Още от незапомнени времена целината (Apium graveolens) е известна като ароматна подправка и билка. Днес целината се ползва с голяма известност и е неразделна част от хранителното меню на всички, които се придържат към правилното хранене. В тази статия ще Ви кажем с какво целината привлича всеки, който води или иска да води здравословен начин на живот? Какво съдържа този уникален зеленчук, можете да прочетете ТУК>.
За какво може да се използва целината?
Този зеленчук е уникален, понеже е един от малкото, на който всичките му части могат да се консумират. Той може да се приготвя по всевъзможни начини: да се вари, пържи и пече, а стъблата и листата му могат да се ядат и сурови. Целината е зеленчук, които може да бъде съчетан с различни продукти: може да се използва в салати и като гарнитура за месо и риба, а също така добре се съчетава и с гъби.
Семето на целината се използва като подправка, а от корените и листата се приготвя ценен сок. Този зеленчук има редица ползи за нашия организъм. Консумирайте повече целина, ако искате да повишите общия си тонус и да увеличите работоспособността си, да успокоите нервите си и да подобрите съня си.
Целината съдържа много полезни вещества, които могат да намалят нивото на хормоните на стреса, и много етерични масла, които елиминират напрежението. Целината съдържа витамини от групата С, групата В, РР, Е и каротин. А всички те имат благотворно действие върху кожата, косата и очите. Друго свойство на целината е много полезно за мъжете и то е че действа като афродизиак. Съдържащите се в нея етерични масла (0, 1% в корена и 2-3% в плодовете) разширяват кръвоносните съдове и усилват половото влечение.
Има много добри отзиви за това, че помага при профилактика на простатит, особено когато е в съчетание с ябълки. Салатата от целина и ябълки, поднесена сутрин, Ви дава прилив на сили и енергия. Прясноизцеденият сок от целина помага за прочистването на организма от токсините и има диуретичен и разхлабващ ефект.
Ако искате с помощта на целината да подтиснете апетита си и да подобрите храносмилането, опитайте с не повече от 100 мл. сок на ден преди хранене, в комбинация с мед. Тази комбинация подсилва също така и имунната система. Ако съчетаете сок от целина със сок от моркови или ябълки, ще получите много добро средство за подобряване на тена на лицето. Коренът на целината помага при лечението на гастрит и язвена болест на стомаха. Достатъчно е да сварите корена и да пиете отварата по 100 мл. преди хранене.
Пресният кореноплоден зеленчук съдържа магнезий или т.нар. антистресов минерал и поради тази причина действа успокояващо. Сокът от целина може да бъде едно добро успокояващо средство и освен това ще Ви помогне да се преборите с депресията. Може да си направите отвара със сок от моркови, ябълки, магданоз или копър.
Малко бабини рецепти за целината?
В наши дни все по-често хората се стремят да се обръщат повече към природните дарове, а не към лекарствата. Един от зеленчуците, които имат изключителен целебен ефект, е именно целината. Ето и малко рецепти от народната медицина:
- За повдигане на тонуса и повишаване на силата: Обелете корена на целината, нарежете го на дребни късчета и с помощта на сокоизстисквачка изцедете сока му. Той представлява един великолепен тоник. Приемът му се отразява много добре за повдигане на тонуса.
- При болки в краката: Нарежете на ситно 400 гр. целина, сварете я в 2,5 л. вода и я оставете да изстине. Ако измиете с тази вода лицето си, то ще омекне и кожата ще се освежи. Ако правите баня на краката си, ще изчезнат болките и умората.
- В един леген, пълен с вода, прибавете 5-6супени лъжици сода. Прибавете сок от целина или водата от сварените листа. Ако останете 15 мин. в тази баня, ще почувствате голямо облекчение.
- Размесете две лъжици прясно мляко с две лъжици от бульона (от сварената целина). Прибавете малко топла вода. Направете масаж с този разтвор. Кожата Ви ще заблести.
- Смесете две лъжици брашно от бадеми и една лъжица мед. С тази смес направете маска на лицето си и оставете десет минути. После измийте добре лицето си. Сега вече е дошло време да се намажете с тоника – сварената целина.