Особеностите на строежа на мозъка тласкат хората към сладкото и вредната храна
Структурата на мозъка при различните хора се различава. Някои имат такава особеност, която, оказва се, е предразполагащ фактор за употреба на сладко и вредна храна, пише The Telegraph. За такива хора е достатъчна картинка с вкусна храна, за да възбуди центъра на глада и желание да изядат мечтаната порция.
Изследователите от Института по клинична физиология в Пиза смятат, че наравно с групата, предразположена към употреба на сладко, има хора, които се отнасят съвсем спокойно към него. Такава храна просто не им действа. Даже да им покажете парченце шоколад, изображение на сладкиш, все едно, отбелязват учените, активността на мозъка не се променя. При това не се забелязва реакция на центъра на удоволствията и организмът приема сладкото като поредния хранителен продукт за удовлетворяване на потребностите.
Известно е, че преяждането може да се превърне в зависимост, като много напомня на алкохолната и никотиновата зависимост. Мозъкът се препрограмира и започва да иска всеки път все по-голяма порция, за да удовлетвори центъра на глада и да получи удоволствие. По-рано учените от Холандия даже предлагали да се сложи на етикетите на сладките газирани напитки предупреждение, аналогично на това на кутиите цигари и алкохолната продукция.
Ако целта Ви е да отслабнете, опитайте с нещо сладко: Ценни съвети за Кленовата диета