не поддържат рамката и контура на лицето. Кожата губи своята еластичност, спира да свети отвътре и става по-тънка.

Как да поддържате кожата си млада?

Гликацията може да бъде контролирана. За да поддържате кръвната си захар в нормални граници, трябва внимателно да следите диетата си.

Съвет № 1: Яжте захар умерено. Процесът ще бъде по-лесен, ако замените нездравословните сладкиши с натурални продукти, съдържащи глюкоза (плодове и сушени плодове).

Съвет № 2: Яжте храни с естествени антиоксиданти:

  • пълнозърнести зърнени култури (спелта, просо, елда, амарант, чернобръвна пшеница);
  • влакна (тиква, ленено семе, фъстъци, бял трън, горчица, бадем);
  • студено пресовани растителни масла (камелина, репички, лешници, бял трън);
  • нискомаслени млечни продукти;
  • ядки и семена (мак, лен, сусам, кедрови ядки, бадеми, лешници).

В началото може да бъде трудно да пропуснете захарта и традиционните десерти. Но постепенно вкусовите рецептори ще се изчистят, ще усетите по-добре вкуса на естествената храна и в същото време ще изглеждате по-млади.

Гликацията като причина за стареене

Ако стареенето на кожата настъпи единствено под въздействието на фактора време, тогава бръчките биха се появили у нас едва до 120-годишна възраст. Под отрицателното влияние на околната среда и във връзка с различни биохимични процеси, кожата старее по-бързо. И така, през 70-те години на ХХ век стана известно, че глюкозата има изразен разрушителен ефект върху клетките на кожата.

Гликацията е основната причина за стареенето на кожата, истински убиец на красотата. Но какъв е този процес и как да го спрем?

Гликацията е "захарирането" на колагеновите влакна. С активното използване на захар нивото на глюкозата в кръвта бързо се повишава. Биохимична реакция протича между захар и протеин: така наречените крайни продукти на гликиране (захарни молекули) образуват връзки с протеините и се слепват. Те слепват влакната колаген и еластин, които при втвърдяване стават крехки и оформят кожата. Поради това загубата на трансепидермална влага се ускорява. Впоследствие кожата бързо старее.

Гликацията предизвиква двойна реакция: имунната система разпознава свързаните влакна като чужди тела и произвежда антитела за борба с тях. Поради това в организма възникват различни възпалителни реакции, които засягат както кожата, така и здравето като цяло.

Поради гликацията колагеновите влакна губят способността си да изпълняват задачата си - да поддържат скелета на лицето. В резултат на това кожата губи своята еластичност и става летаргична. Има загуба на еластичност, появяват се бръчки и гънки. Поради гликирането лицето изглежда отпуснато, уморено, а епидермисът изглежда скучен и изтънен. Поради счупената бариера на кожата се появяват сухота и склонност към дразнене.

Гликация и козметика

Все още не е възможно да се предотврати биологичният процес на гликиране: той започва от раждането на човек и продължава до последните дни от живота му. Вече залепените влакна се разделят много трудно, поради което е необходимо предварително да се предпазят от разрушителните ефекти на гликирането.

Все още не е открита активна съставка, която може напълно да спре процеса на гликиране. Но през 2004 г. учените получиха Нобелова награда за откритието на протеасомната (убиквитин-зависима) система за разграждане на протеини. Протеазомната производителност е отговорна за този процес. За съжаление, с възрастта активността на протеазомата губи своята активност и действието на токсините започва да блокира обновяването на кожата. Задачата на тези, които искат да забавят процеса на стареене на кожата, е да помогнат на кожата да изчисти междуклетъчното пространство от излишните токсини. За това е много важно да се активира активността на протеазомата. Благодарение на аптечната козметика, която влияе на протеазомата, възпалението спира и изчезва, белезите се изглаждат, порите се стесняват и облекчението на кожата става равномерно. С течение на времето фините бръчки изчезват и кожата отново изглежда здрава и млада.

Как да поддържаме кожата млада?

За щастие, процесът на гликиране може да бъде контролиран. Това се случва естествено (с отделянето на инсулин) при здрави хора, когато самото тяло понижава нивата на кръвната захар.

Нормализирането на нивата на глюкозата обаче не е лесно. Дори хората с напълно здрава ендокринна система трябва да спазват две правила.

Консумирайте захар умерено! Не се препоръчва напълно да премахнете този продукт от диетата. Има много здравословни храни, които съдържат захар: плодове, горски плодове, кореноплодни зеленчуци и някои зеленчуци.

Избягвайте бързо хранене, удобни храни, бързо хранене и готови сосове: те съдържат тонове скрита захар.

Много добри новини! Дори увредената кожа може да се регенерира. Тялото е в състояние постепенно да отслаби свързаните влакна колаген и еластин. Специални ензими в тялото премахват молекулите на A. G. E. (образувани от захар и протеин) от влакна колаген и еластин. По този начин те забавят процеса на стареене на кожата. Така че никога не е късно да започнете да се грижите за красотата си.

За да накараме кожата да блести

Сияйната кожа е свързана с младостта. Лекувайте лицето си и яжте балансирана диета колкото е възможно повече. Това ще Ви помогне да възстановите здравия блясък на кожата си.

Добавете в менюто си храни, богати на антиоксиданти. Подходящи съставки са плодове, зеленчуци, зелен чай, нар, цитрусови сокове - всичко това помага срещу всякаква форма на стареене (поради слънцето, замърсяването на въздуха, нездравословната храна).

Използвайте антиоксидантна защита за лице. Кремовете с активни съставки като плодови киселини, витамин С и ретинол създават специален щит срещу свободните радикали по кожата. Но вземете предвид сезонността: сега използването на козметика с плодови киселини е напълно оправдано, но през лятото е по-добре да го избягвате.

Следете здравето си и развийте здравословен начин на живот от най -ранна възраст. Това ще удължи младостта и красотата Ви и няма да се страхувате от гликиране!

Диагностика и превенция: методи на медицината против стареене

Гликация на кръвта

В медицината против стареене нивото на гликиране е един от най-важните показатели, които се вземат предвид при предписване на терапия против стареене.

За да го диагностицирате, трябва да преминете следните тестове:

  • Хома индексът е метод за определяне на инсулинова резистентност, който е пряка последица от повишените нива на гликиране. С помощта на специална формула се изчислява съотношението на количеството глюкоза и инсулин в кръвта.
  • Гликиран хемоглобин. Този тест показва средното ниво на кръвната захар през последните 3 месеца, като по този начин разкрива хемоглобина, който необратимо се свързва с глюкозните молекули.

Как да предотвратим и забавим негативните ефекти на гликирането?

Лекарите против стареене предписват безопасни и доказани лекарства за намаляване на нивата на гликиране, а също така дават препоръки, които се отнасят главно до нормализиране на начина на живот.

Минимизирайте или премахнете бързите въглехидрати (сладкиши, сода, печени изделия, плодови сокове и т.н.) от диетата.

Сведете до минимум употребата на силно пържени или печени храни.

Леки тренировки и упражнения всеки ден.

Установете модели на сън.

Използвайте лекарства (строго по лекарско предписание).

След като човек премине към здравословна диета и увеличи физическата си активност, броят на молекулите AGE в тъканите намалява. Това забавя процеса на стареене и човек има шанс за щастливо дълголетие.