Купеният оцет не притежава и малка част от качествата на домашния
Ябълковият оцет е наистина полезен и има най-много лечебни свойства, когато е качествен. Между домашния ябълков оцет и обикновения ябълков оцет, купен от магазина, има много съществена разлика. В домашен ябълков оцет, приготвен от ябълки, подложени на естествена ферментация, има много витамини, ензими и микроелементи, някои от които жизнено необходими за човешкия организъм и баланса на процесите в него. Научете повече за Ползите от ябълковия оцет. Опитайте и Панкреатин ензими. Наистина качествен е само домашният ябълков оцет. Истината е, че предлаганите на пазара ябълкови оцети са приготвени от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. Затова Ви предлагаме изпитана рецепта за домашен ябълков оцет, който е изцяло натурален и много полезен и ще Ви помогне да отслабнете.
Как сами да си приготвим ябълков оцет?
Нужен Ви е подходящ съд – голяма бутилка от минерална вода, стъклен бидон или туба. Количеството на оцета може да определите сами. Трябват Ви килограм-два ябълки в зависимост от това колко оцет искате да си приготвите. За 1 килограм ябълки ще са Ви нужни около 100-150 гр. мед.
Ябълките се почистват, ако има загнили места. Измиват се и се настъргват на ренде или направо се пасират. Не махайте вътрешността – те са много полезни. Махат се единствено семките.
Ябълковото пюре се слага в съда и се залива с топла вода (около 30 градуса). На 1 литър вода е нужно около килограм ябълково пюре. На всеки литър вода се добавя по 100-150 гр. мед или захар според вкуса. Ако искате да ускорите ферментацията на оцета, може да добавите 10 гр. мая или 20 гр. хляб, най-добре пълнозърнест или ръжен. Маята се разтваря в топлата вода заедно с меда и след това се заливат ябълките.
Първите 10 дни съдът се съхранява при 20-30 градуса на сенчесто място, като два-три пъти дневно трябва да се разбърква, но не с метална лъжица. Съдът не се затваря, защото за ферментацията е нужен кислород. Може да се покрие с лека марля или плат.
След 10-12 дни пюрето се прецежда през тънко сито. Сокът също се прецежда и се прелива обратно в съда. По желание се добавя на всеки литър сок по 50-100 гр. мед или захар. След това съдът се покрива отново с марлята и се оставя на топло място, за да се продължи ферментацията, която обикновено приключва след 40-60 дни. Ферментацията е приключила, когато течността се избистри и престанат да се отделят мехурчета. Оцетът се филтрира, налива се в бутилки и плътно се затваря. Съхранява се на сенчесто място или в хладилник. Пийте оцета сутрин на гладно и по всяко време на деня преди хранене. За да отслабнете, опитайте Диетата с ябълков оцет.